<![CDATA[Beroepenfeest Land van Cuijk Maasduinen On Stage]]>

Vertel vmbo-leerlingen over uw beroep!

Nog een maand tot de allereerste editie van het beroepenfeest Land van Cuijk Maasduinen On Stage op 16 mei 2019 in het Inspyrium in Cuijk. Op dit beroepenfeest vinden ontmoetingen plaats tussen zo’n 900 vmbo-leerlingen en 250 beroepsbeoefenaren die hen gaan vertellen over hoe een werkdag eruitziet. Het doel is om leerlingen een goed beeld te geven van het beroep in de praktijk.

Beeldvorming

Veel mensen weten nog hoe moeilijk het was om een beroep te kiezen op jonge leeftijd en vinden de negatieve beeldvorming over het vmbo (en dus ook de leerlingen) onterecht. Het merendeel van de vmbo-leerlingen heeft zin in de toekomst en droomt over wat hij of zij ooit zal worden

Betere keuze

Het doel van het beroepenfeest is om leerlingen een goed beeld te geven van wat het vak inhoudt in de praktijk. Hiermee worden de jongeren geholpen door de professionals om betere keuzes te maken voor opleiding en beroep. Als het klikt tussen de leerling en de enthousiaste mensen uit het werkveld, worden visitekaartjes uitgewisseld en afspraken gemaakt voor een werkbezoek op de Doe Dag op 6 juni 2019. On Stage wil het negatieve imago van het vmbo omkeren, want de vmbo-leerlingen van vandaag, zijn de vakmensen van de toekomst.

Oproep aan beroepsbeoefenaars

Het organiserend On Stage Team zoekt nog meer beroepsbeoefenaren zoals kappers, veehouders, artsen en architecten en roepen ook de ouders van vmbo-leerlingen op om zelf mee te doen als beroepsbeoefenaar. Voor de duidelijkheid: deze groep jongeren zoekt nog geen baan, maar wil graag meer weten over over uw vak. Heeft u een mooi beroep? Meld u dan aan op www.landvancuijkmaasduinenonstage.nl. Want wie kan nu beter de volgende generatie vakmensen vertellen over hun beroep dan uzelf?

Huidige deelnemers

Veel grote en kleine ondernemingen doen al mee met Land van Cuijk Maasduinen On Stage. Op www.landvancuijkmaasduinenonstage.nl staat iedereen vermeld. De Vrienden van On Stage - deelnemers die een eenmalige donatie hebben gedaan - hebben hier als dank een speciale vermelding gekregen.

]]> 2019-04-19T09:35:04 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/beroepenfeest-land-van-cuijk-maasduinen-on-stage
<![CDATA[Dodenherdenking zaterdag 4 mei 2019 - Uitnodiging aan alle inwoners]]> Uitnodiging aan alle inwoners

Op zaterdag 4 mei 2019 vindt een herdenkingsplechtigheid plaats in verband met Dodenherdenking. Deze herdenking begint om 19.30 uur bij het historisch stadhuis aan de Hoofdwagt met een stille rondgang langs de plaquette voor de 32 oorlogsslachtoffers op het Torenplein. Daarna volgt de stille rondgang via Hoofschestraat, Ruyterstraat naar de voormalige Joodse Synagoge in de Oliestraat. Om 19.55 uur eindt de tocht op de Hoofdwagt bij het historisch stadhuis.

Bloemen zullen worden gelegd door burgemeester Roolvink en door vertegenwoordigers van de Vereniging van Voormalig Marinepersoneel.

Tijdens de herdenking zal burgemeester Roolvink een toespraak houden en het Stadskoor Grave brengt het Wilhelmus en enkele andere liederen ten gehore.

Leerlingen van het Merletcollege, Ayla Grandjean en Sanne Wesselink, lezen een gedicht voor dat ze zelf uitgekozen hebben.

U wordt van harte uitgenodigd bij deze herdenkingsplechtigheid aanwezig te zijn.

Informatie

Neem voor meer informatie contact op met het bestuurssecretariaat via bestuurssecretariaat@grave.nl of via 0486-477260.

]]> 2019-04-18T16:27:51 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/dodenherdenking-zaterdag-4-mei-2019-uitnodiging-aan-alle-inwoners
<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (infiltratiebuis)]]> Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing. Naast het dak van uw woning kunt u mogelijk ook het dak van uw schuur of garage, of zelfs uw verharde oprit afkoppelen.

De lente is begonnen en veel mensen gaan weer in de tuin aan het werk. De afgelopen weken hebben wij daarom, ter inspiratie, afkoppelmogelijkheden uitgelicht waar u mee aan de slag zou kunnen. Dit is de laatste week en daarmee de laatste mogelijkheid die wij aanraden: de infiltratiebuis.

De infiltratiebuis

Een infiltratiebuis (IT-buis) is net als een grindkoffer en een infiltratiekrat een ondergrondse infiltratievoorziening. De infiltratiebuis is in feite een lekke buis die water bij regenbuien opslaat en gelijktijdig door de poriën (het lekke gedeelte) laat wegzakken in de ondergrond. De capaciteit van de infiltratiebuizen kunt u verder vergroten door er grind of grof zand omheen te leggen en/of er meerdere achter elkaar te leggen.  Om inspoeling en vervuiling van zand en bladeren te voorkomen, dienen er tussen de infiltratiebuizen en de regenpijpen blad- en zandvangers geplaatst te worden.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0486-477277.

]]> 2019-04-18T14:50:50 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/12705-met-subsidie-uw-regenpijp-afkoppelen
<![CDATA[Beheersing eikenprocessierups 2019]]> Om de overlast in het komende seizoen zoveel mogelijk te beperken, onderneemt de gemeente Grave actie. In dit bericht leest u welke gevaren de eikenprocessierups voor u en uw (huis) dieren op kunnen leveren en welk beheer de gemeenten voeren.

Overlast van de rups

De eikenprocessierups is de grijze, harige rups van een onopvallende nachtvlinder, die alleen in eiken leeft. Nog voor het uitkomen van de bladknoppen, komen kleine rupsen uit de eitjes in de top van de boom. Tijdens de ontwikkeling van rups tot vlinder ontstaan er op iedere rups ongeveer 700.000 microscopisch kleine brandharen, welke overlast kunnen veroorzaken.

Gezondheidsklachten

De brandharen die op de rupsen en in de nesten zitten, kunnen veel overlast veroorzaken bij mens en dier. Bij aanraking van de brandharen, kunnen allergisch lijkende reacties ontstaan op huid, ogen en luchtwegen. De reacties lopen sterk uiteen.

Meer informatie

Kijk op de website van GGD Brabant voor meer informatie over de eikenprocessierups.

Beheersing

We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken. Als de bladontwikkeling van de boom en de rups in volle gang is, start het bespuiten van bomen in gebieden waarin de meeste overlast wordt verwacht. Vanaf week 17/18 wordt 24 uur per dag met een biologisch middel gespoten door Engelen Groen uit Uden. U ervaart hier wellicht enige geluidsoverlast van waarvoor wij uw begrip vragen.

We behandelen de eikenbomen aan drukke fiets/wandelroutes inclusief de Vierdaagse route, publiek drukke pleinen, speelplaatsen/schoolterreinen en daar waar eiken gesnoeid worden. Maar alleen op gemeentelijke eigendommen.

Veilig middel

Het biologische preparaat waarmee gespoten wordt is veilig, maar in verband met het irriterende karakter van het middel raden wij u aan om zich niet in de nevel te begeven en dieren niet onder bomen te laten lopen tijdens spuitwerkzaamheden.

Wanneer melden

Ziet u een nest in de openbare ruimte meld deze dan via de fixi app onder het kopje "Eikenprocessierups" zodat wij een goed beeld krijgen waar de nesten allemaal zitten. Het betekent dan niet dat alle nesten worden verwijderd dit is afhankelijk van de locatie.

]]> 2019-04-18T13:14:50 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/beheersing-eikenprocessierups-2019
<![CDATA[Sympany haalt textiel aan huis op]]> Waar staan de textielcontainers

Twee keer per jaar zamelt Sympany gratis textiel aan huis in. De rest van het jaar kunt u uw textiel kwijt in de textielcontainer bij u in de buurt. Op de milieustraat in Haps en de minimilieustraat in Boekel staan ook textielcontainers. Ook hier kunt u uw textiel gratis in kwijt.

Wat is textiel

Textiel is niet alleen die fijne zomerjurk die op is of dat spijkerjasje dat uit de mode is. Textiel is alles wat is gemaakt van stof en is geweven of gebreid. Dus ook badlakens, een vaatdoekje, kussenhoezen en gordijnen. Niet alleen wat nog gedragen kan worden, maar ook wat kapot en versleten is. Naast textiel zijn ook schoenen/laarzen, accessoires (riemen, tassen, hoeden/petten) en knuffels welkom.

Textiel naar de kringloop

Textiel dat voor hergebruik geschikt is, kunt u ook gratis inleveren bij de kringloopwinkels van Stichting Actief. Kijk voor openingstijden op www.afvalaanbieden.nl/kringloopwinkels.

Wat mag NIET in de textielcontainers

Wat niet tot textiel behoort, zijn matrassen, tapijten, kussens, vloerbedekking en ernstig vervuild of nat textiel.

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

 

]]> 2019-04-18T11:54:36 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/sympany-haalt-textiel-aan-huis-op
<![CDATA[Milieustraten gesloten op Koningsdag]]> Op zaterdag 27 april 2019 zijn de milieustraat en de groenstraat in Haps en de minimilieustraten in het Land van Cuijk en Boekel gesloten. Het is dan namelijk Koningsdag.

Vanaf maandag 29 april bent u weer van harte welkom!

