<![CDATA[Aangepaste openingstijden in verband met de feestdagen]]> Overzicht van de gewijzigde openingstijden van het stadhuis, het kantoor van Uitvoering Sociaal Domein en de gemeentewerf. Dit geldt ook voor de telefonische bereikbaarheid.

]]> 2019-12-10T14:52:33 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/aangepaste-openingstijden-in-verband-met-de-feestdagen
<![CDATA[Grave Doneert én pakt uit op 20 december]]> Het programma rondom Serious Request in Grave is bekend

Graafse ondernemers en enthousiaste vrijwilligers hebben een feestelijk programma samengesteld om de 3FM-dj’s van Serious Request The Lifeline te ontvangen in de nacht van 20 op 21 december 2019. Alle inwoners van de gemeente zijn die vrijdagavond en -nacht van harte welkom om het feest bij te wonen in de binnenstad van Grave. Daarbij kan iedereen een bijdrage leveren aan Serious Request via www.gravedoneert.nl.

The Lifeline

3FM Serious Request The Lifeline is het vervolg op het razend populaire ‘Glazen Huis’ dat in het kader van een goed doel jaren ergens in Nederland opgesteld stond. Het is de tweede keer dat 3FM in plaats van het glazen huis een wandeltocht organiseert, de zogeheten ‘Lifeline’. De dj’s lopen in de week voor kerst door het hele land met mobiele radio en tv-apparatuur, zodat luisteraars en kijkers hun tocht kunnen volgen. Ze wandelen in estafettevorm 500 kilometer van Goes naar Groningen (uiteraard via Grave) om geld op te halen voor het Rode Kruis. Het Rode Kruis gebruikt de donaties om slachtoffers van mensenhandel te helpen, en om voorlichting te geven om meer slachtoffers te voorkomen.

Chequepoint Grave

De historische kern van Grave is in de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 december 2019 een ‘chequepoint’. Dit is een plaats waar de dj-teams elkaar afwisselen en waar op verschillende manieren donaties gedaan kunnen worden. Hiervoor zijn tijdelijke verkeersmaatregelen genomen. De wisseling gaat gepaard met feestelijke evenementen op de Markt. Een team van enthousiaste Gravenaren, ondernemers en verenigingen zijn druk doende om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Daarvoor is een actiepagina aangemaakt op de website van 3FM. Deze is te vinden via de link www.gravedoneert.nl. Het eindbedrag van de inzameling wordt door de gemeente Grave afgerond naar boven.

Festiviteiten vóór 20 december

In de aanloop naar de komst van Serious Request organiseren Omroep Land van Cuijk, Grave Promotie en ondernemers van Grave allerlei festiviteiten. Zo zullen er tijdens de Graafse Lichtjesavond op 13 december en 14 december 2019 live radio uitzendingen worden verzorgd door Omroep Land van Cuijk. Er wordt uitgezonden vanaf de Graafse Markt in het pand waar Sinterklaas tot voor kort logeerde. Dit pand zal tot aan de binnenkomst van de 3FM-dj’s fungeren als ‘glazen huis’ voor de dj’s van Omroep Land van Cuijk.

Programma 20 december

Op vrijdagavond is er een spectaculair voorprogramma met muziek en artiesten, met medewerking van de Nijmeegse band Three of a Kind, de bekende rapper Jantje, zangeres Vincie Gijsbers, de band IoK, het duo Gini & lisanne en Justus2, Erik & Bjorn met Feest-DJ Maarten en zangeres Nikenia met de 7 koppige band Get the Groove. Na middernacht draait de Graafse dj Alex Serious Request-plaatjes die aangevraagd worden via donaties. Dit levendige voorprogramma zal worden gehost door Peter Linders en live worden uitgezonden op Omroep Land van Cuijk radio en televisie.

Route

De stoet met de 3FM-dj’s loopt vanuit Oss, via Berghem, Schaijk en Reek naar Velp. Daar worden zij rond 1 uur ’s nachts ontvangen door een dweilorkest dat hen richting ‘De Elft’ begeleidt. Daar neemt een volgend dweilorkest het over richting de Hampoort. Bij de Hampoort worden dj’s Herman en Sander opgewacht door burgemeester Lex Roolvink en onder begeleiding van de Mertbloazers en de Cloveniers, na het lossen van een kanonschot, richting de Graafse Markt gebracht. Op deze feestlocatie wordt het team afgewisseld door de dj’s Mark en Rámon. Zij lopen, samen met wethouder Rick Joosten en velen anderen, die nacht door naar Nijmegen.

]]> 2019-12-10T11:03:55 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/grave-doneert-en-pakt-uit-op-20-december
<![CDATA[Tijdelijke verkeersmaatregelen voor 3FM Serious Request 2019 in Grave]]> In de nacht van vrijdag 20 naar zaterdag 21 december 2019 komt 3FM Serious Request-the Lifeline naar Grave. Naar verwachting rond 02.00 uur vindt de wisseling van wandelaars en Dj’s plaats (van de 10de naar de 11de etappe).

Wandelestafette

Met deze wandelestafette van Goes naar Groningen willen 3FM-Dj’s geld inzamelen om jonge mensen te beschermen tegen mensenhandel. De wisseling van wandelaars en Dj’s vindt plaats op de Markt. Bij dit wisselpunt mag iedereen die dat wil een eigen donatie komen brengen. Op de avond van 20 december 2019 wordt op de Markt alvast een bijeenkomst georganiseerd.

Verkeersmaatregelen

Om dit alles in goede banen te leiden worden op 20 december 2019 extra verkeersmaatregelen getroffen: De Markt en Hoofdwagt in Grave zijn op vrijdag 20 december 2019 vanaf 14.00 uur afgesloten. Ook geldt hier vanaf 14.00 uur een parkeerverbod, waarbij een wegsleepregeling van kracht is.

Route

De wandelestafette neemt in de binnenstad van Grave de route Hamstraat, Klinkerstraat, Rogstraat naar de Markt. Na de wisseling van wandelaars en Dj’s gaat de nieuwe wandelploeg via de Hoofdwagt, Bagijnenstraat en Koninginnedijk verder naar de brug en steken zij op die manier de Maas over. De wandelestafette wordt gevolgd door een volgstoet met onder andere televisiecamera’s, verkeersbegeleiding en een nieuwe groep wandelaars.

Parkeerverbod

Op de Hamstraat, Rogstraat en Bagijnenstraat is op vrijdag 20 december 2019 vanaf 18.00 uur een parkeerverbod van kracht, inclusief wegsleepregeling. Dit is om de doorgang voor de estafette en de volgstoet te waarborgen.

Informatie

Meer informatie over dit evenement vindt u op www.npo3fm.nl/seriousrequest.

]]> 2019-12-10T09:58:33 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/tijdelijke-verkeersmaatregelen-voor-3fm-serious-request-2019-in-grave
<![CDATA[Eerste glasvezelkabel wordt gelegd in Grave]]> Het gaat hard in het Land van Cuijk met de aanleg van het glasvezelnetwerk. Alle adressen in de gemeente Sint Anthonis en gemeente Boxmeer zijn inmiddels aangesloten op het netwerk en de aanleg in Cuijk is in volle gang. In december gaat ook de eerste glasvezelkabel in de gemeente Grave in de grond. In de zomer van 2020 zijn ook alle adressen in de gemeente Grave aangesloten.

