<![CDATA[Afsluiting brug bij Grave op 3 en 4 juli]]> Van zaterdag 3 juli 2021 (20.00 uur) tot zondag 4 juli 2021 (07.00 uur) is de John S. Thompsonbrug bij Grave afgesloten voor verkeer.

Afsluiting

De onderhoudswerkzaamheden aan de John S. Thompsonbrug bij Grave zijn in volle gang. Dit betekent dat de slim-fit-coat binnenkort verplaatst gaat worden naar het vijfde brugdeel. De verplaatsing vindt plaats in het weekend van 3 en 4 juli 2021. De slim-fit-coat wordt over een rails naar het vijfde brugdeel verplaatst. Daarvoor wordt de brug tijdelijk afgesloten. De doorgang voor de nood- en hulpdiensten is uiteraard wél gegarandeerd. Fietsers kunnen, onder begeleiding van verkeersregelaars, de brug wel passeren via het fietspad.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de werkzaamheden aan de John S. Thompsonbrug op www.rijkswaterstaat.nl/bruggrave.

]]> 2021-06-16T09:25:42 https://www.grave.nl/afsluiting-brug-bij-grave-op-3-en-4-juli
<![CDATA[Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen]]> Op maandag 14 juni 2021 ontving wethouder Anja Henisch uit handen van Karen Louwers van de Stichting Duurzaam Bedrijven Overleg (DBO) het certificaat behorende bij het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijventerreinen (KVO-B).  De plaats van overhandiging was op Bedrijvenpark De Bons, bij het bedrijf Advitronics.  

Foto: v.l.n.r. Karen Louwers (Stichting Duurzaam Bedrijven Overleg), Hans van der Heijden (Brandweer Brabant Noord), Anja Henisch (wethouder Economische Zaken), Martin Kemper (voorzitter Stichting Bedrijventerreinen Grave)

KVO-B

Om een veilige bedrijfsomgeving te waarborgen, is MKB-Nederland in samenwerking met het ministerie van Justitie en Veiligheid in 2005 gestart met een Keurmerk Veilig Ondernemen voor Bedrijventerreinen. In een KVO-B maken ondernemers samen met de gemeente, politie en brandweer en eventuele andere partijen, afspraken om overlast, criminaliteit en onderhoud en beheer op het bedrijventerrein aan te pakken.

Partners

In Grave wordt het in ontvangst nemen van het KVO-B door de partners – brandweer, politie, Stichting Bedrijventerreinen Grave (SBG) en DBO – gezien als een belangrijke stap op weg naar een veilige bedrijfsomgeving. Daarbij is niet zozeer het certificaat zelf van belang maar wel de onderlinge afspraken die zijn gemaakt die gericht zijn op zaken als het tegengaan van verloedering, het bevorderen van de sociale en fysieke veiligheid, het tegengaan van criminaliteit en het bevorderen van de brandveiligheid. Denk daarbij aan het aanbrengen van goede verlichting, het netjes houden van gebouwen en buitenterrein, het organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten en trainingen over preventie en tegengaan van criminaliteit, het investeren in de openbare ruimte en groen, etc.

Werkgroep

Partijen committeren zich, ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid, om aan de afspraken te werken. De coördinatie is in handen gelegd van het bestuur van SBG, DBO en de gemeente Grave. Een speciale ‘werkgroep KVO’ draagt zorg voor de uitvoering van de maatregelen samen met het parkmanagementteam zoals in een plan van aanpak is beschreven. De samenwerking geldt voor alle vier de bedrijventerreinen die de gemeente Grave kent: Wisseveld, De Eek, Kooikersweg en De Bons.

Informatie

Meer weten over dit onderwerp. Neem dan contact op met Monique Schaap, bedrijfscontactfunctionaris, telefoon 0486 – 477 277.

]]> 2021-06-15T23:18:41 https://www.grave.nl/kvo-bedrijventerrein
<![CDATA[Ga voor een koele zomer! Vergroen je tuin!]]>

Een groene tuin is zo’n acht graden koeler dan een verharde tuin: dat is fijn in de zomer. Vergroenen is makkelijk! Helemaal met het gratis, fijne tuinontwerp. Je vindt het samen met meer tips op www.fijninbrabant.nl/landvancuijk

Wist je dat?

Regen afvoeren

Ook in de zomer regent het soms hard. Voer het regenwater van je dak af via de regenpijp in je tuin. Het is goed voor je tuin en scheelt water geven! Fijn toch? Meer tips vind je op de website.

]]> 2021-06-14T00:00:00 https://www.grave.nl/koele-zomer
<![CDATA[Bram Bouwman nieuwe gemeentesecretaris Grave]]> Het college van burgemeester en wethouders van Grave heeft besloten de heer B. (Bram) Bouwman te benoemen tot gemeentesecretaris van Grave.

Bouwman, 43 jaar, wonend in Gendt, bekleedde de afgelopen jaren leidinggevende functies in de gemeente Oldenzaal en de gemeente Mook en Middelaar. Het laatst vervulde Bouwman de functie als Teamleider Financiën en Manager Bedrijfsvoering bij de Werkorganisatie CGM, het ambtelijk samenwerkingsverband tussen de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert. In die functie bekleedde hij al de rol van plaatsvervangend gemeentesecretaris. Per 18 mei 2021 heeft het college hem tot gemeentesecretaris benoemd. Daarmee volgt hij Theo Hoex op die nu gemeentesecretaris is in Landerd.

De gemeente Grave gaat per 1 januari 2022 fuseren met de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis tot één gemeente, de gemeente Land van Cuijk.

Bram Bouwman

]]> 2021-06-09T09:06:35 https://www.grave.nl/bram-bouwman-nieuwe-gemeentesecretaris-grave
<![CDATA[Nieuw inzamelpunt voor luiers in Grave]]> In Grave staan voortaan twee luiercontainers op de locatie Gasthuisstraat.

Dit mag in de luierzak

Luiers, billendoekjes en incontinentiemateriaal mogen in deze speciale luierzakken. Deze zijn gratis te verkrijgen bij verschillende ondernemers en instellingen in de gemeente Grave. Kijk op www.afvalaanbieden.nl waar u de gratis luierzakken kunt krijgen.

Dit mag er niet in

Maandverband, papier, verpakkingsmateriaal en plastic mogen niet in de luierzak. Deze artikelen zorgen zelfs ervoor dat we de inhoud niet kunnen recyclen. Dat is natuurlijk erg jammer. 

Locaties luiercontainers in de gemeente Grave

In de gemeente Grave staan op verschillende plaatsen luiercontainers. Kijk voor alle locaties van luiercontainers op de website van Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel onder het kopje Afvalsoorten – Luiers (https://www.afvalaanbieden.nl/afvalsoorten/luiers). Natuurlijk kunt u de luierzakken ook gratis inleveren op de milieustraat in Haps, de minimilieustraten en de kringloopwinkels in onze regio.

Meer informatie

Meer weten over dit onderwerp of over het aanbieden van afval?