Gratis Wecycle Recycle Memo-spel

Apparaten niet verkocht op de vrijmarkt? Lever deze dan in bij de milieustraat en ontvang een gratis Wecycle Recycle Memo-spel. Alle milieustraten in het Land van Cuijk en Boekel doen mee aan de Wecycle-inleveractie.

Help het lokale goede doel

Insturen kan t/m zondag 9 juni 2019. De 25 leukste, opvallendste of creatiefste inzendingen worden door Wecycle beloond met een sponsorcheque van €1.000,- voor de opgegeven club of lokaal goed doel. Ook zijn er honderd troostprijzen: bloemenbonnen t.w.v. €25,- om iemand te bedanken voor zijn of haar inzet voor de club of lokaal goed doel!Kijk voor alle actievoorwaarden op www.wecycle.nl/inleveren.

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2019-04-18T11:43:04 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/milieustraten-gesloten-op-koningsdag
<![CDATA[Het spreekuur van vrijdag 26 april 2019 van wethouder Ben Peters vervalt]]> Het spreekuur van vrijdag 26 april 2019 van wethouder Ben Peters gaat niet door. Het eerstvolgende spreekuur van de wethouder is op vrijdag 10 mei 2019 van 10.00 tot 12.00 uur op het stadhuis.

]]> 2019-04-16T12:54:00 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/het-spreekuur-van-vrijdag-26-april-2019-van-wethouder-ben-peters-vervalt
<![CDATA[Stadhuis gesloten op maandag 22 april 2019 in verband met Pasen]]> Op maandag 22 april 2019 is het stadhuis gesloten in verband met Pasen.

]]> 2019-04-16T09:50:00 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/gemeentehuis-gesloten-op-maandag-22-april-2019-in-verband-met-pasen
<![CDATA[Verkiezingen Europees Parlement Kiezerspas of Volmacht]]> De Europese Parlementsverkiezingen 2019 zijn de negende verkiezingen voor een rechtstreeks gekozen Europees Parlement, voor de zittingsperiode 2019-2024. In Nederland zijn deze verkiezingen op donderdag 23 mei 2019.

Voor deze verkiezingen is het ook mogelijk om te stemmen met een kiezerspas of een volmacht. Kijk op de pagina Verkiezingen Europees Parlement 23 mei 2019 hoe u een kiezerspas of volmacht kunt aanvragen.

]]> 2019-04-16T09:28:25 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/verkiezingen-europees-parlement-23-mei-2019
<![CDATA[Uitnodiging Dag voor Gedecoreerden 27 april 2019]]> Ter gelegenheid van de verjaardag van Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander organiseert het gemeentebestuur van Grave op Koningsdag, 27 april 2019 een feestelijke bijeenkomst voor inwoners met een koninklijke onderscheiding.

Deze dag is bedoeld voor alle gedecoreerden die in onze gemeente wonen, ongeacht de plaats waar zij hun lintje hebben gekregen. De Dag voor Gedecoreerden wordt elk jaar op Koningsdag gehouden, dit jaar is dat op zaterdag 27 april om 10.30 – 12.30 uur in het stadhuis aan de Arnoud van Gelderweg 71 te Grave.

Als u onverhoopt geen persoonlijke uitnodiging hebt ontvangen en u behoort tot de doelgroep dan bent u van harte welkom op deze feestelijke bijeenkomst.

]]> 2019-04-16T00:00:00 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/uitnodiging-dag-voor-gedecoreerden-27-april-2019
<![CDATA[Zilveren schaal Gezonde Kantine voor VV Gassel]]> Voetbalclub VV Gassel heeft als enige vereniging in de gemeente Grave de zilveren schaal Gezonde Kantine behaald. Op vrijdag 12 april werd het certificaat uitgereikt in het bijzijn van wethouder Rick Joosten, die deze kantine ziet als een uitstekend voorbeeld voor andere sportverenigingen in de regio.

Bakjes met groenten op tafel. Je ziet het nog niet vaak in lokale sportkantines, maar voetbalclub VV Gassel geeft met plezier het goede voorbeeld. Twee jaar geleden is de vereniging, onder leiding van o.a. de 74-jarige Cor van Boekel en gewichtsconsulente Gemmie Raemakers, gestart met een gezonder aanbod in de kantine. De inzet van de club werd aflopen vrijdag beloond met het zilveren certificaat Gezonde Kantine van Team:Fit.

Verandering

Er is een hoop veranderd in de kantine van VV Gassel. Kant-en-klare tosti’s van wit brood zijn vervangen door zelfgemaakte tosti’s van bruin brood, en de kantine verkoopt voortaan verse broodjes gezond. Er staan kannen water op de bar zodat de voetballers hun dorst kunnen lessen zonder meteen naar de frisdrank te grijpen, en er staat zelfs zelfgemaakte soep op het menu met courgettes uit de moestuin van Cor van Boekel. De vereniging heeft een lokale appelboer bereid gevonden om de club te sponsoren met zeven kilo appels per week. Op zaterdag worden deze in stukjes gesneden voor spelers om te nuttigen tijdens de rust of na afloop van de wedstrijd. Verder zijn gezonde producten meer in het zicht geplaatst, en ongezonde producten juist meer uit het zicht.

Zilveren schaal

Een sportkantine krijgt zilver als het ‘de gezonde smaak te pakken heeft’. In een zilveren kantine zijn richtlijnen vastgesteld voor een gezondere kantine, zoals het stimuleren van water drinken. Daarnaast wordt er groente en fruit aangeboden en is het zichtbare aandeel van gezonde producten in de meerderheid (60%). Ook leidt de aankleding van de kantine tot betere keuzes.

Ook meedoen

Weet u zelf een sportkantine die een lekkere en gezonde update kan gebruiken? Meld deze vereniging dan aan op teamfit.nl/doe-mee en ontvang hulp van een personal coach! Team:Fit is een landelijk initiatief van Jongeren Op Gezond Gewicht, gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Team:Fit zet zich in voor een gezonder aanbod in sportkantines, in samenwerking met gemotiveerde ouders, sportclubs, vrijwilligers, accommodaties, experts en partners.

]]> 2019-04-15T12:24:25 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/zilveren-schaal-gezonde-kantine-voor-vv-gassel
<![CDATA[Een misdaad melden: hoe werkt dat eigenlijk]]> Stelt u zich voor, u rijdt op een winterse dag door uw dorp voor de zaterdagse boodschappen, het is koud en de daken zijn besneeuwd. Een winters tafereel wat mysterieus wordt doorbroken door een huis waar geen sneeuw op het dak ligt. Wat is daar aan de hand? Mogelijk wordt op de zolder van dit pand de kachel goed opgestookt, wat kan wijzen op de aanwezigheid van een hennepkwekerij. Wat kunt u doen met deze informatie? In dit artikel leest u meer over het melden van misdaden; hoe werkt dit, kan dit anoniem of loopt u gevaar?

Samen uw wijk veilig houden

Gemeenten, politie, belastingdienst, Openbaar Ministerie en nog veel meer (overheids-)instanties werken hard om samen uw wijk veilig te houden. Vaak gebeurt dit achter de schermen en heeft u dit als inwoner niet in de gaten. Soms zijn er controles waarbij dit werk opeens heel zichtbaar wordt. Denk aan een grote controle bij een woonhuis of bedrijfspand. ‘Samenwerkende overheden’ trekken dan samen op en gaan op basis van signalen of meldingen een kijkje nemen op een bepaald adres. Soms zijn er controles op meerdere adressen tegelijkertijd. Deze controles zijn altijd onaangekondigd.

Melden: samen sterk tegen ondermijning

Het klinkt misschien cliché, maar de overheid ziet en hoort niet alles wat er in een wijk gebeurt. Sterker nog, ze horen misschien wel heel weinig van wat er écht speelt. De enige die dat echt weet, en ook kán weten, dat bent u; de inwoner zelf! U bent de oren en ogen van uw wijk. In heel veel gevallen is uw wijk rustig en veilig, maar mocht u toch een verdachte situatie zien, of een vermoeden hebben van criminaliteit, dan kunt u dit melden. De enige manier om georganiseerde criminaliteit aan te pakken, is door samen op te trekken, overheid in inwoners. Meldingen van u zijn dan ook ontzettend waardevol voor de aanpak van criminaliteit.

Hoe kunt u melden? U kunt altijd melden bij de politie, bijvoorbeeld via uw wijkagent of via 0900 8844. Het kan voorkomen dat u een vermoeden van criminaliteit heeft, maar de dader kent. Of dat u om een andere reden niet naar de politie kunt of durft. Dan kunt u volledig anoniem een melding doen via Meld Misdaad Anoniem. Dit kan online via www.meldmisdaadanoniem.nl of telefonisch via 0800 7000.

Melden; en dan

Uw (anonieme) melding wordt zeker heel serieus genomen. Als u via uw wijkagent of de politie een melding doet, dan krijgt u als dat mogelijk is een terugkoppeling. Soms lukt dat niet in het kader van lopend onderzoek. Als u anoniem een melding doet, dan hoort u hier niets van. Eigenlijk is dat ook logisch, want als u anoniem een melding maakt, dan is ook niet bekend naar wie hierover een terugkoppeling verstuurd kan worden. Niemand weet immers wie die melding heeft gedaan. Wanneer er voor een bepaald adres of in een bepaalde wijk veel (dezelfde) meldingen binnenkomen van inwoners, maar ook bijvoorbeeld van de wijkagent of een gemeenteambtenaar, dan is dat reden om over te gaan tot actie.

