Gemeente Grave verstrekt starterslening

Publicatiedatum: Maandag 13 juli 2020

Helpende hand bieden bij koop

Starters komen steeds moeilijker aan een geschikte woning. Hun inkomen is te hoog voor een sociale huurwoning, maar (net) te laag voor het verkrijgen van een hypothecaire lening voor een koopwoning. Starters wonen daarom vaak noodgedwongen langer thuis of in een niet meer bij het inkomen passende (sociale) huurwoning. Dit laatste is niet bevorderlijk voor de doorstroming op de woningmarkt. De gemeenteraad van Grave wil starters de helpende hand bieden bij hun eerste stappen op de koopmarkt.

Starterslening

Wat is een starterslening? Het voert wat ver om op deze plaats daar in detail op in te gaan maar in het kort komt het er op neer dat met een dergelijke lening starters op een verantwoorde manier net dat beetje extra kunnen lenen. Met dat extraatje kunnen ze dan net dat ene speciale huis kopen. Het bedrag dat geleend wordt – tegen zeer aantrekkelijke voorwaarden – overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en de hypotheek bij de bank. Zo krijgen starters op de woningmarkt een financieel steuntje in de rug en kunnen ze  – gezien ook ervaringen elders – daadwerkelijk een eigen woning kopen.

Voorwaarden

Aan het aanvragen en verkrijgen van een starterslening zijn wel enkele voorwaarden verbonden. Deze voorwaarden, zeg maar de spelregels, liggen vast in de Verordening Starterslening gemeente Grave 2020. Een van de spelregels is bijvoorbeeld dat het te lenen bedrag via een starterslening niet hoger kan zijn dan 25.000 euro en dat de aanschaf van de woning niet meer dan 230.000 euro mag bedragen, inclusief verbeterkosten en meerwerk.

Aanvragen

Ga voor het aanvragen naar de pagina Starterslening.

Informatie

De uitvoering van de starterslening wordt namens de gemeente Grave verzorgd door het Stimuleringsfonds Huisvesting Nederland (SVn). Kijk voor meer informatie op www.svn.nl. Of bekijk de brochure Starterslening van de SVn. Makelaars zijn in het algemeen ook goed op de hoogte van de mogelijkheden met betrekking tot startersleningen.