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

Logo Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel

]]> 2021-06-08T12:57:37 https://www.grave.nl/luierinzameling-nieuwelocatie
<![CDATA[Dementievriendelijk Grave 21 juni bij Omroep Land van Cuijk]]> Op maandag 21 juni 2021 van 19.30 - 20.30 uur zend omroep Land van Cuijk een special uit rondom dementie.

Dementie is een ziektebeeld waarbij de geestelijke vermogens ernstig zijn afgenomen. Daardoor kan iemand dagelijkse handelingen, die voorheen moeiteloos werden gedaan, minder goed of niet meer uitvoeren. Het gaat om handelingen als zich aankleden, bereiden van voedsel, correcte inname van medicatie of het betalen van rekeningen. 

Dementie en thuis wonen

Gemiddeld leeft iemand met dementie 8 jaar met de ziekte. Het grootste aantal van deze jaren wonen mensen zelfstandig thuis. Door de hoge  levensverwachting in ons land neemt de ziekteduur bij dementie nog steeds toe. Het is daarom geen uitzondering dat iemand 10 jaar of langer met dementie leeft. 

Dementie en mantelzorg

De zorg voor mensen met dementie ligt voor een groot deel bij naasten, zoals partners en kinderen. Op dit moment zijn ongeveer 350.000 mensen mantelzorger van iemand met dementie.

]]> 2021-06-08T11:57:54 https://www.grave.nl/dementievriendelijk-grave-omroeplvc
<![CDATA[Tijdelijke huisvesting gemeente Land van Cuijk per 1 januari 2022]]>

Het gemeentehuis van Boxmeer wordt de definitieve huisvesting van de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Om de nieuwe gemeente daar te kunnen huisvesten, moet het gemeentehuis eerst worden verbouwd en uitgebreid. De verbouwing en huisvesting in het gemeentehuis in Boxmeer vraagt tijd. De verhuizing is dus niet haalbaar voor de fusiedatum van 1 januari 2022. Daarom komt er een overgangsperiode waarin gebruik wordt gemaakt van bestaande gemeentehuizen. Inmiddels is bekend van welke gemeentehuizen we tijdelijk gebruik gaan maken.

De gemeenteraad en het college

De gemeenteraad van Land van Cuijk – het democratisch hart van de gemeente – wordt tijdelijk gehuisvest in Cuijk. Het college van B&W wordt ook tijdelijk gehuisvest in Cuijk.

Dienstverlening

De dienstverlening wordt tijdelijk georganiseerd in het gemeentehuis van Cuijk. Dienstverlening voor het Sociaal domein wordt tijdelijk georganiseerd vanuit het Dienstencentrum. Voor een aantal diensten kunnen inwoners ook nog terecht op het gemeentehuis van Boxmeer. Op dit moment wordt nog bekeken welke diensten dit precies zijn. Als de verbouwing van start gaat, gaat het gemeentehuis van Boxmeer volledig dicht.

Gemeentewerven

De gemeentewerven blijven per 1 januari 2022 voorlopig open. In 2022 wordt besloten of er gemeentewerven sluiten, en zo ja, welke.

Ambtelijke organisatie

De ambtelijke organisatie wordt gehuisvest in Cuijk en in Grave.

Meer informatie

Op dit moment is dus bekend waar de tijdelijke huisvesting georganiseerd wordt. Zodra bekend is hoe de tijdelijke huisvesting en dienstverlening gemeente Land van Cuijk er per 1 januari 2022 precies uit gaan zien, maken wij dat bekend. Houd hiervoor deze website en onze social mediakanalen in de gaten. 

]]> 2021-06-08T11:15:37 https://www.grave.nl/tijdelijke-huisvesting-gemeente
<![CDATA[Ik blijf lid campagne van start]]> De verenigingen in het Land van Cuijk hebben hun leden nu juist hard nodig. Ook al hebben we, met zijn allen, het afgelopen jaar niet optimaal gebruik kunnen maken van alle faciliteiten. We kunnen het verenigingsleven niet missen. Daarom zijn wij als gemeenten van het Land van Cuijk deze actie gestart.

Foto: Janny Niessen | Finn Luijpen en Siem Wijntjes - Zoetsmeer tennisclub

Laat weten waarom jij lid blijft

Met #ikblijflid kun jij iedereen laten weten waarom je lid wilt blijven van jouw vereniging. Wat maakt het mooi om te voetballen, een potje biljart te spelen of wellicht een mooi optreden te geven met jouw teamleden. Gebruik het kader op je facebookprofiel of de #ikblijflid in je Instagram stories. En maak een mooie foto of vlog in je verenigingstenue. En deel het! 

Ben je niet zo handig met social media? Bij verschillende verenigingen in het Land van Cuijk hebben we daadwerkelijke grote fotoframes achtergelaten die je kunt gebruiken en waarmee jij jouw vereniging kunt laten weten dat je lid blijft en ook waarom! 

#ikblijflid

Dus maak een foto, tag #ikblijflid en je vereniging en steek ze een hart onder de riem. En wellicht zorg jij ervoor dat er zelfs wat nieuwe leden bijkomen. Dat zou helemaal tof zijn!

Toolbox

- Open bestand #ikblijflid leaflet die je kunt gebruiken voor jouw vereniging met jullie eigen foto’s.
- Het bestand om eventueel zelf een groot fotoframe te bestellen en te gebruiken voor jouw vereniging.
- PNG Bestand om over je eigen foto te zetten met canva of een ander programma.

Of neem contact op met de verenigingen die er een hebben ontvangen. De frames kunnen rouleren!


Verder kun je op facebook een frame zetten om je profielfoto en binnenkort kun je op instagram gebruik maken van de gifjes die je kunt vinden met ikblijflid! Hiermee laat je zien dat je trots bent op jouw vereniging en lid blijft!

Voor meer informatie over deze campagne: janny.niessen@cgm.nl

]]> 2021-06-04T16:28:00 https://www.grave.nl/ikblijflid
<![CDATA[Gratis energiespreekuren weer mogelijk!]]> Na een verplichte sluiting vanwege de lockdown zijn de bibliotheken vanaf 5 juni 2021 weer geopend. Dit betekent dat de energiespreekuren weer fysiek (op afstand) kunnen plaatsvinden. Omdat veel mensen de voorkeur geven aan een fysieke afspraak, wordt verwacht dat de spreekuren relatief snel volstromen. Wacht daarom niet te lang en meld u aan voor gratis energieadvies. Zo kunt u hulp krijgen bij het maken van slimme keuzes bij het verduurzamen van uw woning. Tientallen bewoners gingen u al voor. Heeft u toch liever een videogesprek? Dat is ook mogelijk. Maak een afspraak via de website www.brabantwoontslim.nl

Hoe kunt u nu besparen? 

