Aardgasvrij wonen: Duurzaam verwarmen, koken en douchen

Iedereen heeft er wel iets van gehoord: we gaan stoppen met het gebruik van aardgas. Dat doen we omdat we minder CO2 in de lucht willen. Maar geen aardgas meer gebruiken: hoe moet dat dan? Hoe verwarm ik dan mijn huis, hoe krijg ik warm water en hoe moet ik koken? Wat gaat dat kosten en wanneer gaat dit gebeuren? En wat kan ik zelf doen? Zo maar een paar vragen die u als inwoner kunt hebben. Bekijk onze Vraag en Antwoord lijst (PDF. 174KB) voor antwoorden op veel vragen. Hieronder geven we alvast antwoorden op een aantal belangrijke vragen. Staat uw vraag met bijbehorend antwoord er niet bij? Stuur dan een mail naar info@grave.nl met als onderwerp "Vraag over aardgasvrij wonen", dan krijgt u zo snel mogelijk antwoord van ons. 

Wanneer hebt u geen aardgas meer

Die datum is nog niet bekend want het is nodig om daar eerst nog meer onderzoek voor te doen. De gemeenteraad heeft besloten om de eerste jaren nog geen huizen van het aardgas af te halen.

Nu al zo veel mogelijk aardgas besparen

Besparen door isolatie geeft meer wooncomfort en minder energiekosten. Uw huis wordt ook meer waard als het goed geïsoleerd is. En uw huis is beter voorbereid op de aardgasvrije toekomst. Uiterlijk in 2050 zijn alle huizen aardgasvrij.

Gasbesparende maatregelen die huurders en eigenaren zelf kunnen nemen

Bekijk hier de roadmap Op weg naar een aardgasvrij Land van Cuijk (PDF. 169KB).

Wat kost aardgasvrij wonen

Ieder huis is anders, dus dat is niet zo te zeggen. Kijk voor meer informatie over de kosten op www.hieropgewekt.nl. Wellicht kunt u in aanmerking komen voor subsidie. Kijk voor de subsidiemogelijkheden op www.rvo.nl. Of maak gebruik van onze duurzaamheidslening. Ook ons Energieloket Brabant Woont Slim kan u goed helpen.

Hoe gaan we in de toekomst gaan koken en verwarmen

Het is zonder twijfel één van de belangrijkste vragen over aardgasvrij wonen: hoe gaan we dan koken en onze huizen verwarmen? Bekijk de utgebreide uitleg over de alternatieven voor aardgas op www.hieropgewekt.nl.

Onderzoek naar alternatieven voor aardgas

De gemeente heeft een eerste onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om van het aardgas af te gaan. We hebben dit opgeschreven in onze Transitievisie Warmte (PDF. 2,9MB). Hierin beschrijven we hoe we als gemeente aardgasvrij willen worden. Hieruit blijkt ook dat we veel nog niet weten. Daarom gaan we nog meer onderzoek doen. Als meer duidelijk is over de alternatieven gaan we in gesprek met inwoners. Dan gaan we samen kijken hoe we van het aardgas af gaan. Dit zal in fases gaan.

We benutten kansen

We hebben nog geen wijken aangewezen die als eerste van het aardgas af gaan. Dat doen we als we meer weten over betaalbare en haalbare alternatieven. Ondertussen benutten we de kansen die zich voordoen. Bijvoorbeeld als blijkt dat een bedrijf restwarmte heeft, waar huizen mee verwarmd kunnen worden, dan gaan we daarmee aan de slag. Of als een wijk of straat zelf van het aardgas af wil. Dan gaan we samen kijken naar de mogelijkheden.

Kom ook een keer langs bij de Groene Weetkeet

De Groene WeetKeet van ons energieloket Brabant Woont Slim staat in het vierde kwartaal van 2021 op verschillende plekken in de gemeenten die samen gemeente Land van Cuijk gaan vormen. De Groene WeetKeet staat klaar om jou als inwoner te helpen bij prangende vragen over het verduurzamen van je woning. Én om je wegwijs te maken in kleine energiebesparende maatregelen.

  • Op 10, 11 en 12 december 2021 staat de Weetkeet op de Kerstmarkt Land van Cuijk, op de Brink in Sint Anthonis.

Veel gestelde vragen en antwoorden

Bekijk onze lijst met veel gestelde vragen en antwoorden Aardgasvrij wonen.