Aanleg

In Grave legt E-Fiber een openbaar, voor elke provider toegankelijk, glasvezelnetwerk aan. Dit wordt uitgevoerd door aannemer SPIE. Volgens de planning zal het nieuwe glasvezelnetwerk in mei 2020 klaar zijn voor gebruik. De planning kan bekeken worden op e-fiber.nl/land-van-cuijk.

Klaar voor de toekomst

“Glasvezel biedt maximale snelheden, het is niet te vergelijken met het koperen netwerk. Ik adviseer iedereen om mee te doen, dan zijn we klaar voor de toekomst!” aldus wethouder Anja Henisch.

Huisaansluiting

Alle huishoudens en bedrijven krijgen een gratis glasvezelaansluiting in huis. Indien men daadwerkelijk gebruik wil maken van het nieuwe netwerk, is het afsluiten van een glasvezel abonnement noodzakelijk. Dit is nog steeds mogelijk bij één van de providers.

Daarom glasvezel

We zijn steeds meer online. Een supersnelle en betrouwbare internetverbinding is een must. Glasvezel speelt in op onze groeiende vraag naar data, denk aan 1000 Mbit/s en tot wel 50x zo snel up- en downloaden. Daarnaast biedt glasvezel een nieuwe vrijheid. Gebruikers bepalen zelf bij wie ze internet, televisie en telefonie afnemen. Het is een open netwerk met meerdere aanbieders.

Over E-Fiber

E-Fiber is een bedrijf dat gespecialiseerd is in de aanleg van glasvezel. E-Fiber vindt dat iedereen in Nederland recht heeft op snel en betrouwbaar internet. Waar je ook woont, in een stad, dorp of buitengebied. Daarom investeert E-Fiber in infrastructuur, innovatie, techniek én in mensen.

]]> 2019-12-09T12:32:57 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/eerste-glasvezelkabel-wordt-gelegd-in-grave
<![CDATA[Feestdagen extra feestelijk zonder inbraak]]> Tijdens de feestdagen, Kerst en Oud & Nieuw, wordt extra veel ingebroken. In sommige wijken zelfs wel 40% meer dan in de week voor de feestdagen. Het is lang donker en veel mensen zijn langere tijd (zichtbaar) niet thuis, waardoor inbrekers veel gelegenheid hebben om hun gang te gaan.

Wat doet de politie tegen inbraken?

De politie is extra alert in deze periode; juist op plaatsen en tijden waarvan we weten dat deze inbraakgevoelig zijn. Voorkómen van inbraak is altijd beter dan opsporen achteraf. 

Wat kunt u zelf doen?

Inwoners kunnen zelf de kans op inbraak verkleinen. Eén van de beste preventietips is goed opletten. Vertel het goede buren of bekenden als u weg bent, zodat zij een extra oogje in het zeil kunnen houden. Dat kunt u ook voor hen doen. Ziet u iemand in de straat die er wellicht niet thuishoort en slechte bedoelingen heeft? Spreek diegene eens aan of bel 1-1-2. Inbrekers verleggen vaak hun werkgebied als zij een oplettende buur tegenkomen.

U kunt nog meer doen om te voorkomen dat u slachtoffer wordt van inbraak tijdens deze periode.

]]> 2019-12-09T12:28:41 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/feestdagen-extra-feestelijk-zonder-inbraak
<![CDATA[Studenten van ROC de Leijgraaf krijgen rondleiding bij Airport Weeze]]> Dinsdag 26 november 2019 ontving Aiport Weeze een groep Travel & Leisure studenten van ROC de Leijgraaf in Cuijk. De studenten kregen een rondleiding door ontvangsthal, de check-in balies, de douane en de conferentie ruimtes. Ook maakten de studenten een bustour langs de brandweerkazerne, de training base en het terrein met privéjets. Holger Terhorst, marketing manager Aiport Weeze, lichtte tijdens de tour de marketingstrategie en de stagemogelijkheden voor de studenten toe. Het bezoek aan Aiport Weeze werd mogelijk gemaakt door Dynamic Borders, zodat de Nederlandse studenten meer kunnen ervaren over de stagemogelijkheden en bedrijven over de grens.

INTERREG-project Dynamic Borders

In het INTERREG-project Dynamic Borders werken de gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch en Weeze grensoverschrijdend samen. Gezamenlijk worden de thema’s arbeidsmarkt, toerisme en agrofood opgepakt. Dynamic Borders wordt in het kader van INTERREG Deutschland-Nederland uitgevoerd en wordt mede gefinancierd door de provincies Limburg, Noord-Brabant en het MWIDE NRW.

]]> 2019-12-06T12:22:50 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/studenten-van-roc-de-leijgraaf-krijgen-rondleiding-bij-airport-weeze
<![CDATA[Rondom de kerstdagen valt de Afvalkalender 2020 op uw deurmat]]> De Afvalkalender 2020 valt rondom de kerstdagen in de brievenbus. Heeft u aan het einde van dit jaar geen papieren Afvalkalender ontvangen dan kunt u die vanaf 1 januari 2020 alsnog aanvragen via onze website.

De AfvalApp en digitale afvalkalender

Als u gebruik maakt van de AfvalApp dan worden de data voor 2020 aan het einde van dit jaar erin gezet. Aan het eind van het jaar kunt u de Afvalkalender 2020 ook downloaden op onze website www.afvalaanbieden.nl.

Verandering inzameling gft-afval per 1 januari 2020

Direct in het nieuwe jaar biedt u uw gft-container eens per 2 weken aan. We hebben de inzameling van gft-afval namelijk afgestemd op het seizoen. In de koudere wintermaanden januari, februari en maart en november en december zamelen we gft-afval eens in de twee weken in. De rest van het jaar komen we iedere week uw gft-container legen.

Informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2019-12-06T12:10:37 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/rondom-de-kerstdagen-valt-de-afvalkalender-2020-op-uw-deurmat
<![CDATA[U meldt nooit te snel!]]> De gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert worden behoorlijk veilig ervaren. Inwoners geven Cuijk gemiddeld een 7.8 op het gebied van veiligheid, Grave een 7.5 en de Mill en Sint Hubert een 8.2. Toch heeft ruim een derde tot de helft van de inwoners wel eens te maken gehad met een verdachte situatie. De meeste inwoners maken hier een melding van, meestal bij de politie, maar minstens een derde doet dit niet. Hoe komt dit?

Uit een enquête die de gemeenten afgelopen voorjaar hebben gehouden onder hun inwoners – de inwonerpanels - blijkt dat mensen die geen melding maken vaak twijfelen of de situatie wel ernstig genoeg is. Daarnaast weten zij niet altijd via welk kanaal ze een melding kunnen maken. Van verdachte situaties is bekend dat deze bij de politie of Meld Misdaad Anoniem gemeld kunnen worden, maar dat via de website van de gemeente ook anoniem melding kan worden gedaan van mogelijke criminaliteit (denk aan activiteiten bij panden op ongebruikelijke tijdstippen of opvallende uitgavepatronen) weet slechts een derde. Dat overlast gemeld kan worden via de Fixi-app, is voor veel inwoners ook een onbekend gegeven.