Lage energiekosten en stroom besparen willen we allemaal. Maar hoe doet u dat? Wat is mogelijk met uw woning? En waar kunt u het beste beginnen? Tijdens het spreekuur krijgt u antwoord op deze vragen. Ook wordt er rekening gehouden met uw persoonlijke situatie. Komt het tijdstip in uw woonplaats niet uit? Maak dan een afspraak tijdens een ander spreekuur in het Land van Cuijk. De spreekuren vinden plaats op:

]]> 2021-06-04T13:23:36 https://www.grave.nl/energiespreekuren-weer-mogelijk
<![CDATA[Wat doe je als jouw kind jokt of liegt?]]> Een leugentje om bestwil: iedereen maakt zich er weleens schuldig aan. Merk je dat jouw kind vaak de waarheid verdraait? Dan is het belangrijk om daar iets aan te doen. Centrum Jeugd en Gezin Land van Cuijk helpt je op weg.

Niet bewust

Goed om te weten: kinderen tot 7 jaar oud liegen niet bewust. Je spreekt op die momenten meer van jokken. Toch vertellen ze vaak niet de waarheid, omdat fantasie en werkelijkheid door elkaar lopen. Speel vooral mee met de fantasieën van je kind. Bijvoorbeeld door net te doen of je het denkbeeldige bordje macaroni leegeet dat je geserveerd krijgt. Je kind komt er op latere leeftijd vanzelf achter hoe de vork écht in de steel zit.

Leugens en eerlijkheid

Toch is het goed om je kind al op jonge leeftijd de beginselen van leugens en waarheden bij te brengen. Geef bijvoorbeeld aan dat eerlijkheid het langst duurt. Heeft je kind bijvoorbeeld stiekem een snoepje gepakt en vertelt het je hier achteraf over? Dan mag je best een beetje boos worden, maar spreek op die momenten óók je waardering uit voor de openheid.

Achterliggende reden

Als kinderen ouder worden, begrijpen ze steeds beter dat acties gevolgen hebben. Maak jij je zorgen om het lieggedrag van je zoon of dochter? Ga op zoek naar de achterliggende reden door er op een betrokken manier over te praten. Misschien is je kind bang voor afwijzing of wil het zich beter voordoen. Met deze informatie kun je beter helpen.

Vragen staat vrij

Heb je vragen over jokken of liegen? Of andere vragen over opgroeien? Stel ze aan het CJG via 0485 – 39 66 66 of info@cjglandvancuijk.nl.

]]> 2021-06-04T13:15:29 https://www.grave.nl/rubriek5-cjg
<![CDATA[Gezocht: energie bespaarcoaches in Land van Cuijk!]]> Flyer energiecoach gezocht.

Energie besparen is goed voor het klimaat én voor de portemonnee. En het mooie is dat iedereen energie kan besparen, maar niet iedereen weet hoe. Daarom zoeken alle gemeenten in Land van Cuijk energie bespaarcoaches: vrijwilligers die anderen graag op weg helpen om grip te krijgen op hun energieverbruik en de energiekosten. Als coach laat je mensen zien hoe ze invloed kunnen hebben op het energieverbruik in eigen huis. Daarnaast maak je de mensen enthousiast om te besparen.

Help inwoners met energie besparen

Je kunt energiecoach worden als je enthousiast wordt van energiebesparing en minimaal één dagdeel per week beschikbaar bent. Een technische achtergrond is handig, maar nog veel belangrijker is dat je over goede sociale vaardigheden beschikt en in staat bent om je in te leven in de doelgroep. De doelgroep heeft namelijk vaak juist weinig technische kennis in huis.

Training tot energiecoach

Als je geïnteresseerd bent, kun je onze training tot energiecoach volgen. Daarin leer je meer over energiebesparing in huis, ontvang je praktische tips over hoe je op een eenvoudige manier energie kunt besparen én leer je hoe je deze tips overbrengt. Aan het eind van de training ben je in staat om huurders en eigenaren te helpen zuiniger om te gaan met energie en op deze manier energiekosten te besparen.

Interesse

Heb je interesse in, of vragen over, deze vrijwillige job? Stuur dan uiterlijk 21 juni 2021 een e-mail met het onderwerp ‘Energie bespaarcoach’ naar info@grave.nl.

Graag ontvangen we een korte motivatie waarom je graag als energiecoach in jouw eigen wijk, dorp of stad aan de slag wilt en graag je naam, adres en telefoonnummer opgeven. Je krijgt van ons bericht over het vervolg. De planning is om eind juni 2021 met elkaar kennis te maken, na de zomer de training te volgen en vanaf eind september 2021 aan de slag te gaan. Een energiecoach kan vanaf dat moment aangevraagd worden via ons digitale energieloket www.brabantwoontslim.nl.

Alle gemeenten in het Land van Cuijk werken aan energieneutraliteit. Energie besparen is daarbij een belangrijke stap.

]]> 2021-06-01T09:00:00 https://www.grave.nl/energiecoaches
<![CDATA[De mantelzorgwaardering kan weer aangevraagd worden!]]> De vijf gemeenten in het Land van Cuijk verstrekken jaarlijks een waardering aan mantelzorgers. Deze bestaat uit een geldbedrag van €100, - en wordt één keer per jaar uitgereikt. Met deze attentie willen de vijf gemeenten laten blijken dat zij de inzet van de mantelzorgers enorm waarderen. Ben jij mantelzorger? Vraag de mantelzorgwaardering dan aan via www.mantelzorglvc.nl/mantelzorgwaardering. Aanvragen kan van 1 juni tot 15 december 2021.

 

Wanneer kom je in aanmerking voor de mantelzorgwaardering?

Om de waardering te ontvangen, gelden deze criteria:

De mantelzorgwaardering wordt per aanvrager éénmaal per jaar verstrekt. Verstrekking van de mantelzorgwaardering vindt per kwartaal plaats en wel in het kwartaal volgend op het kwartaal waarin een aanvraag wordt ingediend.  

Ook mantelzorgwaardering voor jonge mantelzorgers

Ook jonge mantelzorgers van 8 tot en met 23 jaar die thuis opgroeien met een ziek, gehandicapt of verslaafd familielid kunnen een waardering aanvragen t.w.v. € 30,-. Hiervoor gelden bovenstaande criteria niet en is het mogelijk om binnen één gezin meerdere mantelzorgwaarderingen te ontvangen als het kinderen betreft tussen 8 en 23 jaar. Wel geldt dat de zorgvrager aan wie mantelzorg wordt verleend, in een van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk moet wonen. Jonge mantelzorgers tussen 18 en 23 jaar die de waardering voor jonge mantelzorgers hebben aangevraagd, kunnen geen aanspraak meer maken op de volwassen mantelzorgwaardering.

Meer informatie

Voor meer informatie over ondersteuning voor mantelzorgers kunt u terecht op www.mantelzorglvc.nl. Wilt u graag contact met een medewerker, dan kunt u mailen naar mantelzorg@sociom.nl of bellen naar 06-30233552.

]]> 2021-06-01T08:00:00 https://www.grave.nl/aanvraag-mantelzorgwaardering
<![CDATA[Informatie over het coronavirus]]> Corona (COVID-19) is op dit moment het onderwerp van gesprek in ons land. Misschien hebt u er ook vragen over. Dan is het goed om het volgende te weten. Het RIVM houdt de actuele stand van zaken bij. Ook de Veiligheidsregio Brabant Noord, waar onze gemeente onderdeel van is, houdt de situatie goed in de gaten. Op de website van het RIVM staat alle actuele en algemene informatie over corona, maar ook een overzicht van veel gestelde vragen en antwoorden.

