Gezocht: chauffeurs m/v (vrijwilligers)

Publicatiedatum: Zaterdag 29 februari 2020

Gezocht: chauffeurs m/v (vrijwilligers) voor nieuwe buslijn Grave - Wijchen.

Heeft u tijd over en wilt u die prettig en nuttig besteden? Dan is werken als buurtbuschauffeur misschien iets voor u! Tussen busstation Grave en NS-station Wijchen komt een nieuwe buslijn. Onder andere daarvoor zoekt de Buurtbusvereniging Rijk van Nijmegen chauffeurs (vrijwilligers).

Dunbevolkt

Buurtbussen zijn een manier om op onrendabele lijnen toch openbaar vervoer te kunnen aanbieden. Zo kunnen mensen zonder eigen vervoer zich in de vaak dunbevolkte gebieden verplaatsen. Ruim 35 jaar geleden reed de eerste buurtbus tussen Wijchen en Heumen. Inmiddels is het lijnennet uitgebreid en rijden er ruim 100 vrijwilligers op vijf lijnen:

  • Lijn 561: Wijchen – Overasselt – Heumen – Malden
  • Lijn 562: Malden – Groesbeek – Berg en Dal – Beek
  • Lijn 563: Wijchen – Hernen – Bergharen – Batenburg
  • Lijn 564: Groesbeek Stekkenberg – Molenhoek
  • Lijn 565: Wijchen – Beuningen

Daar komt nu dus een lijn bij die het busstation van Grave met het station van Wijchen verbindt. Deze nieuwe verbinding start zodra er voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn.

Vrijwilligers

De chauffeurs (m/v) op de buurtbus zijn dus vrijwilligers. Zo is het mogelijk om deze voorziening in stand te houden en zelfs uit te breiden. De chauffeurs voorzien duidelijk in een maatschappelijke behoefte. Jaarlijks worden er 75.000 reizigers vervoerd. Voor de chauffeurs zelf is het een fijne manier om actief bezig te zijn met gezellige contacten met reizigers en met collega-chauffeurs. Per lijn zijn er drie diensten per dag. In het algemeen rijdt een chauffeur volgens een vast rooster één dienst (van ongeveer vier uur) per week. Sommigen rijden één dienst in de twee weken. Sinds begin 2019 rijdt men in nieuwe (automatisch geschakelde) negen-persoons Mercedes-bussen met brede instapdeur. Elke buurtbuslijn heeft een lijncoördinator, die de chauffeurs bijstaat als daar behoefte aan is.

Belangstelling

Om buurtbuschauffeur te worden is naast enthousiasme een geldig B-rijbewijs nodig én de bereidheid om tenminste een keer per een à twee weken een dienst van ongeveer vier uur in te vullen. Ga voor meer informatie naar www.buurtbus.com. Daar vindt u ook een aanmeldingsformulier. U kunt ook contact opnemen met de secretaris van de vereniging. De contactgegevens staan ook op www.buurtbus.com.