Vragen

Heeft u vragen over melden, of heeft u een vermoeden van criminaliteit? Neem dan contact op met uw wijkagent, de politie of de gemeente. Op www.politie.nl of op www.meldmisdaadanoniem kunt u altijd meer informatie vinden. Lees hier meer over het melden van criminaliteit.

]]> 2019-04-15T11:10:29 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/een-misdaad-melden-hoe-werkt-dat-eigenlijk
<![CDATA[Provincie start campagne ‘Ik let op wild!]]>

We hopen allemaal dat het ons niet gebeurt: opeens een ree of een wild zwijn voor je auto. Toch kan je de waarschuwing niet negeren, wild steekt zómaar over. Weet jij wat je dan precies wel en niet moet doen? Onder de titel ‘Ik let op wild’ is de provincie Noord-Brabant een campagne begonnen om dat duidelijk te maken.

Op social media wordt een filmpje verspreid waarin automobilisten wordt verteld wat ze beter wel en beter niet kunnen doen in gebieden waar veel wild zit. Op 16 trajecten komen borden met afbeeldingen van herten en wilde zwijnen met de boodschap ‘Wij steken zomaar over’. Een aantal gemeenten worden banners ophangen waar wild oversteekt.

Snelheid minderen, stuur recht houden

Rij je in bosrijk gebied waar veel wild oversteekt? Minder dan sowieso je snelheid en let goed op, zeker in het donker als een dier onverhoopt voor de auto opduikt: remmen, het stuur rechthouden en als het niet anders kan het dier aanrijden.

Dat laatste klinkt onlogisch, maar is toch het veiligst. Want in 58 procent van de ongelukken met wild is er letsel doordat de bestuurder is uitgeweken; tegen een boom beland, of een andere auto heeft geraakt. En dus níet doordat het wild is aangereden.

Bij aanrijding: bel de politie

In geval van aanrijding (en als je zelf veilig bent!) moet je altijd bellen met het algemene nummer van de politie (0900-8844). Ook als het dier is weggerend. De politie weet wie er ingeschakeld moet worden, om het dier te helpen. Ze nemen ze bijvoorbeeld contact op met de boswachter om het eventueel gewonde dier op te sporen.

8000 aanrijdingen

In Nederland zijn er jaarlijks ruim 8000 aanrijdingen met wild. In Brabant waren dat er het afgelopen jaar zelfs meer dan 1500! Vooral nu, in het voorjaar, zijn de dieren actief aan de wandel. De reekalveren worden verstoten door hun moeder en gaan op zoek naar een eigen territorium. Tegelijkertijd breekt de paartijd aan en rennen reeën zonder op te letten achter elkaar aan. Dus: let nu extra goed op!

]]> 2019-04-12T10:31:39 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/provincie-start-campagne-ik-let-op-wild
<![CDATA[Ook volgend schooljaar weer Sjors Sportief en Sjors Creatief voor alle basisschoolleerlingen uit Grave]]> De gemeente Grave gaat weer van start met het Sjors Sportief & Sjors Creatief programma. Net als vorig schooljaar krijgen alle basisschoolleerlingen uit Grave de mogelijkheid om op laagdrempelige wijze kennis te maken met alle sporten en creatieve activiteiten binnen de gemeente. 

Om beter in te spelen op de beleving van het kind, is er een mascotte gekoppeld aan de kennismakingsactiviteiten, genaamd Sjors!  Door ‘Sjors’ krijgen de kinderen de kans op laagdrempelige wijze kennis te maken met naschoolse activiteiten binnen de gemeente.

Alle aanbieders krijgen de mogelijkheid om hun activiteit te promoten in het kleurrijke Sjorsboekje, waar kinderen zich vervolgens digitaal voor kunnen inschrijven. 

Bewezen formule

Het programma is inmiddels een bewezen formule in bijna honderd gemeenten en bestaat uit een gebruiksvriendelijk digitaal inschrijfsysteem voor kinderen en verenigingen en aanbieders. Alle kinderen uit het basisonderwijs ontvangen aan het begin van het nieuwe schooljaar het Sjorsboekje en mogen een of meer cursussen uitkiezen, waar zij enkele naschoolse introductielessen kunnen volgen op locatie van (sport)verenigingen. Vaak gratis krijgen zij de kans een kijkje in de keuken te nemen bij de activiteit waar zij nieuwsgierig naar zijn. Sport- en cultuurdeelname kan nooit groot genoeg zijn.

Activiteit aanmelden

Sjors Sportief & Sjors Creatief stimuleren kinderen om een structurele actieve deelname te bewerkstelligen. Hiervoor hebben wij alle aanbieders nodig. Uw activiteit wordt uiteindelijk geplaatst in een prachtig wervend boekwerk. Dit Sjorsboekje wordt in het nieuwe schooljaar op alle basisscholen in de gemeente Grave verspreid. Erg goede promotie dus voor uw vereniging of organisatie!

Meld uw kennismakingsactiviteit vanaf vandaag aan op www.sportstimulering.nl.

Meer informatie

Bent u geen vereniging, maar wilt u toch graag een activiteit voor deze doelgroep aanbieden? Dit kan natuurlijk, neem dan contact op met info@sjorssportief.nl.

 

]]> 2019-04-10T09:24:54 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/ook-volgend-schooljaar-weer-sjors-sportief-en-sjors-creatief-voor-alle-basisschoolleerlingen-uit-grave
<![CDATA[Bedrijfsbezoek college aan Anetwork]]> Grave is een bastion van zorg

Tijdens een bedrijfsbezoek aan de Graafse onderneemster Annet Verhoeff van Anetwerk personeelsdiensten en zorgopleidingen, besprak het college de personele ontwikkelingen in de zorgsector. Annet Verhoeff: “Anetwerk is een lerende organisatie. Onze mensen praten niet over de praktijk, zij zijn de praktijk!”.

Anetwerk werft, selecteert, en detacheert professionals in de gesloten en open jeugdzorg, GGZ, GHZ, verslavingszorg, zorg en welzijn en verpleeghuizen. Ook biedt Anetwerk zij-instromers en zorgprofessionals zorgopleidingen aan.

In haar vrije tijd is Annet Verhoeff initiatiefneemster en voorzitter van de Stichting Pesten en bestuurslid van de nieuwe Stichting Bedrijventerreinen Grave. Daarnaast neemt Annet deel aan diverse stuurgroepen ten behoeve van zorgontwikkeling.

]]> 2019-04-09T15:12:33 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/bedrijfsbezoek-college-aan-anetwork
<![CDATA[Kent u iemand die een lintje verdient]]> Dien dan de aanvraag voor een Koninklijke onderscheiding voor de Lintjesregen 2020 voor 1 juni 2019 in.

Hoe vraagt u een lintje aan

Als u iemand wilt voordragen voor een Koninklijke onderscheiding, kunt u contact opnemen met de gemeente waar de persoon woont. De medewerker die daar de lintjes behandelt adviseert u of de verdiensten bijzonder genoeg zijn voor een lintje. Ook krijgt u uitleg over de procedure.

U kunt via www.lintjes.nl een voorstelformulier invullen en vervolgens digitaal, via e-mail, versturen naar bestuurssecretariaat@grave.nl of downloaden, ondertekenen en opsturen naar: Gemeente Grave, Bestuurssecretariaat, ter attentie van mevrouw Henriëtte Loeffen. Correspondentieadres: Postbus 7, 5360 AA Grave.

Wanneer kan iemand een lintje verdienen

Iemand kan een lintje verdienen als er sprake is van persoonlijke bijzondere verdiensten voor de samenleving. Dat kan vrijwilligerswerk zijn, maar ook een bijzondere invulling van een betaalde hoofdfunctie of een combinatie van beiden. Persoonlijke, bijzondere verdiensten in het vrijwilligerswerk

Vrijwilligers die zich 15 jaar of langer onbaatzuchtig inzetten voor organisaties op bijvoorbeeld het gebied van sport, kunst, cultuur, kerkelijk leven, natuur, pleegzorg of openbare orde en veiligheid, kunnen bijvoorbeeld een lintje verdienen. Denk daarbij onder meer aan de activiteitenbegeleider in het verzorgingshuis of de coach van de sportclub. Maar ook aan de organisator van evenementen, de bezorger van het clubblad en iemand die jarenlang een bestuursfunctie vervult. 

Persoonlijke, bijzondere verdiensten in de betaalde hoofdfunctie

Ook iemand die in zijn werk buitengewone prestaties levert, kan worden onderscheiden. Hij of zij moet dan ‘bijzondere of zeer uitzonderlijke verdiensten in de werkkring’ hebben verricht. Daarvan is sprake als de prestaties aanzienlijk verder gaan dan wat normaal gesproken van iemand in zo’n functie wordt verwacht. Het gaat dus om de persoonlijke inzet, visie en kwaliteiten. Bovendien moet de samenleving baat hebben bij het verrichte werk. Het mag dus niet alleen van nut zijn voor de onderneming, organisatie of instelling waar de kandidaat werkt.

Dien het voorstel op tijd in

Is het de bedoeling dat de onderscheiding tijdens de zogenoemde "lintjesregen" voor Koningsdag 2020 wordt uitgereikt? Dien het voorstel dan vóór 1 juni 2019 bij de burgemeester in. Indien de aanvraag later wordt ingediend, kan deze niet meer in behandeling worden genomen.

De aanvraag voor onderscheidingen ’tussendoor' (dus niet op de lintjesregen) vragen iets minder tijd. U kunt dan rekenen op zes tot zeven maanden.

Meer informatie

Henriëtte Loeffen, telefoon: of 0486-477260 e-mail: bestuurssecretariaat@grave.nl.

Ook kunt u meer informatie vinden op www.lintjes.nl.