Open, tenzij: in stap 3 met voorwaarden bijna alles open

Er worden nu snel steeds minder mensen met corona in het ziekenhuis opgenomen. En het aantal mensen dat gevaccineerd wordt, stijgt hard. Daarom heeft het kabinet besloten stap 3 van het openingsplan een paar dagen eerder te zetten. Per zaterdag 5 juni zijn de meeste locaties in ons land open onder voorwaarden. Met coronatoegangsbewijzen kan er voor sommige activiteiten meer, zoals meer  bezoekers.

Bekijk de meest actuele informatie over de maatregelen tegen corona op www.rijksoverheid.nl.

Overzicht coronamaatregelen per 5 juni 2020

Bekijk het overzicht coronamaatregelen per 19 mei 2020 op www.rijksoverheid.nl.

Snel naar

]]> 2021-05-31T08:00:00 https://www.grave.nl/corona
<![CDATA[Gedupeerd door de Toeslagenaffaire? De gemeente kan u helpen!]]> Ook in onze gemeente zijn er gezinnen gedupeerd door de kinderopvangtoeslagaffaire. Gedupeerde ouders worden door de Belastingdienst gecompenseerd en zoals onlangs is bekendgemaakt, worden schulden overgenomen door het kabinet. Maar dat is niet altijd genoeg. Soms is er meer nodig bij het oplossen van problemen rondom huisvesting, inkomen, schulden, zorg en de opvoeding van kinderen. Als gemeente willen wij getroffen inwoners hier graag bij helpen.

Door de kinderopvangtoeslagaffaire kwamen veel ouders ernstig in de problemen. De Belastingdienst zette tussen 2005 en 2019 onterecht de kinderopvangtoeslag stop en eiste van gezinnen om deze terug te betalen.

De gedupeerde gezinnen zijn benaderd door de Belastingdienst voor een financiële compensatie. Ook zijn hun contactgegevens indien mogelijk doorgegeven aan de gemeente waar zij wonen. De gemeente neemt contact op met deze inwoners om hen ook op andere manieren te kunnen helpen.

Mogelijk zijn er nog meer ouders gedupeerd van wie de gemeente geen gegevens heeft ontvangen. Daarom plaatsen we ook oproepen aan gedupeerde ouders/verzorgers om zich bij de gemeente te melden.

Bent u met uw gezin gedupeerd door de Toeslagenaffaire? Stuur een e-mail naar wmo-consulenten@cgm.nl of bel ons op 0485-396783 (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur). Wij helpen u graag!

]]> 2021-05-28T10:42:06 https://www.grave.nl/gedupeerd-door-de-toeslagenaffaire-de-gemeente-kan-u-helpen
<![CDATA[Nieuw logo gemeente Land van Cuijk onthuld]]> Op donderdag 27 mei 2021 hebben burgemeester Antoine Walraven (Mill en Sint Hubert) en wethouder Bouke de Bruin (Boxmeer) – beiden lid van de Stuurgroep Land van Cuijk en verantwoordelijk voor de huisstijl – via een livestream het nieuwe logo voor de gemeente Land van Cuijk gepresenteerd. Het nieuwe logo is ontwikkeld door Di-visie, een branding studio uit Cuijk.

Bekijk hier het filmpje met achtergrondinformatie en betekenis van het logo: 

Logo en huisstijl

Zodra de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis op 1 januari 2022 gezamenlijk verder gaan als de gemeente Land van Cuijk, zullen zij dit dus doen in een geheel ‘nieuw jasje’, waaronder dit nieuwe logo.

Stuurgroep Land van Cuijk

De Stuurgroep Land van Cuijk, het orgaan dat de fusie voorbereidt, vindt het belangrijk om voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk een geheel eigen logo en huisstijl te hebben waarin de kernwaarden en de kwaliteiten van de nieuwe gemeente tot uiting komen. Een huisstijl zoals hier bedoeld, is op te vatten als de visuele identiteit van de nieuwe gemeente die tot uiting komt op allerlei huisstijldragers zoals briefpapier, wagenpark, vlaggen, brochures en relatiegeschenken. De huisstijl wordt gevormd door onder andere een logo, maar ook door kleur, typografie (lettertype), vormentaal en fotografiestijl. Di-visie zal de komende tijd op basis van dit nieuwe logo de bijpassende huisstijl verder uitwerken.

]]> 2021-05-28T09:33:45 https://www.grave.nl/nieuw-logo-land-van-cuijk
<![CDATA[Sluiting schuur i.v.m. vondst wietkwekerij]]> Burgemeester Van Asseldonk van de gemeente Grave heeft op woensdag 26 mei jl. een schuur gesloten voor een periode van zes maanden. Dit omdat recent in deze schuur een wietkwekerij is aangetroffen. Het adres waar deze schuur zich bevindt, wordt om privacy-redenen niet bekend gemaakt.

Op 3 maart 2021 werd door de politie in een schuur in Grave een hennepkwekerij aangetroffen. Op dat moment bevatte de kwekerij 35 hennepplanten. Burgemeester Van Asseldonk heeft over deze vondst een bestuurlijke rapportage van de politie ontvangen waarna hij op 20 april 2021 zijn voornemen kenbaar heeft gemaakt de schuur te sluiten op grond van artikel 13b, eerste lid, onder a van de Opiumwet.

Tegen deze vooraankondiging heeft betrokkene (de eigenaar van de schuur) op 30 april 2021 een zienswijze ingediend. Deze zienswijze gaf de burgemeester echter geen aanleiding om van sluiting af te zien. De schuur is zodoende op 26 mei 2021 gesloten voor een duur van zes maanden.

]]> 2021-05-27T14:29:25 https://www.grave.nl/sluiting-schuur
<![CDATA[Aankondiging ruiming graf]]> Van onderstaand graf is het grafrecht verlopen. Dit graf zal geruimd worden.

Als u meer informatie wilt of voor dit graf het grafrecht wilt vestigen, neemt u dan contact op met de gemeente Grave via het telefoonnummer 0486 – 477 277. U kunt vragen naar een medewerkster van de begraafplaatsadministratie.

Graf waarvan het grafrecht is verlopen

Begraafplaats aan de Estersveldlaan te Grave.

Grafnummer 490, overledenen H.M. Geenen, overleden 04-04-1995 en J.F. van der Vliet, overleden 03-11-1977.

]]> 2021-05-27T13:10:41 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/aankondiging-ruiming-graf
<![CDATA[Publicatie inschrijving pachtgrond 2022 vindt in augustus 2021 plaats]]> Per 1 januari 2022 gaat de gemeente Grave op in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Dit betekent onder meer dat de ambtelijke organisaties zullen worden samengevoegd. De uitgifte geliberaliseerde pachtgrond willen wij voor januari 2022 hebben afgewikkeld. Daarom is besloten de publicatie te vervroegen. De publicatie voor de inschrijving van pachtgrond van 2022 zal in augustus 2021 plaatsvinden.