‘U meldt nooit te snel’-sticker

Om inwoners te stimuleren en te faciliteren in het maken van meldingen, wordt bij dit huis-aan-huisblad een sticker verstrekt met als slogan ‘U meldt nooit te snel’. Op deze sticker vindt u informatie over waar en waarover u meldingen kunt maken. U kunt deze op een voor u logische plek plakken, bijvoorbeeld bij uw voordeur, in uw agenda of op uw (afval)kalender. De boodschap is: u maakt nooit te snel een melding van een verdachte situatie. Professionals komen liever tien keer voor niets, dan één keer te laat. Met een melding geeft u een signaal af. Een signaal op basis van een onderbuikgevoel of een onzekere waarneming zal nooit op zichzelf leiden tot bijvoorbeeld een arrestatie. Een verzameling van signalen kan instanties wel aanleiding geven om een onderzoek te starten. Een vroegtijdige melding van een verdachte situatie, kan de pakkans van criminelen vergroten en potentieel (meer) onveilige situaties voorkomen. Uw melding is dus van belang. Meldt wanneer u het gevoel heeft dat er iets niet pluis is, ook wanneer dit niet direct uw eigen veiligheid raakt. Op die manier kunnen we onze gemeente nog veiliger maken. Heeft u geen sticker ontvangen? Dan kunt u deze ophalen bij de balie van het gemeentehuis. De informatie kunt u ook terugvinden op de website. Dit geldt eveneens voor inwoners die een ‘nee, nee’ sticker hebben en geen huis-aan-huisbladen ontvangen.

Het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Research 2 Evolve. In Cuijk zijn 567 inwoners bevraagd, in Grave 576 inwoners en in Mill en Sint Hubert 470 inwoners. De aanleiding voor de enquête was het integraal veiligheidsbeleid van de gemeente. Hierin staat dat de gemeente het veiligheidsbewustzijn en de meldingsbereidheid onder inwoners wil vergroten. De resultaten geven inzicht in de mening en perceptie van de inwoner. Hoe veilig voelen inwoners zich? Melden zij verdachte situaties? Wat is een reden om niet te melden? Wat doen zij zelf aan preventie en wat verwachten zij daarin van de gemeente?

Bewustzijn veiligheid Uit de enquête blijkt dat inwoners redelijk veiligheidsbewust zijn. Zo laat men bijvoorbeeld geen waardevolle spullen achter in de auto en laat men ´s avonds, wanneer er niemand thuis is, bewust het licht branden. Ook regelen veel mensen iemand die tijdens hun vakantie voor de post zorgt. Daarnaast maakt ongeveer 4 op de 10 inwoners maakt gebruik van een buurt-Whatsappgroep. De Fixi-app van de gemeente, die onder meer bedoeld is voor het doorgeven van (signalen over) allerlei overlastsituaties, is nog niet bij iedereen bekend.

Inwonerpanel

Wilt u ook uw mening geven en meedenken over allerlei actuele onderwerpen die binnen de gemeente spelen? Word dan lid van het digitale inwonerspanel. Leden van het panel krijgen enkele keren per jaar via email een peiling. Deze kan gaan over onderwerpen als verkeer, bouwplannen, culturele evenementen en milieu, maar ook over jeugdzorg, WMO en leefbaarheid. Het invullen duurt gemiddeld 10 minuten. Ongeveer twee weken na sluiting van het onderzoek ontvangen alle deelnemers de resultaten van het onderzoek. Aanmelden kan op: www.inwonerspanelcuijk.nl, www.inwonerspanelgrave.nl, en www.inwonerspanelgemeente-mill.nl.

]]> 2019-12-03T11:25:08 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/u-meldt-nooit-te-snel
<![CDATA[Koninklijke onderscheidingen voor de brandweer Post Grave]]> Op zaterdag 30 november 2019 heeft burgemeester Roolvink bij de Jubilarissenavond van de brandweer Post Grave Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan: 

Reden van onderscheiding

Sinds mei 2005 volgt de minister van Binnenlandse Zaken het beleid dat een vrijwillige brandweerman of brandweervrouw op het moment dat hij of zij twintig jaar bij de brandweer actief is, voor een decoratie in aanmerking komt. 
Bij het korps van Grave is er voor gekozen om bij een afscheid te decoreren. Op 1 januari 2020 eindigt deze decoratieverlening aan leden van de vrijwillige brandweer. Vandaar dat de burgemeester voor alle leden van de brandweer die meer dan twintig jaar in dienst zijn, een koninklijke onderscheiding heeft aangevraagd.
Een vrijwillig brandweerman staat dag en nacht paraat voor de maatschappij. Deze vrijwilliger voert hetzelfde werk uit als een beroepsbrandweerman. Dit naast een reguliere baan of eigen bedrijf. 
De brandweermannen zijn actief in verschillende functies zoals brandwacht, hoofdbrandwacht, chauffeur pompbediener, oefenleider technische hulpverlener, manschap, chauffeur, oefenleider, bevelvoerder, instructeur, onderbrandmeester, brandmeester, brandweerduiker, duikploegleider, brandwacht, schipper, officier van dienst, postcommandant, gaspakdrager en testleider.
Daarom heeft het Zijne Koninklijke Hoogheid Koning Willem Alexander behaagd om de brandweermannen de onderscheiding toe te kennen van Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

]]> 2019-11-29T11:45:58 https://www.grave.nl/koninklijke-onderscheidingen-brandweer-post-grave
<![CDATA[Seizoensinzameling van gft-afval in 2020]]> Vanaf 1 januari 2020 gaan we gft-afval inzamelen, afgestemd op het seizoen. Dat betekent dat we uw gft-container in de koudere wintermaanden januari, februari en maart en november en december eens per twee weken legen. In de maanden april t/m oktober wordt de container wekelijks geleegd.

Verandering inzameling gft-afval per 1 januari 2020

Direct in het nieuwe jaar biedt u uw gft-container eens per 2 weken aan. Kijk goed op de Afvalkalender 2020. Deze valt aan het einde van dit jaar op uw deurmat. Als u gebruik maakt van de AfvalApp dan worden de data voor 2020 aan het einde van dit jaar erin gezet.

Verandert er nog meer?

Verder verandert er niets. Plastic verpakkingsafval, blik en drankkartons blijven we eens per 2 weken inzamelen en restafval eens per 4 weken. Ook blijft de dag waarop we bij u aan huis afval inzamelen hetzelfde. Uw (grof) tuinafval kunt u het hele jaar door GRATIS naar de milieustraten brengen.

Wanneer wordt welk afval bij mij opgehaald?

Op uw Afvalkalender en in de AfvalApp kunt u voor uw adres precies zien welk afval u op welk moment aan de straat mag zetten. Aan het eind van het jaar valt de papieren Afvalkalender voor 2020 op uw deurmat. Aan het eind van het jaar kunt u de Afvalkalender ook downloaden op onze website www.afvalaanbieden.nl. De AfvalApp wordt aan het eind van dit jaar geüpdatet met de nieuwe inzameldata.

Waarom veranderen?

Sinds 1 februari 2017 zamelen we gft-afval wekelijks in. Na bijna twee jaar concluderen we dat in de wintermaanden veel minder gft-afval wordt aangeboden. Ook hebben we van u als inwoner de suggestie gekregen om de gft-container in de winter minder vaak te legen. In die maanden is er ook geen/minder geuroverlast. Daarom stellen we het aantal keer dat we de gft-container komen legen in de wintermaanden naar beneden bij. 

Informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2019-11-29T10:34:35 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/seizoensinzameling-van-gft-afval-in-2020
<![CDATA[Gemeenteraad Grave stelt sluitende begroting 2020 vast]]> Dinsdag 12 november 2019 heeft de gemeenteraad van Grave met 9 stemmen voor (LPG, CDA, VVD) en 4 stemmen tegen (Keerpunt 2010, VPGrave, D66, Liberaal LVC Grave) ingestemd met de Programmabegroting 2020-2023. Na vaststelling van de ombuigingsvoorstellen is de begroting meerjarig structureel sluitend.

