Borstkanker, je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn

Publicatiedatum: Maandag 7 oktober 2019

Op 14 oktober 2019 start Bevolkingsonderzoek Zuid met het bevolkingsonderzoek borstkanker in Grave. Door dit onderzoek kan borstkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Dit verhoogt de kans op genezing. Bovendien is vaker een borstsparende operatie mogelijk. Het onderzoek is er voor vrouwen van 50 tot en met 75 jaar, omdat bij deze groep vrouwen het risico op borstkanker het grootst is.

Voor wie

Eenmaal per twee jaar nodigt Bevolkingsonderzoek Zuid vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Volgens de landelijke richtlijnen zijn dat in 2019 de vrouwen geboren in de jaren 1944 tot en met 1969. Vrouwen uit Grave met de postcodes 5361, 5363, 5364 en 5438 worden voor deze ronde van het bevolkingsonderzoek uitgenodigd.

Waar staat het onderzoekscentrum

Het borstonderzoek vindt plaats in een verplaatsbaar onderzoekscentrum. Dit onderzoekscentrum staat vanaf 14 oktober 2019 op het parkeerterrein bij de hockeyvelden aan de Stoofweg 7, 5361 HZ te Grave. Daar staat het tot eind november 2019. Daarna verhuist het onderzoekscentrum naar Schaijk.

Waarom deelnemen

Ieder jaar wordt in Nederland bij ongeveer één op de acht vrouwen borstkanker vastgesteld. Daarmee is borstkanker de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. De kans op genezing wordt met name bepaald door het stadium van de ziekte op het moment van ontdekking. Vroege ontdekking verhoogt de kans op genezing aanzienlijk en er is vaker een borstsparende operatie mogelijk.

Hoe gaat het onderzoek

Het borstonderzoek bestaat uit het maken van digitale röntgenfoto’s van de borsten. Speciaal opgeleide radiodiagnostisch laboranten voeren het onderzoek uit. Bevolkingsonderzoek Zuid werkt met moderne apparatuur. Daarom is de bestralingsbelasting minimaal. Binnen tien werkdagen volgt een schriftelijke uitslag van het onderzoek. Het onderzoek is gratis.

Resultaten vorige ronde

Tot nu toe was het bevolkingsonderzoek in Grave succesvol. Tijdens de vorige ronde was de opkomst in Grave 82,34%. Dit betekent dat er 1.707 vrouwen uit de doelgroep hebben deelgenomen aan het onderzoek. Hiervan zijn 32 vrouwen doorverwezen voor nader onderzoek.

Meer informatie

Voor vragen over het bevolkingsonderzoek borstkanker kunt u onze informatielijn bellen. De informatielijn is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 13.00 uur via telefoonnummer: 088-0001340.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.bevolkingsonderzoekzuid.nl.