De ouderenadviseurs komen graag naar u toe deze zomer

Publicatiedatum: Donderdag 4 juli 2019

Stel, u bent boven de 75 jaar. Misschien zelfs wel boven de 80 of 90. U wilt graag zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen en redt zich nog prima. Toch, loopt u soms tegen kleine probleempjes aan. Of heeft u vragen waarvan u niet goed weet aan wie u die kunt stellen. Dan heeft u geluk dat u in de gemeente Grave woont. Want in Grave, Escharen, Gassel en Velp zijn vrijwillige ouderenadviseurs actief die niets liever doen dan het bieden van een luisterend oor en een helpende hand aan ouderen die hierom verlegen zitten.

Welzijn Ouderen Grave

De ouderenadviseurs vallen onder de vrijwilligersorganisatie Welzijn Ouderen Grave. Zij geven informatie en advies aan ouderen op het gebied van meedoen, welzijn, wonen, zorg en financiën. Als de oudere, of diens omgeving, niet in staat is het zelf te regelen, wordt tevens hulp geboden bij het daadwerkelijk regelen van ondersteuning.

Oude werkwijze

Voorheen gingen de ouderenadviseurs bij alle 75-plussers in de gemeente langs om hen persoonlijk een brief te overhandigen met een aanbod voor een gesprek thuis. Deze werkwijze werd door de meeste ouderen zeer gewaardeerd. De ouderenadviseurs kregen de adresgegevens van de gemeente Grave. Echter, vanwege de aangescherpte privacyregels (AVG) mag de gemeente dit soort persoonsgegevens niet langer verstrekken zonder de uitdrukkelijke toestemming van de personen zelf.

Nieuwe werkwijze

De ouderenadviseurs hebben in overleg met Welzijn Ouderen Grave, Sociom en de gemeente een nieuwe werkwijze afgesproken. Voortaan stuurt de gemeente de brief van de ouderenadviseurs naar de mensen die aan de beurt zijn voor een bezoek. Binnenkort zullen de 75-jarigen een brief ontvangen. Hierin wordt om toestemming gevraagd om de gegevens te verstrekken aan Welzijn Ouderen Grave. Na het ontvangen van de toestemming nemen de ouderenadviseurs contact op en wordt een afspraak gemaakt. De gemeente geeft alleen die gegevens door die de oudere zelf wil bekendmaken aan de ouderenadviseurs. Eventuele gesprekken die vervolgens tussen de oudere en de ouderenadviseurs plaatsvinden, zijn strikt vertrouwelijk en worden niet gedeeld met de gemeente of andere organisaties of instanties.

Onmisbare schakel

Wethouder Rick Joosten van de gemeente Grave is nauw betrokken geweest bij het maken van de nieuwe afspraken. “Als gemeente ondersteunen wij het vrijwilligerswerk van Welzijn Ouderen Grave en de ouderenadviseurs van harte. Zij zijn een onmisbare schakel in het ondersteunen van ouderen en het voorkomen van (grotere) problemen in de thuissituatie. Ik hoop dan ook dat alle ouderen positief zullen reageren op de vraag om toestemming.”

Contact

De eerste brieven met toestemmingsverzoeken zullen deze zomer verstuurd worden. Houd uw brievenbus in de gaten! Mocht u al eerder behoefte hebben aan contact met een ouderenadviseur, dan kan dat uiteraard ook. U kunt hen bereiken via Welzijn Ouderen Grave, op werkdagen van 9.30-12.30 uur op tel. 085-0202353, op bezoekadres Baronesstraat 74 of via info@welzijnouderengrave.nl.