Gladheidbestrijding

Publicatiedatum: Vrijdag 20 november 2020

In en rond de winter kan gladheid ontstaan door sneeuwval of ijzel. Op zo’n moment krijgt de gemeente vaak vragen over gladheidsbestrijding. Daarom hebben we de belangrijkste zaken voor u op een rijtje gezet.

  • De gemeente heeft in de periode dat er gladheid kan optreden contact met Meteoconsult. Op basis van de verwachtingen van Meteoconsult wordt preventief gestrooid. Ook vindt overleg plaats met de provincie die een weeralarmeringssysteem heeft.
  • De gemeente heeft standaard strooiroutes. In deze routes zijn de hoofdontsluitingswegen, de wijkontsluitingswegen en de gebiedsontsluitingswegen opgenomen. Daarnaast wordt er gestrooid op fietspaden en op bus- en schoolroutes. Ook de routes naar openbare voorzieningen zoals verzorgingstehuizen, scholen en winkelcentra worden standaard altijd gestrooid.
  • Als er bij langdurige gladheid voldoende tijd beschikbaar is, worden eventueel ook nog andere wegen gestrooid.
  • Niet alle wegen worden gestrooid. De strooiroutes lopen echter zodanig door de gemeente dat iedere bewoner in de bebouwde kom binnen een acceptabele afstand op een gestrooide weg komt.
  • Er zijn twee manieren om te strooien. Er wordt preventief gestrooid als er gladheid wordt verwacht. Men gebruikt dan een speciaal zout dat op het wegdek blijft plakken en dat begint te werken zodra er sneeuw of ijzel valt. Er wordt curatief gestrooid als er al sneeuw of ijzel is gevallen. Hiervoor wordt het standaard-strooizout gebruikt.
  • Is het ergens glad? Treft u een onvolkomenheid aan? Meldingen over de openbare ruimte, dus ook bij gladheid, kunnen worden gedaan via het meldingssysteem Fixi. Dit is een speciale app voor op uw smartphone. U kunt natuurlijk ook gewoon bellen met de gemeente (0486-477277).

Wat kunt u zelf doen

U helpt de strooiploegen als u de stoep voor uw woning bij sneeuwval veegt. Het is maar een kleine moeite en veel voetgangers zullen u dankbaar zijn.

Strooiroutes

Wilt u zien hoe de strooiroutes lopen? Op de plattegrond kunt u in het zoekvenster (linksboven) zoeken op adres. De blauwe lijnen op de kaart zijn de strooiroutes. De plattegrond kunt u het beste openen in Firefox, Google Chrome of Safari. Internet Explorer geeft problemen met het openen van het document.