]]> 2019-04-09T10:28:48 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/kent-u-iemand-die-een-lintje-verdient
<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (vijver)]]> Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing. Naast het dak van uw woning kunt u mogelijk ook het dak van uw schuur of garage, of zelfs uw verharde oprit afkoppelen.

De lente is begonnen en veel mensen gaan weer in de tuin aan het werk. Deze weken lichten wij daarom, ter inspiratie, afkoppelmogelijkheden uit waar u mee aan de slag zou kunnen. Dit keer: de natuurlijke regenwatervijver

De natuurlijke regenwatervijver

Een natuurlijke regenwatervijver is een vijver zonder kunstmatige bodem van folie of ander materiaal. Bij een regenbui wordt het hemelwater hierin vastgehouden, waarna het langzaam de bodem in zakt. Het standaard waterpeil van een natuurlijke vijver wordt bepaald door het grondwaterpeil. Dat betekent dat de diepte van het grondwater bepaalt of een natuurlijke vijver tot de mogelijkheden behoort. De vijver wordt aangevuld met regenwater. Dit houdt in dat uw vijver vol is na een flinke regenbui, en een stuk leger als het lang droog is. De wisselende waterstanden zorgen dat er veel verschillende planten en dieren kunnen leven. U kunt uw vijver voorzien van mooie, groene oevers. Oeverplanten zuiveren het water en helpen mee om de tuin koel te houden in de zomer. Een tip: maak de oevers niet te steil. Dieren kunnen dan gemakkelijker de vijver in en uit en het is veiliger voor kinderen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0486-477277.

 

]]> 2019-04-08T11:14:41 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/met-subsidie-uw-regenpijp-afkoppelen-(vijver)
<![CDATA[Natuurvriendelijke herinrichting Maasoever bij Grave en monding Gasseltse Loop]]> In de periode maart-november werkt aannemer Martens en Van Oord in opdracht van Rijkswaterstaat aan het natuurvriendelijk maken van in totaal 10 km Maasoever tussen Kessel en Alphen. Een van de werklocaties is het oevertraject Grave. Ook worden 7 Maasbeekmondingen heringericht, waaronder die van de Gasseltse Loop. Dat gebeurt volgens de doelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW) ter verbetering van de ecologische waterkwaliteit. De KRW-maatregelen lopen nog door tot en met 2027.

Oevertraject

Op alle oevertrajecten wordt de stenen bestorting tot 1 meter onder de waterlijn verwijderd. Bij Grave gebeurt dit over een lengte van 1,8 km. Dit traject sluit direct aan op de eerder al ‘ontsteende’ oever De Maaskampen. Ook de monding van de Gasseltse Loop wordt ontdaan van stenen. Hierdoor krijgen natuurlijke processen als afkalving en aanzanding weer de ruimte en ontstaat er gaandeweg een oever met ondiep water en rivierstrandjes. Dat is een aantrekkelijkere leefomgeving voor waterplanten, vissen en kleine waterbeestjes (macrofauna) die horen in de Maas.

Werkzaamheden

Martens en Van Oord werkt tot november de verschillende locaties af. Wanneer een oever of beekmonding aan de beurt is, hangt af van de planning van de aannemer. De werkzaamheden vinden direct aan de waterkant plaats – buiten het vaarwater – en brengen naar verwachting niet of nauwelijks hinder met zich mee. Wel kan de oever of uiterwaard tijdens de werkzaamheden voor de veiligheid tijdelijk zijn afgesloten. Weghalen van bestorting duurt meestal enkele dagen. Transport van vrijgekomen bestortingsmateriaal en grond vindt hoofdzakelijk over water plaats. Kleinere hoeveelheden worden eventueel over de weg afgevoerd. De mogelijkheid bestaat dat de verwijderde bestorting na het ontstenen tijdelijk opgehoopt in de ondiepe oeverzone blijft liggen. Dit wordt dan later per schip afgevoerd om het aantal transporten beperkt te houden. Omdat dit materiaal buiten het vaarwater ligt, heeft de scheepvaart er geen last van. Waar nodig plaatst de aannemer nieuwe radarbakens langs de Maas om het vaarwater te markeren.

Europese afspraken

Zorgdragen voor een goede ecologische waterkwaliteit is een belangrijke taak voor Rijkswaterstaat volgens de Europese Kaderrichtlijn Water (KRW). Dat geldt voor alle oppervlaktewateren en dus ook de Maas. De Maas kreeg de afgelopen 150 jaar een sterk kanaalachtig karakter door het bouwen van stuwen, afsnijden van meanders en met steen vastleggen van de oevers. Dat bleek niet gunstig voor het waterleven. Rijkswaterstaat voert daarom in samenwerking met andere partijen langs de gehele rivier ecologische herstelmaatregelen uit. Als onderdeel daarvan zijn in de gemeente Grave eerder al de oevertrajecten De Maaskampen en Lage Wijth heringericht.

De KRW-opgave loopt nog door tot en met 2027. Ingenieursbureau Arcadis voert de komende jaren in opdracht van Rijkswaterstaat de planstudie uit voor de resterende opgave aan natuurvriendelijke oevers, geulen, uiterwaard­vergravingen en diverse beekmondingen. Het werkgebied loopt van Eijsden in Zuid-Limburg tot aan de A27 bij Keizersveer. De maatregelen die uitvoerbaar zijn worden telkens gebundeld in werkpakketten en vervolgens door Rijkswaterstaat op de markt gezet.

Meer weten

Kijk op www.rws.nl/maasoevers of bel gratis met de publieksinformatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002.

Bijlagen

Bekijk hier de kaartjes (PDF) met de herinrichtings plannen.

]]> 2019-04-05T10:46:25 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/natuurvriendelijke-herinrichting-maasoever-bij-grave-en-monding-gasseltse-loop
<![CDATA[Start sloop Voormalig gebouw basisschool De Sprankel]]> Het voormalige gebouw van basisschool De Sprankel (Essinklaan) wordt gesloopt. Volgende week (8 april 2019) beginnen de werkzaamheden. Het pand heeft geen functie meer en de gemeente wil verloedering voorkomen.

Sloop

De firma Putman uit Westervoort voert de sloopwerkzaamheden uit. Eerst wordt het gebouw van binnen gesloopt. Naarmate het slopen vordert worden de werkzaamheden ook aan de buitenzijde zichtbaar. Als alles volgens planning verloopt, zijn de sloopwerkzaamheden eind juni afgerond.

Bereikbaarheid

De slooplocatie is vanaf maandag 8 april 2019 met bouwhekken afgezet. Het parkeerterrein aan de Essinklaan blijft echter bereikbaar. Om het bouwverkeer niet te vermengen met het (auto)verkeer van winkelend publiek en aanwonenden, wordt aan de Estersveldlaan een aparte inrit gemaakt tot de slooplocatie.

Toekomst

De locatie van het voormalig schoolgebouw wordt in de toekomst opnieuw ontwikkeld. Herontwikkeling kan echter nog enkele jaren op zich laten wachten. Daarom wordt na de sloop van het gebouw het vrijgekomen terrein gefatsoeneerd en met gras ingezaaid.

Informatie

Heeft u vragen over de sloopwerkzaamheden? Neem dan contact op met de projectleider van de sloopaannemer, de heer M. (Marc) Jansen, e-mail info@putmangroep.com, telefoonnummer 026-3112151.

]]> 2019-04-05T08:39:51 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/start-sloop-voormalig-gebouw-basisschool-de-sprankel
<![CDATA[Informatiebijeenkomsten collectieve vrijwilligersverzekering in Cuijk, Grave en Mill]]> Vrijwilligerspunt Sociom organiseert in samenwerking met Vrijwilligersnet Nederland drie informatiebijeenkomsten waarin uitleg gegeven wordt over de collectieve vrijwilligersverzekering van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk.

Alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties in het Land van Cuijk zijn automatisch verzekerd. Hierbij is registratie en/of aanmelding niet nodig.

Tijdens de bijeenkomst zal uitgelegd worden hoe de verzekering in zijn werk gaat, wanneer een vrijwilliger en een organisatie verzekerd zijn en wat er onder de dekking valt. Wijzigingen in de vrijwilligerspolis ten opzichte van de vorige polis zullen worden uitgelicht. 

Waar & wanneer 

Alle bijeenkomsten starten om 19.00 uur, inloop vanaf 18.45 uur. De bijeenkomsten duren tot uiterlijk 21.30 uur.

Aanmelden is wenselijk: stuur een mail naar vrijwilligerspunt@sociom.nl o.v.v. naam organisatie, aantal personen en op welke datum u komt. U bent van harte welkom in uw eigen gemeente, maar mocht het beter uitkomen, dan kunt u zich ook aanmelden voor één van de andere data. 

 

]]> 2019-04-01T08:54:13 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/informatiebijeenkomsten-collectieve-vrijwilligersverzekering-in-cuijk,-grave-en-mill
<![CDATA[Gravenaren denken mee over social media gemeente Grave]]>

Maandag 25 maart 2019 heeft de gemeente Grave een social media sessie georganiseerd in de Bagijnenkerk in Grave. Tijdens deze sessie hebben wij samen met een enthousiaste groep inwoners en ondernemers nagedacht over hoe de gemeente social media beter, leuker en vooral ook klantgerichter kan inzetten.

Aftrap

De avond werd afgetrapt door wethouder Anja Henisch, die iedereen verwelkomde. Daarna werden, onder begeleiding van innovatiebureau Hat Rabbits, aan de hand van verschillende creatieve denktechnieken zo veel mogelijk ideeën bedacht over allerlei social media vraagstukken. Bijvoorbeeld: Hoe kan de gemeente social media op een vernieuwende manier inzetten?

