De nadruk leggen op positief gedrag, hoe doe je dat

Publicatiedatum: Maandag 29 maart 2021

‘Niet rennen in de hal!’ ‘Stop daarmee!’ Als ouder heb je snel de neiging je kind negatief te corrigeren en te vertellen wat er niet kan en mag. Vaak werkt dit averechts, omdat de boodschap niet goed aankomt. De oplossing? Een positieve benadering.

Als iemand je vraagt niet aan een roze olifant te denken, denk je hier automatisch wél aan. Zo werkt het ook met het corrigeren van je kind. Wil je dat je zoon of dochter iets niet doet of ergens mee ophoudt? Dan is hij of zij geneigd juist wél te springen of door te gaan.

Formule voor positief opvoeden

Gelukkig zijn er oplossingen. Zo kun je de formule van positief opvoeden toepassen. Vertoont je kind ongewenst gedrag? Wacht even met corrigeren en bedenk welk gedrag je wél graag ziet. Dus: ‘in dit huis zijn we aardig voor elkaar’ in plaats van ‘niet pesten’. Je kunt je zoon of dochter hierbij een keuze bieden, zodat hij of zij een gevoel van controle krijgt over de situatie. Zeg bijvoorbeeld: ‘Je gaat nu naar boven om te slapen. Ga je zelf of zal ik meegaan?’ in plaats van ‘niet zeuren’.

Wat je aandacht geeft, groeit

Wat nog meer helpt om positief gedrag te stimuleren? Gericht aandacht geven. Ga in gesprek over dingen die je zoon of dochter interessant vindt en prijs gewenst gedrag. Geef daarnaast zelf het goede voorbeeld. Zo kun je in het bijzijn van je kind ‘alsjeblieft’ of ‘dankjewel’ te zeggen tegen anderen.

Vragen staat vrij

Heb je vragen over hoe je jouw kind positief kunt corrigeren? Of andere vragen over opgroeien? Stel ze aan het CJG via 0485-396666 of info@cjglandvancuijk.nl.