Paspoort

Afspraak maken

Een paspoort vraagt u persoonlijk aan bij de publieksbalie in het stadhuis. Maak hiervoor altijd een afspraak. Na vijf werkdagen kunt u uw paspoort persoonlijk afhalen. Een paspoort voor volwassenen is 10 jaar geldig, een paspoort voor kinderen tot 18 jaar is vijf jaar geldig. Ook als uw paspoort verloopt, moet u een nieuw paspoort persoonlijk aanvragen én afhalen. Is de aanvraag voor uw kind(eren), dan moeten zij ook aanwezig zijn bij de aanvraag en het afhalen van het paspoort. 

Spoedaanvraag

Heeft u uw paspoort snel nodig? Dan kunt u een spoedaanvraag doen. Maak telefonisch een afspraak via 0486-477277. U kunt hiervoor digitaal geen afspraak maken. Als u het paspoort vóór 14.00 uur aanvraagt, kunt u het document meestal de volgende dag afhalen. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Meenemen

  • Alle reisdocumenten (paspoort, identiteitskaart) die in uw bezit zijn, ook als deze zijn verlopen
  • Eén goedgelijkende kleurenpasfoto (maximaal 6 maanden oud). Let op de eisen voor foto's voor reisdocumenten. Geld of een bankpas. U betaalt direct bij de aanvraag

Kinderen jonger dan achttien jaar moeten daarnaast meenemen:

  • Schriftelijke toestemming van beide ouders of van degene(n) die het gezag heeft: formulier toestemmingsverklaring reisdocument kind (PDF) geprint en ondertekend
  • Een geldig identiteitsbewijs van beide ouders of van degene(n) die het gezag heeft

Let op: Kinderen moeten bij het aanvragen en afhalen van het paspoort altijd aanwezig zijn.

Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam dan zij? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. U heeft een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent, het ouderlijk gezag hebt, of toestemming heeft om met de kinderen te reizen. Kijk voor meer informatie over reizen met kinderen op www.rijksoverheid.nl.

Kosten

Voor wie

Kosten 2021

Geldigheidsduur

0 - 17 jaar en vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort € 56,55 vijf jaar (vluchtelingen- of vreemdelingenpaspoort maximaal drie jaar)
0 - 17 jaar (spoed) € 107,45 vijf jaar
Vanaf 18 jaar € 74,75 tien jaar
Vanaf 18 jaar (spoed) € 125,65 tien jaar

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen? Bij de aanvraag van een nieuw paspoort doet u meteen aangifte van vermissing bij de gemeente.

Om fraude en misbruik tegen te gaan wordt een als vermist opgegeven reisdocument ‘geblokkeerd’. Een gevonden reisdocument mag daarom niet meer worden teruggegeven aan de houder.

Als u een document kwijt bent moet u dus altijd een nieuw document aanvragen. Indien u het vermiste document terug vindt moet u het alsnog inleveren bij de gemeente.

U kunt hier direct een online verklaring van vermissing invullen. U hoeft dan niet naar het gemeentehuis om de vermissing door te geven en uw document wordt meteen geblokkeerd.

Zakenpaspoort of 2e paspoort

Zakenpaspoort

Als u veel reist voor uw beroep, kunt u overwegen een zakenpaspoort aan te schaffen. Een zakenpaspoort is eigenlijk een gewoon paspoort, maar heeft extra bladzijden. Zo is er meer ruimte voor visa en douanestempels. Als u een zakenpaspoort aanvraagt, kunt u niet ook nog een normaal paspoort aanvragen.

2e paspoort

U kunt ook overwegen om een 2e paspoort aan te schaffen naast uw normale paspoort. Dit kan bijvoorbeeld als uw paspoort vaak bij een buitenlands consulaat ligt voor een visumaanvraag. U kunt dan reizen met uw andere paspoort. De voorwaarden voor aanvraag van een 2e paspoort zijn wel strenger.