Onthulling infopaneel agrarisch natuurbeheer

Publicatiedatum: Vrijdag 12 juli 2019

Langs de pelgrimsroute aan de Hertogswetering tussen Velp en Grave prijkt sinds vrijdag 5 juli 2019 een fraai informatiepaneel. De onthulling ervan trok veel belangstelling.

Vogelakker

Het was al een prachtig fiets-/wandelpad en dat is nu nog mooier geworden. Dit dankzij Louis Hermanussen, deelnemer aan het Agrarisch Natuur Beheer Oost-Brabant (ANB Oost-Brabant). Hij zaaide een slordige twee kilometer in langs de Hertogswetering en de watergangen die erop uitkomen met een speciaal bloemenmengsel. Bovendien heeft hij in de directe omgeving ook nog eens ruim 7,5 hectare ingezaaid als ‘vogelakker’. Een ‘vogelakker’ bestaat voor 75% uit luzerne die geoogst wordt en 25% uit bloemen die het hele jaar blijven staan. Dat ziet er prachtig uit en is bovendien buitengewoon goed voor insecten en vogels. Kortom een enorme impuls voor de biodiversiteit! Herman Wijdeven, voorzitter van ANB Oost-Brabant, benadrukte dit tijdens de onthulling. ANB Oost-Brabant is de organisatie die contracten afsluit met boeren die aan agrarisch natuur beheer willen doen.

Gemeente Grave

Wethouder Ben Peters van de gemeente Grave gaf aan dat de gemeente erg blij is met dit soort initiatieven. En dat het belangrijk is dat er iets gebeurt voor de akker- en weidevogels. Deze prachtige vogels gaan al jaren in aantallen achteruit en veel soorten komen op de rode lijst te staan als er niets verandert.

Veel belangstelling voor Veldexcursie

Na de onthulling was er een veldexcursie langs de akkerranden met uitleg over de bloemenranden door Jan Ottens, veldmedewerker ANB Brabant. Hij wist de aanwezigen te boeien met zijn uitleg over de betekenis van de akkerranden. Ondanks de droogte staan de bloemen er prachtig bij: echte juweeltjes om te zien. Goed voor voedsel, schuilgelegenheid en de mogelijkheid om voort te planten voor veel dieren.

Steeds meer bloemrijke akkerranden

Bloemrijke akkerranden zijn nu op veel plaatsen te zien. Dit is goed voor vlinders, bijen en andere insecten. En na de bloei is het zaad weer uitermate goed voer voor veel vogels.