Kerkenvisie; Ben van Paasen aan het woord

Publicatiedatum: Zaterdag 17 juli 2021

De gemeente Grave stelt, in samenwerking met diverse partijen, een kerkenvisie op. Een visie op de toekomst van de kerkgebouwen in de gemeente. In een reeks artikelen vertellen inwoners van de gemeente Grave hoe zij daar tegen aan kijken.

Vandaag is dat Ben van Paasen, inwoner van Escharen en voorzitter van Schipperskoor ‘De Maessanghers’.

Foto: Lambertuskerk Escharen

Sint Machutus

“De rijke geschiedenis, die verbonden is aan kerkgebouwen, de gebruiken en tradities die erbij horen, dat maakt die gebouwen uniek. Het verhaal van Sint Machutus is daar een mooi voorbeeld van.” De Sint Lambertuskerk in Escharen heeft een reliek van Sint Machutus en Escharen is al eeuwenlang een bedevaartsoord voor Sint Machutus. Tot op de dag van vandaag is er op tweede Pinksterdag een bedevaart.

“Vroeger kwamen Inwoners van Escharen en van ver daarbuiten allemaal naar de kerk om Sint Machutus te vieren en dan kropen ze de laatste kilometer op hun knieën. Het is mooi dat dat nog steeds in stand gehouden wordt, al is kruipen op de knieën naar de kerk er niet meer bij.” Wat zou er gebeuren met tradities en gebruiken, als een kerkgebouw gesloten moet worden? Ben vraagt het zich af. “Het kerkgebouw is een belangrijk ijkpunt in het dorp. Het hoort bij een dorp dat je de kerktoren al vanuit de verte ziet. Als we het als dorpsgemeenschap belangrijk vinden dat het kerkgebouw behouden blijft, dan moeten we er ook actief iets aan willen bijdragen of in ieder geval accepteren dat een gebouw multifunctioneel gebruikt gaat worden. Kerken hebben vaak een prachtige akoestiek en wat is er op tegen als je het gebouw voor meer doeleinden gebruikt?

Als Maessanghers repeteerden we voorheen in het Palazzo, maar toen dat afbrandde, moesten we een andere ruimte vinden. Die vonden we in de protestantse kerk. We werden en worden er geweldig ontvangen en daar zijn we zielsgelukkig mee. Zoals deze kerk allerlei mogelijkheden biedt voor ander gebruik, zo zou je dat bij de dorpskerken ook moeten onderzoeken.

Esters Welzijn

In Escharen hebben we een geweldige organisatie, ‘Esters Welzijn’, die onder andere koffieochtenden verzorgt voor ouderen, maar ook hulpvragers en hulpgevers aan elkaar koppelt. Zo zorgt het hele dorp voor elkaar. Zou je zoiets ook niet kunnen koppelen aan het kerkgebouw? Dat er ruimtes in de kerk voor activiteiten te gebruiken zijn en dat we omgekeerd op die manier als dorp zorgen voor het kerkgebouw? Laat het kerkgebouw leven! Zodat het nog meer dan nu een gebouw voor en door mensen wordt. Dan heb je er wat aan met elkaar!”

Enquête

Denkt u mee? Vul dan in juli de enquête nog in.

Meer informatie

Voorgaande artikelen zijn terug te lezen via www.gemeente-grave/kerkenvisie