Mevrouw Annie Litjes ontvangt Koninklijke onderscheiding

Publicatiedatum: Donderdag 16 mei 2019

Op woensdag 15 mei 2019 heeft mevrouw Litjes uit handen van burgemeester Roolvink een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Dit gebeurde tijdens de receptie ter gelegenheid van het 70-jarig bestaan van de Senioren KBO Grave.

Reden van onderscheiding

Mevrouw Litjes zet zich verdienstelijk in, al vanaf 2006, voor het kerkelijk leven in Grave. Zij maakt deel uit van het receptieteam van het parochiecentrum in Grave van de H. Elisabeth.

Als lid van het receptieteam is mevrouw Litjes wekelijks op een werkdag aanwezig op het parochiecentrum in Grave. Bij het parochiecentrum kunnen parochianen langskomen om vragen te stellen, een praatje te maken, een afspraak te maken met het bestuur of de pastoor, of misintenties opgeven. Ook is het parochiecentrum telefonisch bereikbaar. Als gastvrouw is mevrouw Litjes verantwoordelijk om dit alles in goede banen te leiden en met belanghebbenden af te stemmen. Dit verzorgt zij al jaren naar tevredenheid en met grote toewijding. Daarnaast is mevrouw Litjes bezorger van de OEB, Ons Elisabeth Blad. Dit parochieblad verschijnt een aantal keren per jaar en wordt in een bijlage van 3.500 stuks binnen de gemeente bezorgd bij ingeschreven parochianen door vrijwilligers. Mevrouw Litjes heeft een eigen wijk en brengt elke keer trouw deze bladen rond.

Beide taken die mevrouw Litjes uitvoert hebben, als het ware, betrekking op het doorgeven van ontwikkelingen en communicatie binnen de parochie. Een parochie kan zonder vrijwilligers als mevrouw Litjes niet goed functioneren.

Ook zijn mantelzorgtaken mevrouw Litjes niet vreemd. Zij heeft jarenlang gezorgd voor de kinderen van haar broer na het overlijden van haar schoonzus. Iedereen kan en kon altijd een beroep op haar doen, ze zegt zelden nee.

Voor Senioren KBO Grave is zij al vanaf 2002 met grote gedrevenheid actief. Eerst als ‘gewone vrijwilliger’ en vanaf 2005 als bestuurslid. Zij steekt hier heel veel tijd in. Zij toont een grote betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Altijd een vriendelijke en positieve instelling voor deze club. Zij denkt mee, inspireert, motiveert andere leden en pakt mee aan bij vernieuwingen. Zij heeft een groot organisatietalent en is hierdoor een grote steun voor haar mede collega bestuursleden en -vrijwilligers. Zij heeft goede contactuele eigenschappen en komt op voor de belangen van de vereniging. Zij schroomt niet om een tandje bij te zetten. Zij besteedt vrijwel iedere middag in de werkweek voor de ouderenbond. Daarnaast zet ze zich in om voorbereidingen te treffen zoals boodschappen voor de Bingo en andere materialen die nodig zijn. Zij zet zich in voor een breed scala aan activiteiten. Als bestuurslid heeft ze iedere maand een bestuursvergadering. Zij is lid van de Kring Gemeente Grave (KBO Brabant) heeft twee keer per jaar een vergadering. Zij organiseert reizen voor KBO Grave. Zij heeft de leiding van de soosmiddagen en andere activiteiten in de soosruimte. Zij zorgt voor inkoop van consumpties. Zij heeft regelmatig overleg met Catharinahof. Zij bezoekt zieke leden. Zij bezoekt de jarigen met een kroonjaar vanaf de 80 jaar. Zij brengt ieder maand het blad ONS en het Buukske rond. En zij gaat bij de winkels langs voor de prijzen van de loterij met Sinterklaas.

Als je het zo voorbij hoort komen kun je gerust de vraag stellen wat moet een KBO zonder Annie Litjes, was het dan wel zo ver gekomen dat ze hun 70-jarig bestaan hadden kunnen vieren?

In onze samenleving verdienen mensen zoals mevrouw Annie Litjes grote waardering. Haar betrokkenheid bij de KBO van Grave is zeer groot en van onschatbare waarde. Daarom wil de KBO haar graag voordragen voor een onderscheiding tijdens hun 70-jarig bestaan.

Het heeft Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander dan ook behaagd om mevrouw Litjes de onderscheiding toe te kennen van Lid in de Orde van Oranje Nassau.