Amendementen en moties

De gemeenteraad van Grave heeft tijdens de begrotingsbehandeling zeven amendementen (een voorstel tot wijziging van de begroting) en drie moties (een verzoek aan het college of een uitspraak van de raad) aangenomen.

Amendementen

De gemeenteraad van Grave heeft ingestemd met:

  1. Het – in plaats van stopzetten – verlagen van de IDOP-subsidie voor wijk- en dorpsraden en de ombuiging te stellen op € 10.000, waardoor voor deze IDOP-subsidie structureel € 15.000 beschikbaar blijft. Dit wordt bekostigd door de baten OZB structureel met 0,6% extra te verhogen.
  2. Het opnemen in de Programmabegroting 2020-2023 van een structurele post van € 25.000 per jaar voor de uitvoeringskosten van de Sport- en Beweegnota. Dit nieuwe beleid wordt gefinancierd door een extra stijging van de baten OZB met 1%.
  3. Het niet door laten gaan van het per 2022 met 10% verlagen van subsidies voor diverse evenementen, het met 10% verlagen van de subsidie op Kunst en het schrappen van de activiteiten van Graafs Geheugen. Om dit te bekostigen worden de baten OZB vanaf 2022 met 0,5% extra verhoogd.
  4. Het niet door laten gaan van de voorgestelde ombuiging van 10% op jeugdsubsidies en sportsubsidies (beide vanaf 2022). Om dit te bekostigen worden de baten OZB vanaf 2022 met 0,14% extra verhoogd.
  5. Het ombuigingsvoorstel van het schrappen van bibliotheken op school, en te kijken of er alternatieve mogelijkheden zijn - binnen de kaders van de overwegingen - de ombuiging te realiseren, inclusief mogelijk alternatieve financieringsmogelijkheden. Het college wordt verzocht in overleg te gaan met de betrokkenen over de invulling van deze ombuiging. De gemeenteraad wordt hierover uiterlijk september 2020 geïnformeerd. Als er geen goede alternatieven zijn, wordt de ombuiging opnieuw aan de raad voorgelegd.
  6. Het toevoegen aan risicoparagraaf in de Programmabegroting 2020-2023 van de volgende tekst: “De curator van de Scheepswerf Grave BV is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank inzake het faillissement. Het vonnis van de rechtbank is in hoger beroep vernietigd. De gemeente is in cassatie gegaan tegen de uitspraak van het gerechtshof.” 7) Het niet invullen van de ombuiging ‘schrappen budget voorlichting en promotie m.u.v. wettelijke communicatie DROP’ door te stoppen met de wekelijkse gemeenterubriek, maar deze ombuiging van € 16.000 op een andere wijze te realiseren uit de post ‘Voorlichting en Promotie’.

Moties

  1. De gemeenteraad vraagt het Rijk om de bijdrage aan het gemeentefonds weer in overeenstemming te brengen met de verwachting en afspraken van begin 2018 en met de maatschappelijke opgaven waarvoor gemeenten staan. Het trap-op-trap-af systeem zodanig aan te passen dat er minder grote en minder frequente schommelingen zijn in de Algemene Uitkering via het Gemeentefonds. Daarom heeft de raad de raadsgriffier opgedragen een afschrift van deze motie te versturen aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties, aan alle fracties van de Tweede Kamer der Staten Generaal en aan de VNG. Verder zal de raadsgriffier deze motie delen met alle gemeenteraden in Nederland, met de vraag om een gelijkluidend verzoek naar het Rijk te sturen en daarmee een sterk signaal af te geven vanuit de gemeenteraden in Nederland.
  2. De gemeenteraad constateert dat de Rijksoverheid heeft bepaald dat de eigen bijdrage voor WMO-voorzieningen per 1 januari 2019 is vastgesteld op maximaal € 17,50 per vier weken. Daarmee is de inkomensafhankelijke eigen bijdrage vervallen en dit veroorzaakt in de gemeente Grave en veel andere gemeenten een stijging van het aantal WMO-aanvragen. Daarom draagt de raad het college op om tijdens de Buitengewone Algemene Ledenvergadering van de VNG op 29 november aanstaande deze motie in te dienen met het verzoek aan de VNG om bij het Rijk aan te dringen op een volledige compensatie van de extra kosten, die een gevolg zijn van de gewijzigde wetgeving op het terrein van WMO-voorzieningen. De raadsgriffier zal een afschrift van deze motie versturen aan de VNG en deze motie delen met alle gemeenteraden in Nederland, met de vraag om een gelijkluidend verzoek naar de VNG te sturen en daarmee een sterk signaal af te geven vanuit de gemeenteraden in Nederland.
  3. De raad draagt het college op om te sturen op de afname van uren van de ambtelijke Werkorganisatie CGM, zodanig dat er in 2020 geen overschrijding op dit budget ontstaat. Indien een overschrijding van dit budget dreigt te ontstaan, zal het college de raad hierover actueel te berichten door een voorstel voor de overschrijding aan de raad voor te leggen.

Speerpunten

In de vastgestelde Programmabegroting 2020-2023 is per programma een aantal speerpunten opgenomen. Een greep uit deze speerpunten:

Dienstverlening, Veiligheid en Bestuur

Openbare Ruimte

Bouwen, Wonen en Milieu

Kind, Cultuur en Sport

Maatschappelijke Zaken

Algemene Dekkingsmiddelen en onvoorzien

U kunt hier de volledige Programmabegroting 2020-2023 vinden, inclusief alle speerpunten per programma en de lijst met ombuigingsvoorstellen (zie agendapunt 9).

De cijfers

De genoemde uitgangspunten en speerpunten per programma zijn natuurlijk vertaald naar cijfers. Een overzichtelijke “Begroting 2020 in één oogopslag” wordt binnenkort gepubliceerd. Hieronder vindt u de concreet geplande inkomsten en uitgaven van de gemeente Grave in 2020 en een overzicht van de belastingdruk per huishouden in 2020, na vaststelling van de begroting en ombuigingsvoorstellen.

Inkomsten

Onderstaand diagram geeft aan hoe de inkomsten van de gemeente Grave in 2020 zijn samengesteld, na vaststelling van begroting en ombuigingsvoorstellen.

Uitgaven

Onderstaand diagram geeft aan hoe de uitgaven van de gemeente Grave in 2020 zijn samengesteld, na vaststelling van begroting en ombuigingsvoorstellen.

Berekening belastingdruk per huishouden in euro’s

Voetnoot bij deze tabel:
De genoemde bedragen gelden voor een gemiddeld huishouden in de gemeente Grave en kunnen dus per specifieke situatie verschillen.

]]> 2019-11-27T12:14:41 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/gemeenteraad-grave-stelt-sluitende-begroting-2020-vast
<![CDATA[infobijeenkomst vergoedingen voor mantelzorgers vanuit de zorgverzekering 11 december 2019]]>

Centrum Mantelzorg Land van Cuijk organiseert op 11 december 2019 een informatiebijeenkomst over de verschillende vergoedingen die er zijn voor mantelzorgers en zorgvragers vanuit de aanvullende zorgverzekering. De bijeenkomst is van 19.30 tot 21.30 uur in het Dienstencentrum Cuijk, Zwaanstraat 7. De toegang is gratis.

Vergoedingen

Via de aanvullende zorgverzekering kunnen mantelzorgers gebruik maken van voor hen bestemde vergoedingen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om vergoeding voor mantelzorgvervanging en cursussen. Veel mantelzorgers weten niet dat dit kan en waar ze deze vergoedingen kunnen aanvragen. Centrum Mantelzorg organiseert daarom deze gratis informatiebijeenkomst.

