Advocaatkosten (rechtsbijstand)

Direct regelen

Soms heeft u juridische bijstand nodig. Voor juridische ondersteuning moet u vaak betalen. Als u een laag inkomen heeft en u deze kosten niet kunt betalen, dan kunt u toevoeging vragen bij de Raad van de Rechtsbijstand en deze nemen hierover ook een besluit. Uw juridisch adviseur kan u hierbij helpen. Deze toevoeging betekent dat de kosten voor mediation of rechtsbijstand worden gesubsidieerd. Als de Raad van de Rechtsbijstand u deze toevoeging toekent dan betalen zij een deel van de kosten van de mediator of advocaat. Daarnaast betaalt u altijd een eigen bijdrage. Deze is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen. Ook betaalt u griffierechten. Voor deze eigen bijdrage en het griffierecht kunt u via de Snelbalie Inkomensondersteuning bijzondere bijstand krijgen.

U komt niet in aanmerking voor vergoeding van de volgende kosten:  

  • Reiskosten voor het bijwonen van rechtszittingen.
  • Kosten die gemaakt worden naast de eigen bijdrage, hierbij valt te denken aan kosten die u moet maken voor medische adviezen en getuige-deskundige.

U kunt hier via de Snelbalie Inkomensondersteuning uw bijzondere bijstand voor advocaatkosten aanvragen

Let op!

Om online uw aanvraag te kunnen indienen hebt u de volgende zaken nodig:

  • Een DigiD gebruikersnaam en wachtwoord. Heeft u nog geen DigiD gebruikersnaam met wachtwoord? Klik hier om een DigiD aan te vragen
  • Een eigen e-mail adres
  • Bewijsstukken die als bestand (PDF, JPEG) op uw computer zijn opgeslagen

Contact

Wij zijn van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 9.00 tot 17.00 uur op telefoonnummer 0485-396783.

U kunt ons ook mailen via inkomensondersteuning@cgm.nl.