Coronacrisis. Oproep burgemeester Roolvink

Publicatiedatum: Dinsdag 10 november 2020

Profielfoto burgemeeser Roolvink

Beste inwoners,

Sinds het vroege voorjaar is Nederland in de ban van het Covid-19-virus oftewel de coronacrisis. Begonnen in het verre oosten verspreidde dit virus zich al snel naar Europa en de rest van de wereld. Het gaat om een in potentie dodelijke, uiterst besmettelijke ziekte die de mensheid stevig in haar greep houdt. Dat is helaas van alle tijden. Het verschil met vroeger is dat we deze pandemie met de huidige kennis en middelen beter kunnen bestrijden. Dat heeft echter tijd nodig. Er zijn goede vooruitzichten op een vaccin maar totdat dit beschikbaar is zullen we de crisis samen het hoofd moeten bieden.

‘Samen het hoofd bieden’, daar wil ik graag iets over zeggen. Wat ik als burgemeester tijdens deze crisis vooral zie, is angst en frustratie. Dat is begrijpelijk. Natuurlijk is er angst. Voor de kwetsbaren onder ons kan het virus dodelijk zijn. Maar ook zij die een goede gezondheid hebben, kunnen er ernstig ziek van worden met maandenlange klachten tot gevolg. De frustratie begrijp ik ook. Patiënten die wachten op een belangrijke operatie die echter uitgesteld wordt omdat de ziekenhuizen het te druk hebben met coronapatiënten. Mensen die hun dierbaren missen omdat ze in isolatie verblijven. Ondernemers die amper het hoofd boven water kunnen houden of die failliet gaan. Jongvolwassenen, die een huwelijk of ander feest moeten uitstellen wegens de beperkende maatregelen. Het is allemaal niet niks wat ons overkomt.

Gelukkig zie ik ook veel saamhorigheid en creativiteit. Bij de eerste virusgolf, zeg maar vanaf medio maart, was dat hartverwarmend om te zien. Binnen de beperkende mogelijkheden die er waren ontstonden spontane initiatieven als kaartenacties, digitale concerten en ontmoetingen. Ondernemers ontwikkelden vliegensvlug websites en afhaalservices. Fitnesscentra plaatsten hun toestellen buiten in een tent zodat er met onderlinge afstand toch gesport kon worden. Veel inwoners beleefden en beleven veel plezier aan de speciale corona-uitzendingen van een lokaal tv- en radiostation.

Kortom, de eerste golf doorstonden we met saamhorigheid en creativiteit. Toen kwam de zomer en leek het virus te verdwijnen. Het aantal besmettingen, ziekenhuisopnamen en sterfgevallen nam drastisch af. Maar waar deskundigen ons al voor waarschuwden, gebeurde ook. Het virus kwam terug en een tweede golf ontstond. Opnieuw veel besmettingen, ziekenhuisopnamen en doden. De overheid ziet zich wederom genoodzaakt om drastische maatregelen te treffen. Maatregelen die u in uw bewegingsvrijheid beperken. Niet meer op bezoek, niet meer op vakantie, niet meer naar musea, theater of voetbalveld. Het is verboden of het wordt ontraden. Angst en frustratie nemen weer toe.

Ik vraag u om de moed er in te houden. Het is een kwestie van volhouden. ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’, dat is niet voor niets het motto dat de Rijksoverheid ons voorhoudt. Dat ‘samen’ geldt voor de deskundigen, die werken aan een vaccin. ‘Samen’ geldt ook voor de artsen en verpleegkundigen die hen verzorgen die toch door het virus getroffen worden. Het ‘samen’ geldt voor hulpverleners en alle anderen in cruciale beroepen die – crisis of niet – gewoon door moeten werken om onze samenleving draaiende te houden. Maar bovenal geldt dat ‘samen’ voor iedereen; voor alle inwoners die ik vraag om de maatregelen te respecteren en zich aan de voorschriften te houden. We moeten het aantal besmettingen terugdringen anders krijgen we ‘samen’ veel grotere problemen.

Daarnaast vraag ik u om, net als bij de eerste coronagolf, om te zien naar elkaar. Uiteraard naar uw naasten, maar ook uw buurman of –vrouw, naar dat eenzame familielid of juist die eenzame man of vrouw bij u in de straat. Naar dat gezin dat het moeilijk heeft of een gehandicapte die nóg afhankelijker is geworden van ondersteuning door anderen. Kortom naar iedereen die het door deze crisis extra zwaar heeft. Als iedereen omziet naar een ander, blijft deze crisis lastig maar draaglijk. Ik vertrouw op u!

Heeft u een idee, vraag of opmerking naar aanleiding van deze oproep? Neem dan gerust contact met me op via het telefoonnummer van het bestuurssecretariaat Grave; 0486-477260 of via e-mail bestuurssecretariaat@grave.nl.

Lex Roolvink

Burgemeester gemeente Grave