]]> 2021-05-25T21:26:12 https://www.grave.nl/publicatie-pachtgrond-2022
<![CDATA[Meer Nederlanders verduurzamen hun woning tijdens lockdown]]>

Tijdens de lockdown hebben veel Nederlanders hun huis verduurzaamd. Huiseigenaren ervaren sinds de uitbraak van het coronavirus dat zij meer tijd thuis doorbrengen. En hierdoor hebben ze meer aandacht voor hun woning. Een beter geïsoleerd huis heeft namelijk veel voordelen: het is behaaglijker in huis, je energierekening gaat omlaag en er wordt minder CO2 uitgestoten.

Uit het rapport “COVID-19 en verduurzaming van de woning” uitgevoerd door Motivaction blijkt dat 29% van de mensen in Nederland nu meer belang hecht aan wooncomfort. Daarnaast is 28% meer gemotiveerd om te klussen aan de woning en is  dat ook meer gaan doen. Ook merken veel mensen dat het energieverbruik thuis is toegenomen. Hierdoor zijn mensen extra gemotiveerd om energiebesparende maatregelen te nemen. Bij kleinere energiebesparende maatregelen voegt 21% hiervan de daad bij het woord; voor grotere maatregelen, zoals zonnepanelen of vloer- of dakisolatie, is dit 15%.

Wilt u ook uw woning verduurzamen?

Ons energieloket Brabant Woont Slim helpt u graag bij het verduurzamen van uw huis! Zo kunt u gebruik maken van handige bespaarchecks op de site www.brabantwoontslim.nl of deelnemen aan een van de gratis online spreekuren. Daarbij biedt uw gemeente een duurzaamheidslening aan. Hiermee kunt u tegen een laag rentepercentage geldt lenen om duurzame maatregelen aan uw woning te financieren. In veel gevallen levert de besparing u meer op dan de lening u kost aan rente.

]]> 2021-05-21T06:06:23 https://www.grave.nl/verduurzamen-woning
<![CDATA[Samenwerken om drugs(gebruik) minder normaal te maken]]>

Drugs(gebruik) minder normaal maken dat is niet één, twee, drie voor elkaar. Toch deinzen wij daar in Oost-Brabant niet voor terug. Samen met 37 gemeenten, GGD Hart voor Brabant, GGD Brabant Zuidoost en Novadic-Kentron heeft onze gemeente de krachten gebundeld om hiermee samen aan de slag te gaan. Communicatie, een groot onderzoek en samenwerken op gebied van regelgeving en handhaving maken hier onderdeel van uit.

Skip die trip

Deze week werd het startsein gegeven voor de hoofdcampagne van het project ‘Skip die trip’. Deze werd met samen met jongeren, ouders en het jongerenwerk bedacht en vormgegeven.

‘Skip die trip’ geeft de richting aan naar het positieve alternatief; niks missen, gewoon lekker leven, feesten, vrienden, erbij zijn….mét de gezonde leefstijl als uitgangspunt.

Onder de vlag van ‘Skip die trip’ worden de komende jaren verschillende deelcampagnes gemaakt en acties uitgevoerd.  Regionaal én lokaal. Dit kan bijvoorbeeld zijn in samenwerking met het jongerenwerk, scholen, sportverenigingen maar ook voor evenementen of het uitgaansleven. Bij het bedenken en uitvoeren worden de jongeren en hun omgeving steeds betrokken.

Onderzoek

Om meer informatie te krijgen over het ‘waarom’ van drugsgebruik, over de norm en hoe deze wordt beïnvloed, wordt dit najaar een groot onderzoek uitgevoerd onder jongeren en jongvolwassenen. De uitkomsten van dit onderzoek geven belangrijke informatie de regio en onze gemeente en gebruiken we voor de acties en communicatie die regionaal en lokaal worden ingezet. Wat heeft prioriteit? Waar moeten we ons op richten? En hoe dan?”. 

Samenwerken

De regionale samenwerking op de schaal van Oost-Brabant heeft als voordeel dat je gezamenlijk kunt kijken naar eenduidige afspraken. Dit schept duidelijkheid in beleid én voorkomt een waterbed effect in de regio. Zo wordt bijvoorbeeld aan de slag gegaan met een regionale en integrale handreiking voor ‘drugs bij evenementen’, een samenwerking met OM, politie en de branche. Ook wordt in de toekomst gekeken naar de mogelijkheden voor gezamenlijk optrekken bijvoorbeeld voor horeca en sport.

Meer informatie over het regioproject:

www.regioprojectdrugs.nl

www.skipdietrip.nl

]]> 2021-05-21T05:41:21 https://www.grave.nl/regioprojectdrugs
<![CDATA[Bouw 41 huurappartementen centrum Grave gestart]]>

In opdracht van Mooiland is Ballast Nedam Zuid gestart met de bouw van 41 sociale en duurzame huurappartementen aan de Maas en in het centrum van Grave. In klein gezelschap werd op dinsdag 18 mei jl. de officiële start bouw verricht door Willem Jan van Lokven, interim bestuurder Mooiland, Theo Lemmen, wethouder gemeente Grave en Jack Koch, directeur Ballast Nedam Zuid. Zij zetten letterlijk de eerste schop in de grond en gaven hiermee de start van de bouw een feestelijk tintje.

De Brouwerij op een prachtige locatie

Het appartementencomplex met de naam ‘De Brouwerij’ wordt gerealiseerd op de locatie Oliestraat-Maaskade. Midden in het historisch hart van Grave met de Maas als achtertuin. Passend bij de architectuur van Grave is een ontwerp gemaakt met hierin een mix van twee- en drie kamerappartementen, geschikt voor jong en oud. Naar verwachting zijn de woningen in het najaar van 2022 klaar voor verhuur. 

Archeologische vondsten

Mooiland heeft 31 woningen aan de Oliestraat en Maaskade gesloopt om plaats te maken voor het appartementencomplex De Brouwerij. Daarbij werden muur-, vloer- en funderingsrestanten gevonden van voormalige gewelfkelders. De bovenste restanten komen waarschijnlijk uit de 17e eeuw. In diepere lagen zijn sporen gevonden die teruggaan tot in het begin van het ontstaan van de vesting Grave. De vondsten betekenen een enorme kennisverrijking over de historie en ontwikkeling van de stad Grave. De naam ‘De Brouwerij’ is vernoemd naar een bierbrouwerij die tot 1916 gevestigd was in een van de voormalige panden op deze plek.

41 duurzame en energiezuinige appartementen

Mooiland bouwt met De Brouwerij aan een duurzame en toekomstbestendige sociale woningvoorraad in Grave. De appartementen zijn extra goed geïsoleerd en worden verwarmd en gekoeld door een warmtepomp. Zonnepanelen leveren energie voor het complex.

Interesse in deze nieuwbouw?

Zorg dat u ingeschreven staat als woningzoekende bij Mooiland. Op de website www.mooiland.nl vindt u een projectpagina over dit nieuwbouwproject. U kunt zich hier ook aanmelden als geïnteresseerde. Als u dit doet informeert Mooiland u zodra de start van de verhuur begint.

