Stemmen met een visuele beperking

Publicatiedatum: Maandag 13 mei 2019

Op donderdag 23 mei 2019 zijn de verkiezingen voor het Europese Parlement. Hebt u een visuele beperking? In Grave, in stembureau Catharinahof, kunt u zelfstandig stemmen met behulp van een mal en audio-ondersteuning.

Stembureau

Het stembureau in Grave waar mensen met een visuele beperking zelfstandig kunnen stemmen is Catharinahof, Koninginnedijk 252, 5361 CR Grave.

Stemmal en soundbox

Hoe werkt het? Het stembiljet wordt in een speciaal ontwikkelde mal met gaatjes gelegd. Via een zogeheten soundbox met koptelefoon is te horen welke partijen en welke kandidaten op de lijst staan. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De juiste kandidaat vindt u door, onder de gewenste partij, de gaatjes te tellen. Met het potlood maakt u het gewenste vakje rood. Beluister hier de handleiding voor het gebruik van de stemmal en de soundbox op het stembureau.

Beluisteren

Wilt u vooraf in alle rust thuis alvast beluisteren welke partijen en welke kandidaten meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement, beluister hier dan de audiobestanden:

Waarom zelfstandig stemmen

Vijf ervaringsdeskundigen en minister Bruins geven antwoord op deze vraag in het bijgevoegde filmpje.

Woont u in een andere gemeente

Woont u niet in Grave maar wilt u hier wel komen stemmen met behulp van de mal en audio-ondersteuning? Dat kan! Vraag hiervoor wel een kiezerspas aan.

Informatie

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met de gemeente Grave, Burgerzaken, via 0486-477277 of burgerzaken@cgm.nl.