Duurzaam energie opwekken

In het toekomstige land van Cuijk wordt energie niet langer opgewekt met fossiele brandstoffen, maar met duurzame bronnen zoals zon, wind en waterkracht. De vijf gemeenten geven de voorkeur aan ZonOpDak (gezamelijke projecten van inwoners en bedrijven voor zonnenpanelen op daken). Maar alleen ZonOpDak is niet genoeg om aan de vraag te kunnen voldoen. Daarom kijken we ook naar zonneparken en windmolens. We streven hierbij naar zo min mogelijk overlast voor inwoners en zo veel mogelijk combinaties met andere functies van land zoals landbouw en natuur.

Binnen de wettelijke mogelijkheden vragen we investeerders om inwoners te betrekken bij én te laten deelnemen in de projectplannen. We hebben te doen met onzekerheden en (tijdelijke) beperkingen, zoals het elektriciteitsnet, maar we focussen op wat er wél kan.

Als inwoner kun je ook zelf elektriciteit opwekken. Individueel door zonnepanelen op je dak te leggen of door je met een club mensen te verenigingen in een energiecoöperatie. Bekijk de infografic "Wat kunt u doen als inwoner?" (PDF. 450KB)

Kom ook een keer langs bij de Groene Weetkeet

De Groene WeetKeet van ons energieloket Brabant Woont Slim staat in het vierde kwartaal van 2021 op verschillende plekken in de gemeenten die samen gemeente Land van Cuijk gaan vormen. De Groene WeetKeet staat klaar om jou als inwoner te helpen bij prangende vragen over het verduurzamen van je woning. Én om je wegwijs te maken in kleine energiebesparende maatregelen.

  • Op 10, 11 en 12 december 2021 staat de Weetkeet op de Kerstmarkt Land van Cuijk, op de Brink in Sint Anthonis.

Energieloket Brabant Woont Slim 

Hebt u vragen over het verduurzamen van uw woning? Wilt u weten hoe u kunt besparen op uw energiekosten? Stel uw vragen aan de adviseur van ons energieloket Brabant Woont Slim tijdens een spreekuur! U kunt online een gratis afspraak inplannen. Ga naar Energieloket Brabant Woont Slim.

Leningen en subsidies

Wellicht komt u in aanmerking voor subsidie of wilt u gebruik maken van onze Duurzaamheidslening.