Monumenten

Voor het verbouwen, opknappen of slopen van een monument heeft u een omgevingsvergunning nodig. Omdat bij monumenten vaak andere regels gelden, raden wij aan om eerst een vooroverleg in te dienen, voordat u een officiële omgevingsvergunning indient.

Meer informatie over de monumenten is te vinden op www.monumenten.nl, de gezamenlijke site van het Nationaal Restauratiefonds en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Bouwwerk als monument laten aanwijzen

Om als monument te worden aangewezen, moet een bouwwerk aan allerlei criteria voldoen. U moet hiervoor een vooroverleg indienen.

Voor meer informatie over de criteria kunt u contact opnemen met de gemeente via dit contactformulier (kies voor de optie monumenten) of via telefoonnummer 0486-477277. 

Subsidies en leningen

U kunt subsidie aanvragen voor onderhoudskosten. Onder onderhoudskosten vallen regelmatig terugkerende en noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan (onderdelen van) het beschermd monument. Deze werkzaamheden zorgen ervoor dat het monument in stand gehouden kan worden.

  • De subsidie kunt u online aanvragen via het digitale aanvraagformulier Subsidie onderhoud gemeentelijk monument (inloggen met DigiD).
  • U kunt ook het formulier subsidie onderhoud gemeentelijke monumenten (PDF) downloaden, invullen en opsturen naar Gemeente Grave, correspondentieadres: Postbus 7, 5361 AA Grave.

Voor gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten bestaan ook speciale financiële regelingen.

Zonne-energie en uw monument

Op de sites van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunt u meer informatie vinden over zonne-energie en monumenten, waar u op moet letten en welke duurzame alternatieven er zijn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente, telefoon: 0486-477277.

Volg de ontwikkelingen in uw buurt

Snel op de hoogte zijn van ontwikkelingen in uw buurt? Bomen kappen? Huis verbouwen? Buurtfeest? Downloaden in de App Store, Windows Store of Google Play Store een van onderstaande apps.

Over Uw Buurt app

logo Over mijn buurt app

OmgevingsAlert app

logo Omgevingsalert app