Ideeën

Er kwamen leuke, interessante en originele ideeën naar voren. Van deze ideeën wordt een social media visie ontwikkeld. Aan de hand van deze visie  gaan we per onderwerp of project kijken hoe we social media kunnen inzetten. Misschien is het niet altijd haalbaar om een hele grote social media campagne op te zetten, maar kunnen we wel met kleine dingen al een groot verschil maken.

Nogmaals hartelijk dank aan alle mensen die aanwezig waren om met ons mee te denken. Leuk ook om de positieve reacties op Twitter te lezen!

]]> 2019-03-29T11:49:58 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/gravenaren-denken-mee-over-social-media-gemeente-grave
<![CDATA[Opening bokashi-kuil op gemeentewerf Grave]]> Bij de gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert komt ieder jaar een grote hoeveelheid slootveegsel en boomblad vrij. Dit wordt nu naar een erkende verwerker gebracht. Het materiaal kan echter ook direct als duurzame bodemverbeteraar worden gebruikt, na een bewerking tot bokashi (goed gefermenteerd organisch materiaal).

Proef

Als proef hebben de drie gemeenten gezamenlijk slootveegsel en boomblad verzameld en op de gemeentewerf in Grave verwerkt tot bokashi. Op vrijdag 29 maart 2019 werd deze kuil geopend door de wethouders Gerard Stoffels, Jos van den Boogaart en Rick Joosten.

Organisch restmateriaal

Bokashi is een Japanse methode om organisch restmateriaal terug te geven aan de bodem. In het Japans betekent het "goed gefermenteerd organisch materiaal". Bokashi verhoogt het organische stofgehalte en voedt de bodem. Anders dan bij composteren, werken Bokashi-kuilen zonder zuurstof. Toegevoegde bacteriën, gisten en schimmels zetten het restmateriaal in ongeveer tien weken om tot vruchtbare voeding voor de bodem en het bodemleven. Daarna kan het uitgereden worden over landbouwgrond of gebruikt worden in gemeentelijke plantsoenen. Bokashi kan van bijna elk type vers organisch materiaal gemaakt worden.

]]> 2019-03-29T11:35:51 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/opening-bokashi-kuil-op-gemeentewerf-grave
<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (Grindkoffer)]]> Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing. Naast het dak van uw woning kunt u mogelijk ook het dak van uw schuur of garage, of zelfs uw verharde oprit afkoppelen.

Grindkoffer

Een grindkoffer als infiltratievoorziening is niet veel meer dan een kuil vol met grind. Het hemelwater dat u naar deze kuil leidt, komt in de lege holtes tussen de grindkorrels te staan en zakt vervolgens langzaam de grond in. Een grindkuil maken is relatief eenvoudig. De kuil moet ongeveer drie keer zo groot zijn als de hoeveelheid hemelwater die het moet kunnen bergen. Daarnaast doet u er verstandig aan om een worteldoek om de grindkoffer heen te wikkelen. Dit gaat ingroei van wortels en inloop van zand tegen. Een grindkoffer is een goede manier van afkoppelen, als u het aanzicht van uw tuin niet wilt veranderen. Bovengronds ziet u namelijk, op een strookje grind na, niets van de grindkoffer. Vindt u grind in uw tuin juist leuk? Dan kunt u besluiten om een diepergelegen grindterras of een grindpad aan te leggen, als een horizontale grindkoffer.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0486-477277.

]]> 2019-03-29T10:42:10 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/met-subsidie-uw-regenpijp-afkoppelen-(grindkoffer)
<![CDATA[Woningsluiting Van der Plaatstraat 7 Grave]]> In de woning aan de Van der Plaatstraat 7 te Grave is de aanwezigheid van een handelshoeveelheid softdrugs geconstateerd. Dit is in strijd met artikel 3 Opiumwet. De burgemeester van de gemeente Grave maakt op grond van artikel 13b van de Opiumwet van zijn bevoegdheid gebruik om het pand aan de Van der Plaatstraat 7 te Grave te sluiten. Het pand is gesloten op woensdag 27 maart 2019 voor een periode van drie maanden.

]]> 2019-03-28T14:59:42 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/woningsluiting-plataanstraat-7-grave
<![CDATA[Opgeruimd staat netjes]]> Op zaterdag 23 maart 2019 werd de Landelijke Opschoondag in het Land van Cuijk en Boekel georganiseerd. In totaal waren er bijna 1.600 vrijwilligers op de been om hun omgeving vrij te maken van zwerfvuil. Het resultaat was een hele gezellige dag en een schone buurt!

Het was een prachtige zonnige lentedag waarop de handen flink uit de mouwen zijn gestoken. Iedereen was enthousiast samen aan het werk. Er is heel veel zwerfafval opgeruimd en iedereen was trots op het resultaat. Wij ook!

Het is weer schoon en netjes: laten we dat zo houden

In de binnenstad van Grave zijn ongeveer 30 zwerfafvalzakken gevuld met rommel. De Welpen en Bevers van Scouting Overloon hebben hun zwerfafvalzakken goed kunnen vullen aan de Vierlingsbeekseweg. Daar was het een rommeltje volgens de kinderen. De oevers van de Maas en het Maasheggengebied in Oeffelt zijn ook weer helemaal vrij van zwerfafval. Daar waren zeker 50 vrijwilligers op de been. In Langenboom heeft de Dorpsraad weer alle verenigingen gemobiliseerd. Daar gingen ze met 90 mensen aan de slag. En zo is er in alle gemeenten hard gewerkt. Kortom: het Land van Cuijk en Boekel is weer schoon en netjes. Laten we er samen voor zorgen dat we het zo houden!

Een bedankje voor alle deelnemers

De kinderen die mee hebben geholpen, kregen een cadeautje voor het harde werk. Een frisbee, springtouw of doosje stoepkrijt om lekker mee buiten te spelen. Ook hebben we bloembollen uitgedeeld aan de deelnemers, zodat zij de schone buurt nog wat meer kunnen opfleuren. En verenigingen die met minimaal 5 mensen meededen, ontvangen nog een kleine financiёle vergoeding voor de clubkas.

WIJ BEDANKEN ALLE DEELNEMERS VOOR HUN INZET!

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2019-03-26T12:15:06 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/opgeruimd-staat-netjes
<![CDATA[Dylan vond een vaste baan door het Focusproject Jongeren]]>

De gemeenten Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert zijn vanaf 2017 bezig met het Focusproject Jongeren. Er is extra geld vrij gemaakt om kwetsbare jongeren die moeite hebben om aan het werk te komen of te blijven, extra begeleiding te bieden. De kracht van het project zit hem in de intensieve samenwerking die actief wordt aangegaan met scholen, werkgevers en zorgorganisaties rondom de jongere. Mede daardoor is het project tot nu toe succesvol.

Een mooi voorbeeld hiervan is Dylan uit Cuijk, die onlangs, na twee tijdelijke dienstverbanden, een contract voor onbepaalde tijd in de wacht heeft gesleept bij MSD Animal Health in Boxmeer.

praktijkonderwijs

Dylan heeft praktijkonderwijs doorlopen bij het PRO college in Boxmeer. Praktijkonderwijs is een vorm van voortgezet onderwijs, ingericht voor leerlingen die sterk zijn in praktische vakken. Dylan is door zijn stagedocent van school begeleid naar een betaalde baan bij een ander bedrijf in de logistiek, maar kon hier helaas niet blijven. Vervolgens heeft zijn stagedocent er opnieuw voor kunnen zorgen dat Dylan niet thuis op de bank terecht kwam. Er werd een betaalde baan in de logistiek gevonden bij MSD Animal Health in Boxmeer.

Extra hulp

Omdat er werd ingeschat dat Dylan wel wat extra hulp kon gebruiken bij het inwerken en vooral de vele digitale trainingen die hij moest doorlopen om überhaupt bij MSD Animal Health te kunnen blijven, heeft de gemeente vanaf dag één een jobcoach vanuit Jobstap ingezet om alles in goede banen te leiden. Het bedrijf mag daarnaast gebruik maken van een aantal financiële regelingen die landelijk door gemeentes mogen worden ingezet om werkgevers tegemoet te komen om kwetsbare jongeren perspectief te bieden op de arbeidsmarkt.

Succes

De grootste bijdrage aan het succesverhaal van Dylan is de goede en prettige samenwerking met alle partijen, waarbij een speciaal woord van waardering zeker uit gaat naar de directe collega’s van Dylan op de afdeling waar hij werkt. Maar vooral de inzet van Dylan heeft er natuurlijk voor gezorgd dat hij nu een vaste aanstelling op zak heeft. Dylan is ontzettend blij met deze kans. “Ik zou echt niet meer weg willen bij MSD”, aldus Dylan. Ook zijn ouders zijn erg blij met hoe het gegaan is. Zijn moeder heeft altijd het vertrouwen gehad dat het wel goed zou komen met Dylan. “Ook als je niet goed kunt leren, kun je even goed prima je eigen boterham verdienen”, aldus moeder.

Meer weten

Wilt u meer informatie over het Focusproject, neem dan contact op met Marieta Jansen, re-integratieconsulent voor jongeren, voor de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert via marieta.jansen@cgm.nl.

]]> 2019-03-25T14:33:51 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/dylan-vond-een-vaste-baan-door-het-focusproject-jongeren
<![CDATA[Landelijke compostdag op zaterdag 30 maart 2019]]>

Zaterdag 30 maart 2019 is het Landelijke Compostdag. Op de milieustraten wordt die dag gratis compost verstrekt. De Landelijke Compostdag is de eerste zaterdag in een reeks van 4 zaterdagen waarop u gratis compost kunt afhalen.

