Gehandicaptenparkeerkaart

Direct regelen

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op gereserveerde parkeerplaatsen, aangeduid met een rolstoelsymbool, in Nederland en de meeste Europese landen. U moet zich wel houden aan de lokale parkeerregels.

Een gehandicaptenparkeerkaart is persoonsgebonden.

Voor wie bestemd

Heeft u een langdurige (meer dan een half jaar) lichamelijke beperking waardoor u met de gebruikelijke hulpmiddelen niet meer dan honderd meter kunt overbruggen? Of bent u voor vervoer van deur tot deur continu afhankelijk van de hulp van de bestuurder? Dan kunt u in beide gevallen in aanmerking komen voor een gehandicaptenparkeerkaart. Nadat wij uw aanvraag hebben ontvangen sturen wij deze door naar een onafhankelijke keuringsinstantie. Zij zullen uw lichamelijke beperking onderzoeken en bepalen of u wel of niet in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart.

Een persoon die (aantoonbaar) permanent rolstoel gebonden is komt zonder geneeskundig onderzoek in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerkaart.

Kosten

2021

 • Eerste aanvraag inclusief medische keuring: € 113,00
 • Eerste aanvraag met keuring op huisadres: € 153,50
 • Vervolgaanvraag bij blijvende aandoening: € 21,30

De kosten van een medische keuring betaalt u altijd zelf. Ook als uit de keuring blijkt dat u niet in aanmerking komt voor een gehandicaptenparkeerkaart.

Soorten parkeerkaarten

Er zijn verschillende soorten parkeerkaarten:

 • bestuurderskaart, als u zelf een auto bestuurt
 • passagierskaart, als u reist als bijrijder en voor vervoer van deur tot deur continu afhankelijk bent van de hulp van een bestuurder
 • een combinatie van een passagiers- en bestuurderskaart
 • een instellingskaart, bedoeld voor bijvoorbeeld een verpleeghuis

Aanvragen

Klik bovenaan de pagina op "Direct regelen" en log in met uw DigiD om de aanvraag online te regelen. Ook kunt u contact opnemen met team ruimte via 0486-477277 of via info@grave.nl.

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met een beslissing van de gemeente? Dan kunt u hier bezwaar tegen maken. Dit kan ook als u vindt dat u te lang op een beslissing heeft moeten wachten. Meer informatie hierover vindt u onder bezwaar maken tegen een beslissing van de gemeente.

Regels voor gebruik gehandicapten parkeerkaart

In Nederland

Algemeen

Op wegen en parkeerterreinen zijn de voor gehandicapten gereserveerde parkeerplaatsen aangeduid met een rolstoel-symbool. Parkeer niet in vakken die voorzien zijn van iemands naam of kentekennummer.

Parkeren langs de weg

 • Op plaatsen waarvoor een parkeerverbod geldt, mag u maximaal 3 uur blijven staan, maar alleen als u de andere weggebruikers niet hindert
 • Op plaatsen waarvoor betaald parkeren geldt, moet u betalen om te parkeren. U dient zich tevens aan de tijdslimiet te houden. In sommige plaatsen geldt een afwijkende regeling. Verifieer dit ter plekke.
 • Op plaatsen waar parkeren gratis is maar gebonden aan een bepaalde tijdslimiet (blauwe zone), mag u voor onbeperkte tijd parkeren.
 • In voetgangersgebieden mag u niet rijden of parkeren

Parkeren op een parkeerterrein

Voor voertuigen met een zichtbare parkeerkaart gelden geen speciale regelingen.

Regels voor gebruik in de Europese Unie

Bekijk hier de Brochure Parkeerkaart voor gehandicapten in de Europese Unie.