Uitleg

Tijdens de informatiebijeenkomst geeft Josephine Dekkers, sociaal raadsvrouw van Sociom, uitleg over de diverse vergoedingen en de verschillen tussen de zorgverzekeraars. Ben je op zoek naar een aanvullende zorgverzekering voor mantelzorg of wil je overstappen naar een andere verzekeraar? Kom dan 11 december 2019 en laat je informeren.

Ervaringen

Ook komen Jeanne van Vught en Cees Simons vertellen over hun ervaring met vervangende mantelzorg door Handen in Huis. Deze dienst wordt vaak vergoed uit de aanvullende verzekering.

Informatie en aanmelden

De bijeenkomst is gratis toegankelijk voor alle belangstellenden, mantelzorgers en professionals/vrijwilligers uit het Land van Cuijk. Voor meer informatie en aanmelden (voor 9 december 2019), neem contact op met het Centrum Mantelzorg via telefoonnummer 0485-846739 of via onze website www.mantelzorglvc.nl.

]]> 2019-11-22T11:44:30 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/infobijeenkomst-vergoedingen-voor-mantelzorgers-vanuit-de-zorgverzekering-11-december-2019
<![CDATA[Dynamic Borders op GreenLive Messe]]> Van 2 tot 4 december 2019 vindt de jaarlijkse landbouwbeurs GreenLive Messe plaats. Drie dagen lang presenteren agrariërs de nieuwste technieken. De GreenLive Messe wordt gehouden bij Kernwasser Wunderland (Griether Str. 110-120) in Kalkar elke dag van 13:00-22:00 uur. Duizenden boeren uit de regio komen samen om ervaringen en kennis uit te wisselen. Het INTERREG-project Dynamic Borders presenteert tijdens deze beurs, samen met enkele ondernemers uit de regio, agrarisch-toeristische fiets- en wandelroutes en regionale producten aan de bezoekers. Op deze manier willen de 6 Dynamic Borders gemeenten de kwaliteit en trots van de grensoverschrijdende regio uitgedragen. Meer informatie over de beurs kunt u vinden op greenlivekalkar.de.

INTERREG-project Dynamic Borders

In het INTERREG-project Dynamic Borders werken de gemeenten Bergen, Boxmeer, Cuijk, Gennep, Goch en Weeze grensoverschrijdend samen. Gezamenlijk worden de thema’s arbeidsmarkt, toerisme en agrofood opgepakt. Dynamic Borders wordt in het kader van INTERREG Deutschland-Nederland uitgevoerd en wordt mede gefinancierd door de provincies Limburg, Noord-Brabant en het MWIDE NRW.

]]> 2019-11-22T10:55:24 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/dynamic-borders-op-greenlive-messe
<![CDATA[KRO programma Klaas kan Alles was in Grave..]]> In Klaas kan alles gaat Klaas van Kruistum 'onmogelijke' uitdagingen aan. Kan hij écht alles? Klaas was deze zomer voor opnamen in Grave. Samen met de Cloveniers of Schutterye tot Grave ging hij aan de slag met een nieuwe uitdaging.

Aangenaam verrast

Leo Burgers voorzitter van het gilde was aangenaam verrast door het bijzondere verzoek om mee te werken aan dit jeugdprogramma. "Mijn kleinkinderen stonden te stuiteren, toen ik hun vertelde dat Klaas naar Grave zou komen" aldus Burgers.

23 november NPO3

Dat de uitdaging van de aflevering die zaterdag 23 november 2019 te zien is op NPO3 bijzonder is kan Leo wel verklappen. Het heeft natuurlijk met historie en het Graafse kanon aan de Maaskade te maken. De programmamakers van de KRO zijn erg gecharmeerd van het historisch stadje en bellen wel vaker met de voorzitter van het gilde, zo heeft hij zelf meegewerkt aan de documentaire reeks ‘Achter de Dijken’ van Leo Blokhuis wat in september werd uitgezonden.

Voorzitter gilde: Cloveniers of Schutterye tot Grave Leo Burgers. Fotograaf: Ed van Alem

Opnamen Klaas kan Alles. Fotograaf: Pieter Smits

]]> 2019-11-19T10:08:59 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/kro-programma-klaas-kan-alles-was-in-grave
<![CDATA[Vervolg motiemarkt: 10 van de 13 ideeën in uitvoering]]> 7.100 euro voor ideeën inwoners

De gemeenteraad van Grave heeft 7.100 euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van ideeën, die inwoners gepresenteerd hebben tijdens de motiemarkt op 25 september 2019. De raad was tijdens de raadsvergadering zeer te spreken over het verloop van de eerste motiemarkt en het vervolg hierop.

Na de motiemarkt zijn de indieners in gesprek gegaan met de fracties die hun idee hadden "geadopteerd". Samen hebben ze bekeken waar de gemeenteraad ze kan ondersteunen. Dit heeft geresulteerd in zeven unaniem aangenomen moties, waarin het college diverse opdrachten heeft gekregen om de ideeën verder te helpen. Bij een aantal ideeën heeft de raad hiervoor ook budget beschikbaar gesteld. Duidelijk werd ook dat sommige ideeën in uitvoering zijn, zonder dat hiervoor een motie is ingediend. De komende periode wordt de motiemarkt geëvalueerd en besloten of deze volgend jaar een vervolg krijgt.

Ideeën en resultaten

Idee Resultaat
Clean-up Grave! Motie aangenomen met verzoek aan college om aanvullende maatregelen te nemen om het zwerfafval terug te dringen en inwoners te informeren over het initiatief Clean up Grave!
Het labyrint dat Grave verbindt Motie aangenomen met verzoek aan college om in overleg met initiatiefnemers van dit idee en idee aanleg elektra en waterpunt Visio in te passen in de plannen voor de ontwikkeling van het Visioterrein.
Verbouwing wijkcentrum Esterade 2.000 euro voor kleine onderhoudskosten en om een lange termijnvisie op te stellen.
Introduceren Socialapp om met eenzame ouderen in contact te komen. 500 euro voor promotie app.
Lokaal energie-akkoord 2.500 euro uit budget Regionale Energiestrategie om inwoners te informeren en te betrekken.
Opnieuw in gebruik nemen oude haven voor historische schepen. Geen motie ingediend.
Ontsluiting Visio terrein Hampoort met stad Grave en aanleg elektra en waterpunt op Visio Motie aangenomen met verzoek aan college om in overleg met initiatiefnemers van dit idee en idee labyrint in te passen in de plannen voor de ontwikkeling van het Visioterrein.
Interactieve vloer in bibliotheek Grave Hebben van verdere deelname afgezien.
Geef de mantelzorger een gezicht Geen motie, wel gesprekken gevoerd met Centrum Mantelzorg om dit verder op te pakken.
Betere aanwijzing ingang Hoofschestraat/Infirmerie De burgemeester heeft dit idee geadopteerd in het kader van veiligheid en aangegeven dat het volop in uitvoering is.
Samen besturen Idee is niet geadopteerd
Realiseren Voetveerdiensten tussen Grave - Nederasselt en Gassel – Overasselt 2.500 euro voor opstarten initiatief.
Aanleggen stroomkast voor evenementen op het Bikkelkampplein 2.100 euro voor het realiseren van een stroompunt buiten de school.

Moties lezen

Wilt u de inhoud van de moties lezen? Ga dan naar de raadsvergadering van 12 november 2019 (agendapunt 13a). Daarin zijn alle moties opgenomen.