Wanneer kan ik gratis compost afhalen

In het Land van Cuijk en Boekel is de Landelijke Compostdag de eerste van vier zaterdagen waarop inwoners gratis compost kunnen verkrijgen. Op deze dagen kunt u gratis compost afhalen:

Waar kan ik gratis compost afhalen 

Deze zijn iedere zaterdag van 9.00 tot 13.00 uur geopend. Adressen van alle milieustraten in het Land van Cuijk en Boekel vindt u op www.afvalaanbieden.nl/milieustraten.

Hoe werkt het verder

De compost is alleen bestemd voor particuliere huishoudens. Houd er rekening mee dat de compost los wordt verstrekt en dat u zelf een schop meeneemt om de compost in te kunnen laden. Per keer mag u maximaal 1 m3 (oftewel 1000 liter) meenemen.

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2019-03-21T17:07:14 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/landelijke-compostdag-op-zaterdag-30-maart-2019
<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (wadi)]]> Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing.

Wadi

‘Wadi’ is een Arabisch woord voor rivierdal. Een wadi als infiltratievoorziening heeft ook wat weg van een rivierdal. Het is een lager gelegen gebied dat zo nu en dan onder water komt te staan. Door uw achtertuin stroomt hoogstwaarschijnlijk geen rivier, maar als u afkoppelt ontstaat er bij regenval wel een tijdelijke stroom water die ergens naar toe moet kunnen. Deze stroom leidt u, bijvoorbeeld via een gootje, naar een verlaagd gedeelte in uw tuin waar het water de grond in kan zakken: de wadi. Een wadi kan een lager gelegen gazon zijn, maar ook een brede kuil of een greppel die aantrekkelijk is aangeplant. Planten die tegen water en droogte kunnen zijn bijvoorbeeld oeverplanten en diverse grassoorten. Een bloeiende wadi ziet er niet alleen heel mooi uit; het is ook goed voor de biodiversiteit. Daarnaast fungeert het als een buffer bij zware regenbuien en gaat het verdroging van uw grond tegen.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0486-477277.

]]> 2019-03-21T15:44:54 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/met-subsidie-uw-regenpijp-afkoppelen-(wadi)
<![CDATA[Met subsidie uw regenpijp afkoppelen (regenton)]]> Regen, sneeuw en hagel dat op uw dak valt, komt via uw regenpijp in het riool terecht. U kunt als inwoner van de gemeente Cuijk, Grave of Mill en Sint Hubert subsidie krijgen als u uw regenpijp afkoppelt en het hemelwater verwerkt in de tuin. Dit is niet alleen goed voor uw eigen bomen en planten; het draagt ook bij aan de klimaatbestendigheid van de omgeving. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen. Bovengronds, ondergronds, groot of klein: voor iedere tuin is een passende oplossing.

De lente is begonnen en veel mensen gaan weer in de tuin aan het werk. De komende zes weken lichten wij daarom, ter inspiratie, afkoppelmogelijkheden uit waar u mee aan de slag zou kunnen. Deze week: een regenton met overloop.

Regenton met overloop

In een regenton vangt u regenwater op. Het voordeel hiervan is dat het benut kan worden. Zo kunt u er de auto mee wassen, de planten mee water geven en de kinderen kunnen buiten hun waterballonnen vullen. Regentonnen vindt u in alle soorten en maten, in bouwmarkten, tuincentra en op het internet. Ze zijn relatief gemakkelijk te installeren en vergen weinig onderhoud. U kunt de subsidie van €4 per vierkante meter afgekoppeld oppervlak gebruiken om een regenton aan te schaffen. Het is dan wel van belang dat u de ton voorziet van een overloop. Een regenton heeft doorgaans onvoldoende capaciteit om een of meer fikse regenbuien aan te kunnen. Het overtollige water kan niet langer naar het riool, dus moet het ergens in uw tuin de grond in kunnen zakken. U kunt het water op een grasveldje laten lopen of het (via een gootje) leiden naar een lager gelegen gedeelte. Er zijn echter meer, creatieve oplossingen mogelijk. Daarover leest u de volgende weken meer.

Meer informatie

Wilt u meer weten over afkoppelen en de subsidie die hiervoor beschikbaar wordt gesteld? Lees hier meer over het afkoppelen of bel vrijblijvend voor persoonlijk advies naar telefoonnummer: 0486-477277.

]]> 2019-03-18T13:52:46 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/met-subsidie-uw-regenpijp-afkoppelen
<![CDATA[Duurzame bomen door omvorming: openbaar groen in Grave]]> De gemeente Grave is al enkele jaren bezig met groenrenovatie. Dat gebeurt in fases. Op dit moment wordt de vierde en laatste fase van de groenrenovatie voorbereid. Enkele straten in de Mars worden voor de bouwvakvakantie anders ingericht. In het najaar, het plantseizoen, zullen daar nieuwe, duurzame bomen worden geplant en worden heesters vervangen. Ook elders in de gemeente worden voorbereidingen getroffen voor het vervangen van onderhoudsintensieve bomen. In het najaar van 2019 of het voorjaar van 2020 zal ook daar nieuwe aanplant verschijnen.

Waarom groenrenovatie

De totale groenrenovatie moet zorgen voor een prettige, leefbare en veilige, groene buurt. In eerdere fases betekende dat dat er soms werd versoberd maar ook dat er op andere plaatsen voor meer kleur en diversiteit werd gezorgd. Bijvoorbeeld met bloeiende heesters en bloembollen. Op veel plaatsen worden de verbeteringen nu al zichtbaar.

Afronding project

Het doel van deze laatste fase in de renovatie is om het gemeentelijk groen, inclusief de bomen, gemakkelijker te kunnen onderhouden. Sommige bomen moet nu te vaak gesnoeid worden of bestrating moet te vaak worden hersteld door wortelgroei. Dat betekent niet dat alle bomen worden aangepakt, de aandacht richt zich vooral op de plaatsen waar de knelpunten het grootst zijn.

In deze laatste fase worden daarom dit voorjaar veel onderhoudsintensieve bomen in de gemeente beoordeeld. Daarbij wordt bepaald of en hoe er ingegrepen moet worden. Bijvoorbeeld door de kap en herplant van nieuwe, duurzame en toekomstbestendige bomen. Over de resultaten en de hieruit volgende werkzaamheden wordt rechtstreeks gecommuniceerd met de wijk- of dorpsraad en met de bewoners die het aangaan. Tenslotte wordt rondom gerenoveerde boomplaatsen soms de bestrating aangepast. Dat kan nodig zijn om de bomen beter te laten groeien. Daar waar nodig worden ook heesters vervangen.

Informatie

Heeft u vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met de heer N. Heere, medewerker groenbeheer en –onderhoud, e-mail: nico.heere@cgm.nl of met de heer M. van Dijk, gebiedstoezichthouder, e-mail: mark.vandijk@cgm.nl, beiden van de Werkorganisatie CGM en telefonisch bereikbaar via 0486–477277.

]]> 2019-03-14T11:16:49 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/duurzame-bomen-door-omvorming-openbaar-groen-in-grave
<![CDATA[Burgemeester heet bezoekers welkom]]> Praatplaatjes bij gemeentehuis Grave

Sinds enige tijd hangen bijzondere bordjes bij de entree van het gemeentehuis van Grave. Het zijn Praatplaatjes. De opvallend gele bordjes zijn voorzien van leesbare tekst, voelbare braille en een hoorbare audioboodschap waarin burgemeester Roolvink bezoekers van het gemeentehuis verwelkomt. De bordjes zijn vindbaar bij de entree aan de achterzijde van het gemeentehuis en aan de zijde van het busstation waar leerlingen met een visuele beperking mobiliteitsles krijgen.

Experiment

Met het aanbrengen van deze bordjes kwam een einde aan een geslaagd experiment. Want niet alleen aan het stadhuis, ook bij verkeerslichten bij de oversteekplaatsen in de gemeente Grave zijn deze bordjes te vinden. De Praatplaatjes zijn voorzien van lees- en voelbare straatnamen. In de audioboodschap wordt bovendien informatie verstrekt over de omgeving. Dat is praktisch voor mensen die niet kunnen zien of lastig kunnen lezen, maar ook plezierig voor bezoekers en toeristen.

Inmiddels is het experiment afgerond. Veel mensen hebben gebruik gemaakt van de Praatplaatjes en Dedicon, de organisatie die achter dit experiment zit, is overspoeld met enthousiaste reacties. Ook vanuit de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) is belangstelling getoond. Gezien de positieve ervaringen heeft de gemeente besloten om de bordjes in het straatbeeld te behouden.

Design for all

Het initiatief voor dit experiment komt van Davy Kager uit Grave. Al lopend met zijn taststok legt Davy heel wat kilometers af. Maar door zijn visuele beperking is een goede oriëntatie en de juiste weg vinden een hele uitdaging. “De bestaande straatnaambordjes kan ik niet lezen, markante herkenningspunten zie ik niet en de GPS op mijn telefoon werkt ook niet altijd vlekkeloos,” legt Davy uit. Daarom is de inventieve productmanager van Dedicon dit interessante experiment gestart met ‘design for all’ als uitgangspunt; een bordje dat voor iedereen leesbaar is.  

Enthousiaste burgemeester

Voor Grave, een gemeente die zich profileert als bastion van zorg, was het logisch om aan te haken. Burgemeester Roolvink: “Wij werken van harte mee aan dit bijzondere experiment. Het beleven van Grave krijgt hiermee een extra dimensie en het draagt bij aan een betere toegankelijkheid.” Grave maakte hiermee de Nederlandse primeur mogelijk. De bordjes zijn mogelijk gemaakt door Dedicon, dat eveneens is gevestigd in Grave.