]]> 2021-05-21T05:32:24 https://www.grave.nl/bouw-41-huurappartementen-gestart
<![CDATA[Statement voorzitters Brabantse Veiligheidsregio's]]> Beste Brabanders,

Stukje bij beetje gaat onze samenleving weer open. Stukje bij beetje wordt onze wereld weer wat groter. Met de nieuwste versoepelingen die op 19 mei 2020 zijn ingegaan, komen we weer een stap dichter bij het leven zoals dat voor corona was. Steeds meer mensen zijn gevaccineerd en het aantal ziekenhuisopnamen en besmettingen is dalende. Alle reden om uit te kijken naar een prachtige zomer.

Maar voorzichtigheid blijft geboden. Er worden nog steeds mensen ziek, er belanden nog steeds mensen op de IC of hebben thuis te kampen met de langdurige schade van een coronabesmetting. Helaas zien we dat de besmettingscijfers in onze provincie hoger liggen
dan de landelijke. Er is zorg over het kwetsbare evenwicht op dit moment: er kunnen een heleboel dingen weer en hoe zal dat van invloed zijn op de situatie in de ziekenhuizen?

Nu de samenleving langzaam maar zeker open gaat, is het des te lastiger om je aan de maatregelen te blijven houden. Om thuis te werken, terwijl je je collega’s zo mist en de muren soms op je afkomen. Om die 1,5 meter afstand te houden van vrienden en bekenden, terwijl je ze het liefst dichtbij zou hebben. Maar we moeten ons met elkaar echt aan die maatregelen blijven houden. Om de volgende stap richting die mooie Brabantse zomer te kunnen zetten, is het van belang dat we ook in tijden van nieuwe versoepelingen niet alles laten verslappen.

Ja, er komt een tijd dat we de maatregelen los zullen kunnen laten. Dat onze restaurants en cafés als vanouds vol zitten, dat we alle gemiste feestjes kunnen inhalen en we weer onbezorgd kunnen genieten van sportwedstrijden en theatervoorstellingen. Een wenkend perspectief waar we met zijn allen naar uit kijken. Maar bij deze blik vooruit past ook realiteitsbesef. Als we het virus onder controle hebben, staan we met elkaar voor een andere grote opgave. Corona heeft onze samenleving blijvend veranderd. De economische en sociale consequenties van het virus zijn enorm. Probleemloos de draad weer oppakken zal niet voor allen weggelegd zijn. Dan zetten we er samen weer de schouders onder. Handen uit de mouwen, voor elkaar, met elkaar, zoals wij Brabanders dat zo goed kunnen.

]]> 2021-05-20T08:50:48 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/statement-voorzitters-brabantse-veiligheidsregio-s
<![CDATA[Breng tijdig uw reisdocumenten op orde]]> De coronamaatregelen worden langzaam maar zeker versoepeld. Daarmee nemen ook de mogelijkheden om weer naar het buitenland te reizen toe. Bent u van plan om een reis naar het buitenland te maken? Controleer dan tijdig uw reisdocumenten. Om te reizen naar het buitenland dient u in het bezit te zijn van een paspoort of een Europese Identiteitskaart. Zijn deze documenten verlopen of dreigen ze te verlopen? Vraag dan tijdig een nieuw exemplaar aan.

Nu de zomervakantie weer bijna voor de deur staat kunnen de wachttijden bij het aanvragen van nieuwe reisdocumenten flink oplopen. Maak daarom tijdig een afspraak

Service

Inwoners die een reisdocument hebben dat in de periode tussen maart en september 2021 is verlopen of gaat verlopen krijgen van de gemeente een herinneringsbrief. Daarin wordt ook gevraagd het document tijdig te vernieuwen. Dat doen we om drukte aan de balie te voorkomen. Het zou ook jammer zijn als u uw reis uit moet stellen omdat uw reisdocument is verlopen.  

Heeft u vragen over dit onderwerp, bel dan 0486 – 477 277. 

]]> 2021-05-19T08:00:00 https://www.grave.nl/reisdocumenten-op-orde
<![CDATA[Inzameling Taxussnoeisel weer van start]]>

Van taxustwijgjes een medicijn maken

Ook in 2021 is elke taxusdonatie van harte welkom. Uw snoeisel aanmelden via taxustaxi.nl/afspraak is mogelijk vanaf maandag 24 mei 2021 (tweede pinksterdag). De stichting komt dan vanaf 25 mei 2021 het verse groen bij u aan huis ophalen.

De kleine taxustwijgjes bevatten de belangrijke stof 10-dab. Van deze stof wordt het medicijn Taxol gemaakt, dat een kankerremmende werking heeft. Door uw taxushaag te snoeien tijdens de inzamelperiode van Taxus Taxi kunt u op een gemakkelijke manier bijdragen aan de strijd tegen kanker.

Inzamelvoorwaarden

Vrijwilligers gezocht

Heeft u geen taxushaag, maar wilt u toch bijdragen aan de strijd tegen kanker? Dat kan!

Het doorgewinterde team van taxusophalers is namelijk altijd op zoek naar vrijwilligers die zich willen inzetten voor dit mooie doel. Als taxuschauffeur haalt u in de maanden juni, juli en augustus het verse taxusgroen op bij ieder die het aan de stichting wil doneren. Voor meer informatie kan gemaild worden naar communicatie@taxustaxi.nl.

Gratis materialen

Evenals andere jaren worden ook in 2021 weer gratis materialen verstrekt door Taxus Taxi. Door een grote vertraging in de levering, laat de befaamde Taxus Taxi Tas nog even op zich wachten, maar de stichting heeft voor een passende oplossing gezorgd. De tassen en zeilen zijn op te halen bij diverse partners van Taxus Taxi, waaronder Boerenbond, Welkoop, Intratuin en Den Ouden Groep.

Heeft u geen tassen, dan kunt u het snoeisel ook gewoon op een hoop leggen. De stichting zorgt dat het netjes wordt opgeruimd.

Meer informatie

Meer informatie over het inzamelen van taxussnoeisel en de stichting Taxus Taxi is te vinden via taxustaxi.nl of sociale media.

]]> 2021-05-19T08:00:00 https://www.grave.nl/taxustaxi2021
<![CDATA[Bestrijding eikenprocessierups]]>

Een dezer dagen, zodra het weer het toelaat, beginnen de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Preventief wil zeggen dat we de rups al bestrijden voordat deze volwassen kan worden. Die bestrijding loopt lang door, ook als de rups volwassen is wordt hij nog bestreden. De bestrijding vindt plaats door de bomen te bespuiten met een biologisch preparaat waardoor de jonge rupsjes afsterven.

Overlast werkzaamheden 

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Engelen Groen uit Uden. Het werk vindt vierentwintig uur per dag plaats, zeven dagen in de week. Het kan dus zijn dat u ’s nachts of in het weekend bestrijders aan het werk ziet. Vooral ’s nachts kan dat wellicht hinder opleveren. Bij voorbaat onze excuses daarvoor, maar we willen zo er voor zorgen dat we in de zomermaanden minder tot geen last van de eikenprocessierupsen hebben. Bij slechte, natte weersomstandigheden kan de bestrijding niet plaatsvinden. Dan wordt het werk op een ander moment hervat.