]]> 2019-11-15T10:52:38 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/vervolg-motiemarkt-10-van-de-13-ideeen-in-uitvoering
<![CDATA[Plannen voor optimalisatie peilbeheer Raamvallei ter inzage]]> In de Raamvallei wordt door waterschap Aa en Maas samen met inwoners en gebiedspartners hard gewerkt aan een robuust, toekomstbestendig, watersysteem. Dit moet er voor zorgen dat zowel natuur als landbouw van een zo optimaal mogelijk (grond)waterpeil kan genieten.

Aanpassingen rondom Velp en Zevenhutten zijn de eerste in een serie van maatregelen die horen bij het aanpassen van het grond- en oppervlaktewater niveau. Bij Velp worden extra stuwen geplaatst zodat het water op de droge en hoge gelegen stukken beter vast gehouden kan worden. Bij Zevenhutten wordt, in overleg met de omgeving, een waterloop omgeleid zodat landbouwpercelen goed hun water kwijt kunnen. Hierdoor kan een stukje natuur in beheer van Brabants Landschap juist het water beter vasthouden om zo te kunnen floreren.

De plannen liggen van 12 november 2019 tot en met 23 december 2019 ter inzage bij waterschap Aa en Maas, district Raam en zijn tevens te vinden op www.aaenmaas.nl/gebiedsplanraam. Wilt u graag een persoonlijke uitleg of toelichting? Dan kunt u op donderdag 21 november 2019 tussen 15.00 uur en 17.00 uur binnen lopen bij Waterschap Aa en Maas, District Raam, Gildekamp 2, 5431 SP Cuijk, telefoon 0485-396300. De realisatie van beide plannen is voorlopig gepland in 2020.

]]> 2019-11-15T10:26:24 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/plannen-voor-optimalisatie-peilbeheer-raamvallei-ter-inzage
<![CDATA[De vijf gemeenten in het Land van Cuijk zijn 'in voor mantelzorg']]> Overeenkomst

Op 6 november 2019 hebben de 5 gemeenten in het Land van Cuijk, Centrum Mantelzorg en Sociom een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor het programma 'In voor mantelzorg-thuis'. De vijf gemeenten zijn één van de elf lokale lerende praktijken in Nederland, die voor dit programma zijn geselecteerd. Doel is het realiseren van een betere ondersteuning van en samenwerking met mantelzorgers. Het programma wordt uitgevoerd door Movisie en Vilans in opdracht van ministerie VWS.

Onderzoek

In de lokale lerende praktijken van 'In voor mantelzorg-thuis' gaan organisaties uit zorg, welzijn en gemeenten met elkaar aan de slag om in hun regio te onderzoeken wat in de praktijk werkt voor betere mantelzorgondersteuning. In het Land van Cuijk gebeurt dat onder de noemer ‘Mantelzorg Land van Cuijk’. ‘We willen komen tot oplossingen voor vragen van mantelzorgers als: Hoe zorg ik voor mijn naaste samen met beroepskrachten? Hoe houd ik het zorgen voor mijn naaste vol? En hoe geef ik op een goede manier zorg en ondersteuning aan mijn naaste?’ vertelt Marjo Mooren van Centrum Mantelzorg. ‘De bedoeling is dat we de positie van mantelzorgers versterken, en dat er meer herkenning en erkenning voor mantelzorgers komt. Ook willen we de samenwerking van beroepskrachten en de samenwerking met mantelzorgers en vrijwilligers verbeteren.’

Mantelzorgbeleid

Deelname aan 'In voor mantelzorg-thuis' sluit goed aan bij het nieuwe mantelzorgbeleid dat is ontwikkeld voor de vijf gemeenten in het Land van Cuijk. Hierbij zijn ook mantelzorgers en beroepskrachten betrokken. Er zijn enkele thema’s benoemd die prioriteit hebben binnen het nieuwe beleid: jonge mantelzorgers, mantelzorg en werk, mantelzorg en wonen, informele zorg en respijtzorg (tijdelijke overname van de zorg). Ook moeten zoveel mogelijk organisaties worden betrokken bij de uitvoering ervan. Het beleidsplan wordt volgend jaar vastgesteld binnen de gemeentenraden. ‘Deelname aan het programma In voor mantelzorg-thuis is een goede manier om de uitvoering van dit beleid echt handen en voeten te geven. Vanuit Movisie en Vilans zijn twee themacoördinatoren beschikbaar, die het proces en inhoud zullen begeleiden en ook met de ervaringen van andere lerende praktijken kunnen we ons voordeel doen.’

Kick off In voor mantelzorg- thuis tijdens ontbijtsessie

Mantelzorg Land van Cuijk is al van start gegaan tijdens twee ontbijtsessies bij de Biblioplus. Zo’n 20 organisaties zijn binnen verschillende werkgroepen in actie gekomen om mantelzorg en ondersteuning van mantelzorgers beter op de kaart te zetten in het Land van Cuijk.

]]> 2019-11-08T11:38:21 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/de-vijf-gemeenten-in-het-land-van-cuijk-zijn-in-voor-mantelzorg
<![CDATA[Plaatsing bladmanden]]> Het is herfst dus vallen de bladeren weer van de bomen. Dat kan overlast veroorzaken, bijvoorbeeld bij nat weer kunnen gladde trottoirs ontstaan.

Om overlast te voorkomen, ruimen wij het afgevallen blad zo snel mogelijk op. U kunt daarbij helpen. Afhankelijk van het tijdstip van de vallende bladeren plaatst het Team Wijkbeheer bladmanden. Deze manden zijn bedoeld voor het blad dat van gemeentebomen afkomt. Het is dus niet de bedoeling om tuinafval of ander afval in de bladmanden te deponeren. Bij misbruik van de bladmand wordt deze weggehaald.

Het Team Wijkbeheer zal de bladmanden regelmatig legen. Mocht het toch gebeuren dat de bladmand niet (tijdig) wordt leeggemaakt, dan kunt u dit melden via het meldingssysteem Fixi. Eind december, als al het blad van de bomen is gevallen, worden de bladmanden weer weggehaald.

Bladmanden worden jaarlijks op een vaste locatie geplaatst. Verzoeken tot verplaatsing kunnen via het meldingssysteem Fixi worden gedaan. Naar aanleiding van dit verzoek wordt bekeken of de bladmand volgend jaar op een andere locatie komt te staan.

In het buitengebied worden geen bladmanden geplaatst. Daar zijn genoeg andere manieren om van het overtollige blad af te komen.

]]> 2019-11-07T16:20:12 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/plaatsing-bladmanden
<![CDATA[Gladheidbestrijding]]> In en rond de winter kan gladheid ontstaan door sneeuwval of ijzel. Op zo’n moment krijgt de gemeente vaak vragen over gladheidsbestrijding. Daarom hebben we de belangrijkste zaken voor u op een rijtje gezet.

Wat kunt u zelf doen

U helpt de strooiploegen als u de stoep voor uw woning bij sneeuwval veegt. Het is maar een kleine moeite en veel voetgangers zullen u dankbaar zijn.

Strooiroutes

Wilt u zien hoe de strooiroutes lopen? Op de plattegrond kunt u in het zoekvenster (linksboven) zoeken op adres. De blauwe lijnen op de kaart zijn de strooiroutes.

]]> 2019-10-29T09:26:00 https://www.grave.nl/gladheidbestrijding
<![CDATA[15 november 2019 dag van de Mantelzorg 2019]]>

Eens per jaar staat Nederland stil bij de grote zorg die mantelzorgers dragen en uitvoeren.