Concrete invulling VN-verdrag

De Praatplaatjes zijn een goed voorbeeld van een invulling van het in 2016 geratificeerde VN-verdrag inzake gelijke rechten voor mensen met een handicap. Dit verdrag stelt de overheid en alle dienstverlenende organisaties verplicht ervoor te zorgen dat iedereen in de samenleving kan meedoen. Gelijke rechten voor iedereen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de voorzieningen in de leefomgeving van hun inwoners. Deze op een toegankelijke manier voor iedereen aanbieden is niet altijd eenvoudig. De Praatplaatjes laten zien dat hier op een inclusieve manier invulling aan kan worden gegeven.

]]> 2019-03-13T11:12:35 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/burgemeester-heet-bezoekers-welkom
<![CDATA[Uitbreiding AgroProeftuin de Peel]]> In AgroProeftuin de Peel wordt door verschillende partijen, waaronder de gemeente Mill en Sint Hubert, samen gewerkt aan nieuwe vormen van landbouw en veehouderij. De huidige proeflocatie aan de Middenpeelweg wordt in 2019 fors uitgebreid: van 10 naar 35 hectare. Op de locatie zijn veertien proefveldjes uitgemeten, waar boeren gaan pionieren met ideeën voor een economisch, ecologisch en maatschappelijk verantwoorde productie. Dit is kringlooplandbouw in uitvoering; een initiatief waar bestuurders in de regio trots op zijn.

Proefvelden

Op de proeflocatie gaan de boeren onder meer aan de slag met experimentele veevoergewassen als alternatief voor snijmais, zoals klimbonen, voererwten en zonnebloemen met sorghum. Ook zijn er proefvelden voor gewassen die (natuurlijke) grondstoffen leveren voor industriële (non-food) toepassingen. Verder gaan de vernieuwers aan de slag met bodemgezondheid en agrarisch natuurbeheer, voor meer biodiversiteit.

Landbouwtransitie

De bestuurlijk trekker van de landbouwtransitie in de regio, burgemeester Marnix Bakermans van Landerd, sloeg in februari het eerste piketpaaltje in de grond. “De agrifood-sector is heel belangrijk voor de economie in onze regio”, zegt Bakermans. “Wij willen daarom een sterke agrarische sector behouden, maar we willen ook dat deze economisch, ecologisch én maatschappelijk verantwoord produceert. De minister van Landbouw maakt zich sterk voor kringlooplandbouw. Dat past heel goed bij wat we doen in deze regio. Hier is kringlooplandbouw in uitvoering. Op deze proeflocatie gaan ondernemers het bewijs leveren dat we het voor elkaar kunnen boksen.” De vooruitstrevende boeren werken samen met verschillende bedrijven in de agrifood-sector. Ook de kennisinstellingen HAS Hogeschool en Wageningen UR zijn betrokken. AgroProeftuin de Peel ondersteunt en ontwikkelt ook elders in de regio vernieuwende projecten.

Initiatief

Ben Brands, namens de regio bestuurlijk aanvoerder van AgroProeftuin de Peel en wethouder van Landerd, is trots op de verscheidenheid aan initiatieven. Ook voor de omgeving is dit winst, vindt hij. “De sector is zich bewust van de druk die deze legt op de samenleving. In AgroProeftuin de Peel gaan ondernemers daarmee aan de slag. Zij werken aan de productie van goed en gezond voedsel, de zorg voor de bodem, een mooi landschap en het minimaliseren van overlast. Daardoor wordt het weer fijn om in een landbouwgebied te wonen en actief te zijn!”

AgriFood Capital

AgroProeftuin de Peel is een initiatief van AgriFood Capital, regio Noordoost-Brabant. De proeflocatie is een van haar activiteiten.

]]> 2019-03-13T00:00:00 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/uitbreiding-agroproeftuin-de-peel
<![CDATA[Aanvragen subsidie voor 2020]]> Lokale verenigingen die in aanmerking willen komen voor subsidie in 2020, moeten vóór 1 mei 2019 een online aanvraag indienen bij de gemeente Grave.

Structurele subsidie

Jaarlijks wordt ter ondersteuning van de kernactiviteiten van een vereniging structurele subsidie verstrekt. Verenigingen die in aanmerking willen komen voor deze subsidie in 2020 moeten vóór 1 mei 2019 de subsidie aanvragen. Een aanvraag wordt alleen in behandeling genomen als het volledig ingevulde formulier inclusief bijlagen op tijd is aangeleverd.

Incidentele subsidie

Het is voor een vereniging ook mogelijk om incidentele subsidie aan te vragen. Dit is een subsidie voor nieuwe activiteiten en/of eenmalige, kortdurende activiteiten met een vernieuwend karakter. Uitgangspunt is dat er een relatie is met de gemeentelijke doelstellingen. Deze subsidie aanvragen kan het hele jaar door, tenminste acht weken voor aanvang van de activiteit.

Informatie                               

Voor meer informatie kunt u terecht bij de gemeente Grave. Bel 0486-477277 of mail naar info@grave.nl

]]> 2019-03-06T11:48:27 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/aanvragen-subsidie-voor-2020
<![CDATA[Afsluiting Graafschedijk, Escharen]]> Op 11 maart 2019 wordt de Graafschedijk ter hoogte van de Hof van Esteren (Schutsboom) afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid over een tijdelijke bypass van rijplaten over het naast gelegen bouwterrein. Voor het veilig passeren van deze bypass wordt de maximum toegestane snelheid verlaagd.

Bouwrijp maken

De afsluiting is nodig omdat er zeven kavels bouwrijp worden gemaakt in het projectgebied Hof van Esteren. De werkzaamheden bestaan onder andere uit het verwijderen van de asfaltverharding, het aanbrengen van de riolering en de huisaansluitingen, de aanleg van inritten en het weer terugbrengen van de asfaltverharding. Ter hoogte van de nieuwe aansluiting met de Hof van Esteren (Schutsboom) wordt een verkeersplateau aangebracht. De  woningen en bedrijven aan de Graafschedijk en Schutsboom blijven bereikbaar. De werkzaamheden duren naar verwachting zo’n vijf weken.

Hinder

Tijdens de werkzaamheden zal het verkeer enige hinder ondervinden. Geprobeerd wordt deze tot een minimum te beperken. Wij vragen uw begrip voor eventuele  overlast.

Informatie

Het werk wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf T. van de Haterd BV uit Geffen. Voor eventuele vragen en/of opmerkingen over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de heer M. Bombeeck, telefoon 073-5326100.

]]> 2019-02-28T14:58:08 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/afsluiting-graafschedijk,-escharen
<![CDATA[Subsidiemogelijkheid projecten "75 Jaar Vrijheid"]]> Dit jaar, 75 jaar geleden, begon de bevrijding van Nederland. En in 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog werd beëindigd. In de Euregio Rijn-Waal worden in 2019 en 2020 diverse herdenkingsbijeenkomsten en bevrijdingsactiviteiten georganiseerd, waaronder diverse gezamenlijke Nederlands-Duitse activiteiten.

Samenwerking bevorderen

Van deze, grensoverschrijdende samenwerking, gaat een belangrijk signaal uit. Om die samenwerking te bevorderen heeft het Dagelijks Bestuur van de Euregio besloten om grensoverschrijdende activiteiten in het kader van “75 jaar vrijheid” met voorrang te ondersteunen. Ook kunnen deze projecten een extra financiële bijdrage aanvragen. Hiervoor stelt de Euregio Rijn-Waal beide jaren 40.000 Euro beschikbaar. Activiteiten die in het kader van “75 jaar vrijheid” worden georganiseerd en waarbij een Duitse deelname uit het werkgebied van de Euregio Rijn-Waal is betrokken, kunnen aanspraak maken op deze regeling.

Informatie

Voor meer informatie, de voorwaarden waaraan een herdenkingsbijeenkomst of bevrijdingsfestiviteit project moet voldoen en voor een aanvraagformulier kunt u terecht op https://www.euregio.org/peopletopeople.

Activiteiten aanmelden

Alle euregionale activiteiten die in het kader van “75 jaar vrijheid” worden georganiseerd, zijn online te vinden op de facebookpagina “Euregio Rijn-Waal - 75 jaar vrijheid” (www.facebook.com/euregiokalender). Bijeenkomsten kunnen aangemeld worden door een e-mail te sturen naar communicatie@euregio.org. Dit geldt ook voor activiteiten van verenigingen, organisaties en scholen binnen de gemeente, die geen grensoverschrijdend karakter hebben.

]]> 2019-02-21T14:24:23 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/subsidiemogelijkheid-projecten-75-jaar-vrijheid
<![CDATA[Reconstructie N324; wegafsluitingen]]> Werkzaamheden

De provincie voert een reconstructie uit aan de N324. Het traject loopt van knooppunt Paalgraven bij Ecoduct Maashorst tot aan de brug over de Maas bij Grave. Doel van het project is om de weg opnieuw in te richten zodat de doorstroming, veiligheid en leefbaarheid verbeteren. Inmiddels zijn de werkzaamheden gevorderd tot in de gemeente Grave. Om het werk veilig en goed uit te kunnen voeren zullen er in de komende periode wegafsluitingen plaatsvinden. 

Lange afsluitingen

Hieronder ziet u kaartjes met daarop de afsluitingen ter hoogte van de gemeente Grave in de verschillende perioden: 

11 maart - 8 april 2019 Rotonde Generaal de Bonsweg - Sint Elisabethstraat
5 april - 8 april 2019 Rotonde Generaal de Bonsweg - Sint Elisabethstraat
8 april - 4 mei 2019 Sint Elisabethstraat - Industriestraat
12 april - 15 april 2019 Kruispunt Stoofweg - Industriestraat en Sint Elisabethstraat
4 - 5 mei 2019 Kruising Trompetterstraat - Brug 

De N324 in Grave wordt (gedeeltelijk) twee keer vier weken afgesloten. Eerder was aangegeven dat de afsluiting twee keer vijf weken zou duren maar men heeft die perioden in weten te korten. De bussen blijven tijdens de afsluitingen hun route gewoon rijden. Zij mogen, net als de nood- en hulpdiensten, als enige door de afgesloten weggedeelten heen.

