Hennep? herken het, Meld het!

Publicatiedatum: Dinsdag 6 oktober 2020

Ondermijning is de steeds grotere invloed van criminaliteit op het gewone, dagelijks leven. De boven- en onderwereld raken zo steeds meer verweven. In deze reeks verhalen laten we zien dat ook u hiermee te maken kunt krijgen. Thuis, in de wijk, op het werk of de sport club. Denkt u 'hier klopt iets niet'? Dan is dat meestal ook zo. Herken het, meld het! Zo werken we samen aan een veilige samenleving.

Wat vooraf ging

Rob (38)woont met zijn jonge gezin in een dorp in Brabant. Ze hebben nog niet veel contact met de buren. Dat is wel het plan, maar het komt er steeds niet van. Bovendien liggen de huizen hier in het buitengebied net wat verder uit elkaar. Totdat Rob tijdens het 35+ voetbal een gecompliceerde beenbreuk oploopt. Het drukke leven van werk, kinderen, sport en sociale contacten staat plotseling stil. Als blijkt dat het herstel nog maanden gaat duren, wordt een rolstoel geregeld en een bed in de woonkamer. Aan huis gekluisterd en met alle tijd, let hij voor het eerst bewust op wat er in zijn str aat gebeurt. Hij groet buren, ziet wie waar woont en maakt af en toe een praatje.

Dure auto's

Hij ziet ook iets anders. Bij het huis schuin aan de overkant rijden op de gekste tijden bestelbusjes af en aan. Voor zover hij kan zien bestaat het gezin uit vader, moeder en twee jongens van rond de twintig. Is het een bedrijf? Er staat geen bord op het terrein en ook op internet vindt Rob geen vermelding op het adres. Vreemd, denkt hij. En dan de dure auto's en crossmotoren van de jongens, die niet lijken te werken of naar school gaan. Zijn onderbuikgevoel zegt eigenlijk al genoeg. Hij blijkt niet de enige te zijn.

Tuinaarde

Rob treft de overbuurvrouw, een vriendelijke oude dame. Ze woont al haar hele leven naast het bewuste huis en is 'niet gek' zoals ze zelf aangeeft. Ze vertelt over de vreemde geur die ze vaak ruikt, de afgeplakte ramen van de grote schuur en de vele zakken tuinaarde terwijl er zéker niet getuinierd wordt. Je ziet het pas als je het doorhebt', concluderen ze op z'n Cruijffs. Rob vraagt of ze de buren kent. Maar nee, ze weet niet eens hoe ze heten. Wel eens iets bij de politie gemeld dan? Ook niet. Ze spreken af het nog even aan te kijken. Tot er op een avond een gewelddadige ruzie uitbreekt in de straat. Rob belt direct 112, de politie is snel ter plaatse en de volgende dag doen hij en de buurvrouw hun verhaal.

En dan

De politie houdt de woning een tijdje in degaten en de vermoedens blijken juist. Al snel zijn er voldoende aanknopingspunten voor een gezamenlijke inval van de politie, gemeente en het energiebedrijf. Deze partijen, maar ook de Belastingdienst en het waterbedrijf werken samen om de kans op herhaling zo klein mogelijk te maken. De bewoners worden aangehouden, de elektriciteit afgesloten, de hennepkwekerij ontmanteld, de woning gesloten, uitkeringen stopgezet, vergunningen ingetrokken enzovoorts. Bij de strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie worden ook geld en luxe goederen in beslag genomen.

Herkennen

Illegale hennepteelt is vaak in handen van zware criminelen, waarbij geweld niet wordt geschuwd. Ook het risico op brand is groot. Dit zorgt voor onveilige situat ies in de buurt. Zo herkent u een hennepkwekerij:

  • een sterke, vreemde geur
  • afgeplakte of beslagen ramen, gordijnen of rolluiken altijd dicht
  • een constant zoemend of brommend geluid
  • veranderingen aan elektriciteitskasten (slot erop, losliggende kabels)
  • en vooral: uw onderbuikgevoel!

Bel de politie via 0900-8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000 (gratis). Bij een acute situatie belt u 112.