Update werkzaamheden 

Er is een speciale webpagina aangemaakt waarop u kunt zien welke bomen we behandelen. Zie www.cgmgis.nl/bomen. Treft u in de zomer nesten met de eikenprocessierups aan, dan kunt u deze melden in de Fixi app met als kenmerk ‘eikenprocessierups’ en het/de boomnummer(s) waar de nesten zijn aangetroffen. Bomen die niet op de kaart staan, worden niet behandeld. Toch kunt u deze bomen melden, we krijgen dan een duidelijker beeld van waar overlast is en waar wellicht in de toekomst bestrijding toch noodzakelijk wordt. Op de website www.cgmgis.nl/bomen zullen wij tevens de opdrachten van het verwijderen delen met u.

Overige informatie

Meer informatie over de eikenprocessierups, de bestrijding en wat u zelf kunt doen vindt u op:

www.cuijk.nl/eikenprocessierups

]]> 2021-05-18T22:10:10 https://www.grave.nl/eikenprocessierups-update
<![CDATA[Vliegbasis Volkel neemt QRA-taak over]]> Vanaf donderdag 20 mei tot en met donderdag 16 september 2021 neemt vliegbasis Volkel de taak voor de bescherming van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg over. Deze taak wordt gezamenlijk en afwisselend uitgevoerd door Nederland en België.

Eén van de taken van de Koninklijke Luchtmacht is het adequaat reageren op schendingen van het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. Er staan daarvoor permanent twee F-16 jachtvliegtuigen met een korte waarschuwingstijd paraat. Nederland en België leveren bij toerbeurt QRA-jachtvliegcapaciteit. Dat gebeurt vanaf de vliegbases Volkel en de Belgische vliegbases Kleine-Brogel en Florennes. 

Meer informatie QRA

Voor meer informatie over de QRA kunt u terecht op de website van defensie. 

Meer informatie Vliegbewegingen

Wilt u meer weten over vliegbewegingen? Die kunt u vinden op de website van defensie of NOS teletekst pagina 766.

Klachten

Eventuele klachten kunnen worden ingediend bij defensie. Klik hier voor het klachtenformulier.  

]]> 2021-05-18T15:31:19 https://www.grave.nl/vliegbasis-volkel-qra-taak
<![CDATA[Binnenkort kan de mantelzorgwaardering weer aangevraagd worden]]> De vijf gemeenten in het Land van Cuijk verstrekken jaarlijks een waardering aan mantelzorgers. Deze bestaat uit een geldbedrag van €100, - en wordt één keer per jaar uitgereikt. Met deze attentie willen de vijf gemeenten laten blijken dat zij de inzet van de mantelzorgers enorm waarderen. Ben jij mantelzorger? Vraag de mantelzorgwaardering dan aan via www.mantelzorglvc.nl/mantelzorgwaardering. Aanvragen kan van 1 juni tot 15 december 2021.

Wanneer kom je in aanmerking voor de mantelzorgwaardering?

Om de waardering te ontvangen, gelden deze criteria:

De mantelzorgwaardering wordt per aanvrager éénmaal per jaar verstrekt. Verstrekking van de mantelzorgwaardering vindt per kwartaal plaats en wel in het kwartaal volgend op het kwartaal waarin een aanvraag wordt ingediend.  

Ook mantelzorgwaardering voor jonge mantelzorgers

Ook jonge mantelzorgers van 8 tot en met 23 jaar die thuis opgroeien met een ziek, gehandicapt of verslaafd familielid kunnen een waardering aanvragen t.w.v. € 30,-. Hiervoor gelden bovenstaande criteria niet en het is mogelijk om binnen één gezin meerdere mantelzorgwaarderingen te ontvangen als het kinderen betreft tussen 8 en 23 jaar.  Wel geldt dat de zorgvrager aan wie mantelzorg wordt verleend, in een van de vijf gemeenten in het Land van Cuijk moet wonen. Jonge mantelzorgers tussen 18 en 23 jaar die de waardering voor jonge mantelzorgers hebben aangevraagd, kunnen geen aanspraak meer maken op de volwassen mantelzorgwaardering.

Wil je meer informatie? Bel dan met 06 – 302 335 52.

]]> 2021-05-14T11:16:27 https://www.grave.nl/binnenkort-kan-de-mantelzorgwaardering-weer-aangevraagd-worden
<![CDATA[Bestrijding eikenprocessierups]]>

Op 15 mei 2021 beginnen de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Preventief wil zeggen dat we de rups al bestrijden voordat deze volwassen kan worden. Die bestrijding loopt lang door, ook als de rups volwassen is wordt hij nog bestreden. De bestrijding vindt plaats door de bomen te bespuiten met een biologisch preparaat waardoor de jonge rupsjes afsterven.

werkzaamheden

De werkzaamheden worden uitgevoerd door Engelen Groen uit Uden. Het werk vindt vierentwintig uur per dag plaats, zeven dagen in de week. Het kan dus zijn dat u ’s nachts of in het weekend bestrijders aan het werk ziet. Vooral ’s nachts levert dat wellicht hinder op. Bij voorbaat onze excuses daarvoor maar we willen zo er voor zorgen dat we in de zomermaanden minder tot geen last van de eikenprocessierups hebben.

Lijst met bomen die behandeld worden

Er is een speciale webpagina aangemaakt waarop u kunt zien welke bomen we behandelen. Zie www.cgmgis.nl/bomen. Treft u in de zomer nesten met de eikenprocessierups aan, dan kunt u deze melden in de Fixi app met als kenmerk ‘eikenprocessierups’ en het/de boomnummer(s) waar de nesten zijn aangetroffen. Bomen die niet op de kaart staan, worden niet behandeld. Toch kunt u deze bomen melden, we krijgen dan een duidelijker beeld van waar overlast is en waar wellicht in de toekomst bestrijding toch noodzakelijk wordt. Op de website www.cgmgis.nl/bomen zullen wij tevens de opdrachten van het verwijderen delen met u.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de eikenprocessierups, de bestrijding en wat u zelf kunt doen vindt u op de pagina eikenprocessierups.

]]> 2021-05-12T14:40:08 https://www.grave.nl/bestrijding-eikenprocessierups
<![CDATA[Veteranendag Grave 2021 afgelast]]> In verband met de coronacrisis heeft het college van burgemeester en wethouders van Grave besloten de Veteranendag Grave 2021 af te gelasten. Hoewel de ernst van de coronacrisis in ons land iets lijkt af te nemen en de coronamaatregelen langzaam versoepeld worden, vindt het college het toch niet verstandig om een dergelijke dag te organiseren. Er is nog te veel onzeker over hoe het verder gaat.

Veteranendag

De Veteranendag is een nationaal evenement waar heel Nederland haar meer dan 100.000 veteranen bedankt die zijn ingezet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. Het nationale programma vindt ieder jaar plaats op de laatste zaterdag in juni. Veel gemeenten, zoals Grave, organiseren daarnaast jaarlijks een eigen, lokaal programma. Vorig jaar moest dit in verband met corona worden afgelast en nu helaas dus weer. Ook het Nationaal Comité Veteranendag heeft moeten besluiten alleen een aangepast programma te gaan organiseren op zaterdag 26 juni in Den Haag. Dat betekent geen nationaal defilé voor Z.M. de Koning en geen grote bijeenkomst op het Malieveld.

