Vernieuwde slimme N324 Oss-Grave feestelijk heropend

Publicatiedatum: Woensdag 15 mei 2019

Na een grondige reconstructie is de N324 tussen Oss en Grave officieel heropend.  De weg is opnieuw ingericht, zodat de doorstroming, veiligheid en leefbaarheid beter zijn.

Veiliger

De nieuwe weg, die werd geopend door gedeputeerde Christophe van der Maat van de provincie Noord-Brabant, is veiliger doordat er minder aansluitingen zijn op zijwegen en inritten van percelen. Er zijn twee turbo rotondes aangelegd en er zijn plekken waar weggebruikers langzaam verkeer in kunnen halen. Voor fietsers en voetgangers is het oversteken van de N324 makkelijk en veiliger gemaakt. Op een deel van het fietspad in Grave zijn Wattway zonnepanelen aangebracht. Dit zijn panelen waar je gewoon overheen kunt fietsen en die stroom leveren voor bijvoorbeeld het opladen van elektrische fietsen bij de bushalte of voor de openbare verlichting.

Duurzaamheid

Gedeputeerde Christophe van der Maat: “Duurzaamheid speelt bij de aanleg en het beheer van onze wegen een steeds grotere rol. Daarom dagen we marktpartijen uit om op een innovatieve manier te bouwen, nieuwe duurzame technieken te ontwikkelen en materialen zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. Dat is bij de realisatie van de N324 ook weer gelukt.”

De doorstroming verbetert door intelligente verkeersregelinstallaties (iVRI’s) op bestaande en nieuwe kruisingen. Later dit jaar komen er nog draadloze temperatuursensoren in het wegdek. Hierdoor zie je nauwkeurig of het tijd is om zout te strooien bij gladheid, of juist wanneer niet. Zout heeft een negatief effect op de natuur, op de weg en op de voertuigen op de weg. Hoe minder zout, des te beter.

Duurzame weg

Belangrijk bij het realiseren van de weg was het gebruik van bestaande materialen. Zo bestaat het asfalt voor 85% uit hergebruikte materialen en is er een duurzaam bindmiddel, biobitumen, toegevoegd. Ook is dit asfalt op veel lagere temperatuur geproduceerd, waardoor er aanzienlijk minder CO2 is uitgestoten. Dit is Laag Energie Asfalt Beton (LEAB).  Eric van Avendonk, regiodirecteur Zuid van BAM Infra: “BAM Infra staat voor veiligheid, duurzaamheid en innovaties. Dat komt allemaal samen op de N324!”

Minder hinder

De uitvoering van dit project heeft tot op heden dertien maanden gekost. Op dit moment loopt nog een ruimtelijke procedure voor de Rotonde Tolschestraat en de verplaatsing van tankstation ‘Tango’ naar de Industriestraat. De verwachting is dat de uitvoering daarvan in 2020 kan starten.