Dodenherdenking 4 mei 2021

Publicatiedatum: Dinsdag 4 mei 2021

Tijdens de Nationale Herdenking, jaarlijks op 4 mei, herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Dat geschiedt niet alleen in de hoofdstad, in bijna elke gemeente wordt een herdenking georganiseerd. Zo ook in Grave. Echter, net als in 2020 was het in verband met de coronacrisis niet mogelijk om de jaarlijkse dodenherdenking te houden zoals in de jaren daarvoor gebruikelijk was.

Herdenking in stilte

Om toch de doden te herdenken heeft de herdenking in stilte plaats gevonden, zonder publiek en op een niet nader bekend gemaakt tijdstip.

  • Wethouder Lemmen heeft een krans gelegd bij de voormalig Joodse synagoge
  • Burgemeester Van Asseldonk heeft samen met een leerlinge van basisschool De Raamdonk, Esmée Drentje, een krans gelegd bij de plaquette voor de gevallenen, op het Torenplein
  • Wethouder Henisch heeft, tot slot, een krans gelegd bij het Historisch Stadhuis, bij de plaquette voor de omgekomen burgemeester Ficq. Eveneens bij het Historisch Stadhuis heeft Esmée een gedicht voorgedragen. Bekijk hier het gedicht (PDF. 95KB). Burgemeester Van Asseldonk sprak een overweging uit. Bekijk hier de overweging (PDF. 62KB).

Beelden van de herdenking

Van de dodenherdenking in Grave zijn opnamen gemaakt door Omroep Land van Cuijk. Deze opnamen zijn terug te zien via: - het Ziggo kanaal 40 en het KPN kanaal 1475 - streaming via www.omroeplandvancuijk.nl en het YouTube kanaal van 0486tv.