Bewijs van garantstelling / Logiesverstrekking

Afspraak maken

Buitenlandse personen die naar Nederland willen komen hebben soms een visum nodig. Dit hangt af van het land waar de persoon vandaan komt. Bij de visumaanvraag moet deze persoon ook een bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking laten zien.

Nodigt u een familielid of andere buitenlandse relatie uit om bij u te logeren? Dan stuurt u een bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking naar die persoon. Ga wel eerst naar de gemeente om uw handtekening te legaliseren.

Hoe werkt het

In het bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking verklaart u waarom u de persoon hebt uitgenodigd. Bijvoorbeeld voor vakantie. Hiermee kan deze persoon laten zien waarvoor hij/zij naar Nederland gaat. Dit helpt om het visum te krijgen. Krijgt de persoon het visum? Dan mag hij/zij hier maximaal 3 maanden blijven.

Wilt u weten welke nationaliteiten een visum nodig hebben om naar Nederland te komen? Kijk dan voor meer informatie over visumplicht op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst.

Gebruik het formulier Bewijs van garantstelling en/of particuliere logiesverstrekking van de IND. Print het formulier uit en volg daarna de volgende stappen:

  • U vult het formulier in. Onderteken het nog niet, dit doet u bij de gemeente
  • Ga persoonlijk naar de gemeente om uw handtekening te legaliseren
  • Staat u garant voor de persoon? Zet uw handtekening op het formulier. Ook uw echtgenoot/echtgenote of geregistreerd partner moet het formulier bij de gemeente ondertekenen
  • Staat u niet garant, maar logeert de persoon wel bij u? Zet dan alleen uw handtekening op het formulier
  • U betaalt de kosten voor de legalisatie
  • U stuurt het formulier naar de persoon die u uitgenodigd hebt

Meenemen

Een geldig identiteitsbewijs.

Kosten

2021

€ 18,00