Sjors valt voor elfde jaar op rij in de smaak

Publicatiedatum: Dinsdag 10 november 2020

Stimuleringsproject laat kinderen massaal kennismaken met sport en cultuur

Mascotte Sjors sportief met kinderen na een wandeling

Sjors Sportief en Sjors Creatief zijn ook dit jaar weer de beste vriendjes van basisschoolleerlingen in Grave. De mascottes zijn de boegbeelden van het gelijknamige sport- en cultuurstimuleringsproject dat de gemeente Grave in 2010 startte. Het succesvolle project laat kinderen laagdrempelig en vaak gratis kennismaken met uiteenlopende activiteiten. Dit schooljaar schreven al 464 kinderen zich in.

Kennismaken

Dansen, hockey, judo, turnen, scouting, boksen… Dankzij Sjors Sportief kunnen basisschoolleerlingen in Grave ook dit jaar vrijblijvend ontdekken welke sport het beste bij ze past. Of ze leren hun creatieve talenten kennen, maar dan via Sjors Creatief. Aan de hand van die mascotte kunnen kinderen zich namelijk vaak gratis inschrijven voor onder andere proeflessen tekenen, schilderen, koken, bakken en muziek maken.

Meer dan 400 inschrijvingen

Sjors is al jaren een echte hit onder de basisschooljeugd. Ook dit schooljaar schreven al ruim 400 kinderen zich in voor een sportieve of creatieve kennismaking. En die teller loopt nog door, vertelt Bowen Straatman, Specialist Sociaal Beleid bij werkorganisatie CGM.

Razend populair

“Sjors is ook dit jaar weer razend populair. Sommige activiteiten werken zelfs al met een wachtlijst. Gelukkig neemt ook het aanbod ieder jaar toe, want steeds meer verenigingen sluiten zich aan bij ons project. Daar zijn we heel blij mee, want daardoor kunnen nog meer kinderen laagdrempelig kennismaken met sport en cultuur. Zónder dat ze meteen lid hoeven te worden van een vereniging.”

Sjorsboekje

Sjors is een initiatief van de gemeente Grave in samenwerking met de regionale sportverenigingen, cultuurorganisaties en andere activiteitenaanbieders. Het project maakt het voor kinderen mogelijk om meer dan veertig sport- en cultuuractiviteiten te ontdekken. Het aanbod wordt jaarlijks aan het begin van het schooljaar gepresenteerd in het Sjorsboekje, dat leerlingen van groep 1 tot en met 8 van alle basisscholen in de gemeente Grave ontvangen.

Inschrijven

“Sjors blijkt een zeer succesvolle manier om kinderen veelal gratis in contact te brengen met sport en cultuur”, aldus Straatman. “Inschrijven voor de activiteiten is het hele schooljaar mogelijk via de website www.sjorssportief.nl. Ik heb er alle vertrouwen in dat we het totale aantal inschrijvingen ook dit jaar weer weten te overtreffen.”