Op 15 november 2019, de landelijke 'Dag van de Mantelzorg', organiseert het Centrum Mantelzorg Land van Cuijk een feestelijke dag voor alle mantelzorgers in het Land van Cuijk.

Mantelzorgers kunnen elkaar op deze dag ontmoeten en samen genieten van een workshop, een hapje en drankje. Mantelzorgers kunnen ter plekke kiezen voor een workshop. De workshops zijn: stoelyoga, wilgentenen vlechten, hapjes maken en meezingen met het koor.

De Dag van de Mantelzorg 2019 vindt plaats in De Weijer Boxmeer. Er is keuze uit de middag van 14.00 tot 17.00 uur of de avond van 18.30 tot 21.30 uur. Aanmelden is noodzakelijk.

Aanmelden

Aanmelden kan tot 4 november 2019 via het aanmeldformulier op de www.mantelzorg.nl of via 0485-846739.

Informatie

Kijk voor meer informatie op www.mantelzorglvc.nl of bel naar 0485-846739.

Verhinderd vanwege de zorg

Mantelzorgers die moeilijk van huis kunnen vanwege de zorg voor een naaste, kunnen contact opnemen met Centrum Mantelzorg om samen een passende oplossing te vinden.

]]> 2019-10-22T12:06:27 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/15-november-2019-dag-van-de-mantelzorg-2019
<![CDATA[Geslaagde eerste motiemarkt gemeenteraad Grave]]>

Op 25 september 2019 vond de eerste motiemarkt georganiseerd door de gemeenteraad van Grave plaats. Maar liefst dertien ideeën werden eerst door de indieners kort toegelicht en daarna in persoonlijke gesprekken tijdens de markt aan de raads- en commissieleden ‘aan de man/vrouw gebracht’.

Het leverde geanimeerde en enthousiaste gesprekken op. Vervolgens maakte de burgemeester bekend welke ideeën door één of meerdere politieke partijen zijn geadopteerd. Zij gaan samen met de indiener(s) aan de slag om een motie voor te bereiden voor de raadsvergadering, in principe op 5 november 2019. Dan besluit de gemeenteraad hierover. In totaal heeft de gemeenteraad € 10.000 beschikbaar gesteld.

 De volgende ideeën zijn ‘geadopteerd’

Naam idee

Geadopteerd door

Clean-up Grave!

VPGrave, VVD, LLVCG, LPG, CDA

Het labyrint dat Grave verbindt

LPG

Verbouwing wijkcentrum Esterade

VPGrave, Keerpunt 2010, CDA

Introduceren Socialapp om met eenzame ouderen in contact te komen.

LPG

Lokaal energie-akkoord

D66, LPG, CDA

Opnieuw in gebruik nemen oude haven voor historische schepen.

LPG

Ontsluiting Visio terrein Hampoort met stad Grave en aanleg elektra en waterpunt op Visio

LPG

Interactieve vloer in bibliotheek Grave

VVD

Geef de mantelzorger een gezicht

VPGrave, LLVCG, LPG, CDA

Betere aanwijzing ingang Hoofschestraat/Infirmerie

De burgemeester in het kader van veiligheid

Realiseren Voetveerdiensten tussen Grave – Nederasselt en Gassel – Overasselt

Keerpunt 2010, VPGrave, VVD, D66, CDA, LPG

Aanleggen stroomkast voor evenementen op het Bikkelkampplein

LLVCG, CDA, LPG

Onderschrift foto: alle indieners van de ideeën.

Onderschrift foto: impressie van de motiemarkt.

]]> 2019-09-30T12:48:21 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/geslaagde-eerste-motiemarkt-gemeenteraad-grave
<![CDATA[Op de fiets? Laat je telefoon lekker zitten]]> Stap jij ook weer op de fiets na de vakantie? Denk eraan: hou je mobiel in je zak!

Op 1 juli 2019 ging het appverbod voor fietsers in. Dat betekent dat je een boete riskeert van € 95,- als je je telefoon vasthoudt tijdens het fietsen. Houd je mobiel én je geld in je zak!

Minder kans op een ongeluk

De gedachte achter het appverbod is dat het mobieltje zorgt voor te veel afleiding op de fiets. Als je tijdens het fietsen je telefoon vasthoudt om berichtjes te versturen of te bellen, zijn je ogen niet op de weg gericht. Je ziet niet wat er om je heen gebeurt en riskeert zelfs een ongeluk. Je mag nog wel navigeren of muziek luisteren zolang je je telefoon in je jas of zak houdt, of een stuurhouder gebruikt.

Meer weten?

Kijk dan op https://www.nulverkeersdodenbrabant.nl/op-de-fiets-mobiel-in-je-zak/

]]> 2019-09-06T12:27:57 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/op-de-fiets-laat-je-telefoon-lekker-zitten
<![CDATA[Groot onderhoud vijvers Estersveld]]> De gemeente Grave gaat dit jaar de twee vijvers in Estersveld grootschalig onderhouden. Het doel van dit onderhoud is de waterkwaliteit verbeteren, de kroosvorming bestrijden en daarmee vissterfte voorkomen.

Bekijk hier het definitief ontwerp groot onderhoud (PDF).

Vertraging uitvoering werkzaamheden

De uitvoering van de verdere werkzaamheden is helaas vertraagd. De uitvoering stond gepland in november/december 2019. Echter, vanwege landelijke aangescherpte regelgeving, is het nu niet mogelijk om de vrijkomende baggerspecie af te voeren naar een opslagterrein. De baggerspecie is namelijk licht vervuild met PFAS, een vervuiling die waarschijnlijk niet schadelijk is voor de volksgezondheid maar waarmee wel zorgvuldig moet worden omgegaan. Totdat hierover op landelijk niveau nieuwe richtlijnen komen, is er geen andere keuze dan de werkzaamheden uit te stellen.

Zodra het werk hervat kan worden informeren wij u hier over. Meer informatie over wat PFAS is en wat de gevolgen zijn, kunt u vinden op de website www.rivm.nl.

Meer informatie

Mocht u meer informatie willen dan kunt u contact opnemen met Mark Peters van de gemeente Grave. Mark is bereikbaar op het telefoonnummer 0486-477277 en via mark.peters@cgm.nl. 

]]> 2019-08-29T15:35:36 https://www.grave.nl/vijversestersveld
<![CDATA[Veteranendag in Grave op zaterdag 22 juni 2019]]>

Foto genomen tijdens de Veteranendag op 22 juni 2019 in Grave.

]]> 2019-06-24T14:49:46 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/veteranendag-in-grave-op-zaterdag-22-juni-2019
<![CDATA[Sympany haalt textiel aan huis op]]> Waar staan de textielcontainers

Twee keer per jaar zamelt Sympany gratis textiel aan huis in. De rest van het jaar kunt u uw textiel kwijt in de textielcontainer bij u in de buurt. Op de milieustraat in Haps en de minimilieustraat in Boekel staan ook textielcontainers. Ook hier kunt u uw textiel gratis in kwijt.

Wat is textiel

Textiel is niet alleen die fijne zomerjurk die op is of dat spijkerjasje dat uit de mode is. Textiel is alles wat is gemaakt van stof en is geweven of gebreid. Dus ook badlakens, een vaatdoekje, kussenhoezen en gordijnen. Niet alleen wat nog gedragen kan worden, maar ook wat kapot en versleten is. Naast textiel zijn ook schoenen/laarzen, accessoires (riemen, tassen, hoeden/petten) en knuffels welkom.