Korte afsluiting

Los van de hiervoor genoemde, lange afsluitingen vindt ook nog een korte afsluiting plaats:

Regeling landbouwverkeer

Vanaf vrijdagavond 8 maart 2019 (20.00 uur) is de N324 in Grave twee keer vier weken afgesloten. Landbouwverkeer dat via de N324 over de Graafse brug wil rijden, moet rekening houden met het volgende:

Let op

De doorgang aan landbouwverkeer wordt alleen verleend door een verkeersregelaar. Bij het het negeren van zijn of haar aanwijzingen kan men bekeurd worden. Kentekens worden genoteerd en doorgegeven aan de politie.

Informatie

Heeft u vragen over dit onderwerp, neem dan contact op met de provincie Noord-Brabant via 073–6812812 of ga naar www.brabant.nl en zoek op ‘N324’. Maak daar gebruik van het contactformulier. U kunt ook mailen naar N324@bam.com.

]]> 2019-02-14T12:10:00 https://www.grave.nl/reconstructie-n324
<![CDATA[Inzamelen kerstbomen op zaterdag 12 januari 2019]]> Op zaterdag 12 januari 2019 mag u uw kerstboom aan de straat zetten. Er wordt een aparte ronde gereden voor deze inzameling.

Aanbieden van de kerstboom

Zorg ervoor:

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2018-12-17T10:21:55 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/inzamelen-kerstbomen-op-zaterdag-12-januari-2019
<![CDATA[Opruimen boombladeren en plaatsing bladmanden]]> Het is herfst dus vallen de bladeren weer van de bomen. Met name grote bomen verliezen veel blad. Dat kan overlast veroorzaken, bijvoorbeeld bij nat weer kunnen gladde trottoirs ontstaan.

Om overlast te voorkomen, willen de gemeente Grave het afgevallen blad zo snel mogelijk opruimen. U kunt daarbij helpen. Afhankelijk van het tijdstip van vallende bladeren plaatst team wijkbeheer voor de gemeente vanaf half oktober de bladmanden. Deze bladmanden zijn bedoeld voor het blad dat van gemeentebomen afkomt. Het is niet de bedoeling om tuinafval of ander afval in de bladmanden te deponeren. Bij misbruik van de bladmand wordt deze weggehaald. Kijk hier voor de actuele datums wanneer de veeg- zuigauto in uw dorp  het blad komt opruimen.

Team wijkbeheer zal regelmatig de bladmanden legen. Mocht het toch gebeuren dat de bladmand niet tijdig wordt leeggemaakt, dan kunt u dit melden via het meldingssysteem Fixi. Eind december, als al het blad van de bomen is gevallen, worden de bladmanden weer opgeruimd.

Bladmanden worden op een vaste locatie neergezet. Verzoeken tot verplaatsing kunnen via het meldingssysteem Fixi worden gedaan. Naar aanleiding van dit verzoek zal bekeken worden of de bladmand volgend jaar op een andere locatie komt te staan. In het buitengebied worden geen bladmanden geplaatst.

]]> 2018-10-11T12:17:12 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/opruimen-boombladeren-en-plaatsing-bladmanden
<![CDATA[Aanmelden nieuwsbrief]]> Meld u hier aan voor de nieuwsbrief Economisch nieuws Grave.

]]> 2017-10-13T11:58:19 https://www.grave.nl/economisch-nieuws/aanmelden-nieuwsbrief
<![CDATA[Call ACCTTiVAte open voor MKB-ers met crossover innovaties]]> MKB-ers uit vijf Europese landen, waaronder Nederland, kunnen tot 5 september van dit jaar voorstellen indienen voor ‘crossover innovatieprojecten’. Dit zijn projecten gericht op technologie-transfer tussen de sectoren agrifood, health, ICT en/of aerospace. Kijk hier voor meer informatie over Call ACCTTiVAte.

]]> 2017-06-19T09:10:38 https://www.grave.nl/economisch-nieuws/oud-nieuws/call-accttivate-open-voor-mkb-ers-met-crossover-innovaties
<![CDATA[Aandacht voor boerenbedrijf in 'Over de vloer bij de Boer']]> Onder aanvoering van FoodInspiration is op 12 juni 2017 'Over de vloer bij de Boer' van start gegaan. Deze nieuwe campagne zet de spotlights op de agrarische sector. Boerenbedrijven maken op hun beurt kans op een complete make-over van hun winkel via de actie Pimp My Farmshop. Winkels kunnen tot 1 augustus 2017 worden aangemeld. Kijk hier voor meer informatie over 'Over de vloer bij de Boer'.

]]> 2017-06-19T09:05:39 https://www.grave.nl/economisch-nieuws/oud-nieuws/aandacht-voor-boerenbedrijf-in-over-de-vloer-bij-de-boer
<![CDATA[Werkzaamheden Hoogeweg – Generaal de Bonsweg]]> De gemeente Grave heeft aannemingsbedrijf D. van der Steen B.V. uit Utrecht opdracht verleend voor het uitvoeren van wegwerkzaamheden op de Hoogeweg en Generaal de Bonsweg in Grave. Het betreft het gedeelte vanaf de gemeentegrens met Mill en Sint Hubert nabij de Campagnelaan tot aan de Steegschenhofscheweg.

Wat gaat er precies gebeuren

De werkzaamheden bestaan uit het frezen van de oude deklaag en het repareren van slechte stukken in de onderlaag. Vervolgens wordt er over de gehele lengte een stalen wapening op het wegdek aangebracht, waarna er twee lagen asfalt aangebracht worden. Daarnaast worden er herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de goten en straatkolken, worden inritten opnieuw gestraat en worden de wegmarkeringen aangebracht. Tenslotte worden de bermen aangevuld en afgewerkt.

Verkeerskundige aanpassingen

De Hoogeweg en de Generaal de Bonsweg worden gelijktijdig met de asfalteringswerkzaamheden duurzaam veilig ingericht. Kruispuntplateaus worden aangelegd om het verkeer af te remmen, te weten op de kruisingen Hoogeweg - Boltsbroekweg, Hoogeweg – Schrijfakkerweg en Hoogeweg - Campagnelaan. De kruisingen en de weg worden voorzien van de juiste wegmarkering.

Planning

De wegwerkzaamheden starten op zaterdag 1 juli 2017 om circa 7.00 uur en zijn gereed op maandag 10 juli 2017 om circa 06.00 uur. De aannemer werkt daarbij dag en nacht door om de benodigde afsluiting zo kort mogelijk te houden. Hierdoor is de benodigde afsluiting circa twee weken korter ten opzichte van een reguliere uitvoeringswijze waarbij er alleen tijdens werkdagen en daguren gewerkt wordt.

Omleiding

Tijdens de werkzaamheden worden de Hoogeweg en de Generaal de Bonsweg afgesloten voor het doorgaand verkeer. Er is voor deze werkzaamheden een omleidingsroute noodzakelijk. Het doorgaand verkeer tussen Mill en Grave wordt omgeleid via de N264, N277 en N324. Ook het lokale verkeer van en naar Escharen wordt omgeleid via de N324 en de Stoofweg. Ten behoeve van de bereikbaarheid van onder andere de Brouwketel, sportvelden, campings etcetera is een lokale omleidingsroute ingesteld over de Steegschenhofscheweg en de Kranenhofscheweg. Daarvoor wordt tijdelijk de Kranenhofscheweg opgesteld voor autoverkeer en worden de hekwerken halverwege tijdelijk verwijderd. De kruising Kranenhofscheweg - Beerschemaasweg blijft gedurende de werkzaamheden open voor het verkeer.

Fietsers kunnen gebruik blijven maken van de vrijliggende fietspaden langs de Hoogeweg en Generaal de Bonsweg.

Hier kunt u een kaartje met de omleidingsroutes (PDF) bekijken.

Bus Arriva

Tijdens de werkzaamheden zal de bus van Arriva lijn 92 tussen Grave-Gennep op woensdag 5 juli en donderdag 6 juli niet rijden. De rest van de tijd zal de bus zijn normale dienstregeling kunnen volgen. Om de actuele situatie bij te kunnen houden kunt u meer informatie vinden op www.arriva.nl 

Vragen

Aanwonenden en belanghebbenden worden nog nader geïnformeerd middels een brief met betrekking tot de afsluiting, bereikbaarheid en contactgegevens van de aannemer. Heeft u naar aanleiding van deze publicatie vragen? Neem u gerust contact op met de heer T. Bronsema of de heer T. Grisel van de afdeling Openbare Werken. Zij zijn te bereiken via het algemene nummer van de gemeente: 0486-477277 of via wegen@cgm.nl.

]]> 2017-06-16T10:36:48 https://www.grave.nl/werkzaamheden-hoogeweg-generaal-de-bonsweg
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.grave.nl/welkom-bij-grave/beheer/nieuwsbrieven/economisch-nieuws-grave/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-januari-en-februari-2018/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.grave.nl/welkom-bij-grave/beheer/nieuwsbrieven/economisch-nieuws-grave/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-maart-en-april-2018/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.grave.nl/welkom-bij-grave/beheer/nieuwsbrieven/economisch-nieuws-grave/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-juni-2018/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.grave.nl/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-januari-2019/ondernemersloket