Textiel naar de kringloop

Textiel dat voor hergebruik geschikt is, kunt u ook gratis inleveren bij de kringloopwinkels van Stichting Actief. Kijk voor openingstijden op www.afvalaanbieden.nl/kringloopwinkels.

Wat mag NIET in de textielcontainers

Wat niet tot textiel behoort, zijn matrassen, tapijten, kussens, vloerbedekking en ernstig vervuild of nat textiel.

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

 

]]> 2019-04-18T11:54:36 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/sympany-haalt-textiel-aan-huis-op
<![CDATA[Inzamelen kerstbomen op zaterdag 12 januari 2019]]> Op zaterdag 12 januari 2019 mag u uw kerstboom aan de straat zetten. Er wordt een aparte ronde gereden voor deze inzameling.

Aanbieden van de kerstboom

Zorg ervoor:

Voor informatie over de inzameling van afval

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

]]> 2018-12-17T10:21:55 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/inzamelen-kerstbomen-op-zaterdag-12-januari-2019
<![CDATA[Aanmelden nieuwsbrief]]> Meld u hier aan voor de nieuwsbrief Economisch nieuws Grave.

]]> 2017-10-13T11:58:19 https://www.grave.nl/economisch-nieuws/aanmelden-nieuwsbrief
<![CDATA[Call ACCTTiVAte open voor MKB-ers met crossover innovaties]]> MKB-ers uit vijf Europese landen, waaronder Nederland, kunnen tot 5 september van dit jaar voorstellen indienen voor ‘crossover innovatieprojecten’. Dit zijn projecten gericht op technologie-transfer tussen de sectoren agrifood, health, ICT en/of aerospace. Kijk hier voor meer informatie over Call ACCTTiVAte.

]]> 2017-06-19T09:10:38 https://www.grave.nl/economisch-nieuws/oud-nieuws/call-accttivate-open-voor-mkb-ers-met-crossover-innovaties
<![CDATA[Aandacht voor boerenbedrijf in 'Over de vloer bij de Boer']]> Onder aanvoering van FoodInspiration is op 12 juni 2017 'Over de vloer bij de Boer' van start gegaan. Deze nieuwe campagne zet de spotlights op de agrarische sector. Boerenbedrijven maken op hun beurt kans op een complete make-over van hun winkel via de actie Pimp My Farmshop. Winkels kunnen tot 1 augustus 2017 worden aangemeld. Kijk hier voor meer informatie over 'Over de vloer bij de Boer'.

]]> 2017-06-19T09:05:39 https://www.grave.nl/economisch-nieuws/oud-nieuws/aandacht-voor-boerenbedrijf-in-over-de-vloer-bij-de-boer
<![CDATA[Werkzaamheden Hoogeweg – Generaal de Bonsweg]]> De gemeente Grave heeft aannemingsbedrijf D. van der Steen B.V. uit Utrecht opdracht verleend voor het uitvoeren van wegwerkzaamheden op de Hoogeweg en Generaal de Bonsweg in Grave. Het betreft het gedeelte vanaf de gemeentegrens met Mill en Sint Hubert nabij de Campagnelaan tot aan de Steegschenhofscheweg.

Wat gaat er precies gebeuren

De werkzaamheden bestaan uit het frezen van de oude deklaag en het repareren van slechte stukken in de onderlaag. Vervolgens wordt er over de gehele lengte een stalen wapening op het wegdek aangebracht, waarna er twee lagen asfalt aangebracht worden. Daarnaast worden er herstelwerkzaamheden uitgevoerd aan de goten en straatkolken, worden inritten opnieuw gestraat en worden de wegmarkeringen aangebracht. Tenslotte worden de bermen aangevuld en afgewerkt.

Verkeerskundige aanpassingen

De Hoogeweg en de Generaal de Bonsweg worden gelijktijdig met de asfalteringswerkzaamheden duurzaam veilig ingericht. Kruispuntplateaus worden aangelegd om het verkeer af te remmen, te weten op de kruisingen Hoogeweg - Boltsbroekweg, Hoogeweg – Schrijfakkerweg en Hoogeweg - Campagnelaan. De kruisingen en de weg worden voorzien van de juiste wegmarkering.

Planning

De wegwerkzaamheden starten op zaterdag 1 juli 2017 om circa 7.00 uur en zijn gereed op maandag 10 juli 2017 om circa 06.00 uur. De aannemer werkt daarbij dag en nacht door om de benodigde afsluiting zo kort mogelijk te houden. Hierdoor is de benodigde afsluiting circa twee weken korter ten opzichte van een reguliere uitvoeringswijze waarbij er alleen tijdens werkdagen en daguren gewerkt wordt.

Omleiding

Tijdens de werkzaamheden worden de Hoogeweg en de Generaal de Bonsweg afgesloten voor het doorgaand verkeer. Er is voor deze werkzaamheden een omleidingsroute noodzakelijk. Het doorgaand verkeer tussen Mill en Grave wordt omgeleid via de N264, N277 en N324. Ook het lokale verkeer van en naar Escharen wordt omgeleid via de N324 en de Stoofweg. Ten behoeve van de bereikbaarheid van onder andere de Brouwketel, sportvelden, campings etcetera is een lokale omleidingsroute ingesteld over de Steegschenhofscheweg en de Kranenhofscheweg. Daarvoor wordt tijdelijk de Kranenhofscheweg opgesteld voor autoverkeer en worden de hekwerken halverwege tijdelijk verwijderd. De kruising Kranenhofscheweg - Beerschemaasweg blijft gedurende de werkzaamheden open voor het verkeer.

Fietsers kunnen gebruik blijven maken van de vrijliggende fietspaden langs de Hoogeweg en Generaal de Bonsweg.

Hier kunt u een kaartje met de omleidingsroutes (PDF) bekijken.

Bus Arriva

Tijdens de werkzaamheden zal de bus van Arriva lijn 92 tussen Grave-Gennep op woensdag 5 juli en donderdag 6 juli niet rijden. De rest van de tijd zal de bus zijn normale dienstregeling kunnen volgen. Om de actuele situatie bij te kunnen houden kunt u meer informatie vinden op www.arriva.nl 

Vragen

Aanwonenden en belanghebbenden worden nog nader geïnformeerd middels een brief met betrekking tot de afsluiting, bereikbaarheid en contactgegevens van de aannemer. Heeft u naar aanleiding van deze publicatie vragen? Neem u gerust contact op met de heer T. Bronsema of de heer T. Grisel van de afdeling Openbare Werken. Zij zijn te bereiken via het algemene nummer van de gemeente: 0486-477277 of via wegen@cgm.nl.

]]> 2017-06-16T10:36:48 https://www.grave.nl/werkzaamheden-hoogeweg-generaal-de-bonsweg
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.grave.nl/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-april-mei-2019/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.grave.nl/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-januari-2019/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.grave.nl/welkom-bij-grave/beheer/nieuwsbrieven/economisch-nieuws-grave/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-januari-en-februari-2018/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.grave.nl/welkom-bij-grave/beheer/nieuwsbrieven/economisch-nieuws-grave/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-maart-en-april-2018/ondernemersloket
<![CDATA[Ondernemersloket]]> Ons ondernemersloket staat voor u klaar! Wij zijn te bereiken op telefoonnummer: 0485-396743.

]]> 2017-02-09T11:06:00 https://www.grave.nl/welkom-bij-grave/beheer/nieuwsbrieven/economisch-nieuws-grave/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-juni-2018/ondernemersloket