Nieuwe gemeente

De gemeente Grave zal naar verwachting per 1 januari 2022 opgaan in de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Of en op welke wijze er in deze nieuwe gemeente een lokale Veteranendag wordt georganiseerd is nog niet bekend.

]]> 2021-05-11T15:00:30 https://www.grave.nl/veteranendag-grave-2021-afgelast
<![CDATA[Samen bouwen aan de nieuwe gemeente Land van Cuijk]]> In 2022 is gemeente Land van Cuijk een feit. We zijn dan één grote gemeente die bestaat uit maar liefst 33 kernen. Het is belangrijk dat elk dorp in de nieuwe situatie tot zijn recht komt. Om daarvoor te zorgen zijn we druk bezig met allerlei voorbereidingen zodat we in 2022 goed van start kunnen gaan. Als eerste gaan we nog dit jaar voor elk dorp een Curriculum vitae maken. We noemen dat het KernenCV. En als tweede gaan we beschrijven hoe de inwoners (en vertegenwoordigers daarvan) vanaf 2022 op een goede manier met de gemeente kunnen samenwerken en hoe groot de inbreng van inwoners is. Dat noemen we de Kernendemocratie. Zowel het KernenCV als de Kernendemocratie doen we nog dit jaar. En ja, dat doen we in samenspraak met inwoners uit de dorpen!

Waarom maken we voor alle dorpen en wijken een KernenCV

We vinden het belangrijk dat onze dorpen en wijken zich in 2022 zelfbewust kunnen voorstellen aan het nieuwe college en de nieuwe gemeenteraad. De boodschap is dan; dit zijn wij en hier staan wij als dorp voor! Om dat te bereiken gaan we in elke dorp met inwoners aan de slag om een schets te maken van dat dorp. Hierin staan de sterke punten, de verbeterpunten en de prioriteiten afgebeeld. De schets geeft aan wat er nodig is om de leefbaarheid in het dorp te behouden en te verbeteren. Zie dit KernenCV als een door het dorp omarmd curriculum vitae dat wordt aangeboden aan het bestuur van de nieuwe gemeente. Voor dit nieuwe bestuur zijn die Cv’s heel belangrijk als richtsnoer bij het maken van plannen en beleid.

Bouwteams en wat ze precies doen

En wie gaat die schets dan maken? Dat doen de dorpen zelf. De dorps- en wijkraden zijn gevraagd om een bouwteam samen te stellen. In dit team zitten inwoners, winkeliers, voorzitters van verenigingen, dorpsraadleden en noem maar op. Het is een vertegenwoordiging van het dorp. Op dit moment wordt er in de dorpen hard gewerkt aan de samenstelling van deze teams. Er zijn inmiddels al méér dan 15 teams compleet! De bedoeling is dat de bouwteams eind maart van start gaan. Elk bouwteam komt twee keer bij elkaar. De gesprekken gaan over de huidige voorzieningen, de kwaliteit ervan, over de zaken die node worden gemist en over de prioriteiten die het dorp heeft. De antwoorden op deze vragen worden vastgelegd in het KernenCV.

Waarom is kernendemocratie zo belangrijk

Bij kleinere gemeenten zijn er vaak korte lijnen tussen inwoners, verenigingen, bedrijven, wijk- en dorpsraden en de gemeente. Je kunt je voorstellen dat dat bij een gemeente met 33 kernen iets lastiger wordt. Toch is het hartstikke belangrijk dat al die dorpen en wijken goed tot hun recht komen. Met ‘kernendemocratie’ willen we in samenspraak met de dorpen duidelijkheid scheppen over de toekomstige samenwerking tussen gemeente en inwoners. Doel is de leefbaarheid in de dorpen te behouden of te verbeteren. Daarbij moeten we ook goed nadenken over wat inwoners eventueel zelf kunnen doen, wat de rol hierin is van de dorpsraden en wat dat voor de gemeente betekent. Uiteindelijk moet er een duidelijke beleid komen van hoe we dit met elkaar gaan organiseren.

Ook u kunt reageren

Belangrijk is dat uiteindelijk niet alleen de bouwteams achter het te maken curriculum vitae staan, maar natuurlijk ook de overige inwoners. Daarom wordt ervoor gekozen om de schetsen online voor te leggen aan alle inwoners van de kernen die dat leuk of interessant vinden. Dat gaan we de komende maanden doen via het participatieplatform ‘Ons Land van Cuijk’. Via de website www.gemeentelandvancuijk.nl houden we u op de hoogte hoe en wanneer informatie op het platform te vinden is.

Animatiefilmpje

Bekijk hieronder een filmpje waarin alles nog eens wordt uitgelegd.

]]> 2021-05-07T20:53:16 https://www.grave.nl/samen-bouwen-aan-de-nieuwe-gemeente
<![CDATA[Wat als je vermoedt dat je kind alcohol drinkt of drugs gebruikt? Tips van het Centrum Jeugd en Gezin]]> Kleding met een wietgeur, slaapproblemen en onverklaarbare uitgaven. Het kan er allemaal op wijzen dat je kind alcohol drinkt of drugs gebruikt. Dit gaat gepaard met gezondheidsrisico’s, waarvoor je je zoon of dochter wilt beschermen. Daarom is het hartstikke belangrijk om hierover in gesprek te gaan met je kind. Hoe? Het Centrum Jeugd en Gezin Land van Cuijk (CJG) geeft tips.

Experimenteren: we doen het bijna allemaal. Wanneer kinderen ouder worden, doen ze dit soms met alcohol en drugs. Met alle gevolgen van dien. Door te luisteren, informeren en adviseren help je jouw kind hier verstandig mee om te gaan én gezond op te groeien.

Wees geïnformeerd
Wanneer jij je open en ontspannen opstelt, krijgt je kind het gevoel dat het vrijuit kan praten. We begrijpen: het is erg moeilijk om deze houding aan te nemen als je bang en onwetend bent. Zorg er daarom voor dat je weet waar je het over hebt. Lees je in en praat erover met je omgeving.

Toon interesse
Heeft je kind hulp nodig? Je komt erachter door vragen te stellen. Bijvoorbeeld over de beweegreden. Is het pure nieuwsgierigheid of is er meer aan de hand, zoals groepsdruk, stress, onzekerheid of eenzaamheid?

Bied houvast
Kinderen hebben behoefte aan grenzen, ook op dit vlak. Die kun jij als ouder bieden. Stel in overleg met je kind regels op en leg uit waarom je dit doet. Bespreek ook de risico’s van drank en drugs. Zo bied je duidelijkheid, openheid én veiligheid.

Vragen staat vrij
Heb je vragen over drank- en drugsgebruik bij kinderen? Of andere vragen over opgroeien? Stel ze aan het CJG via 0485 – 39 66 66 of info@cjglandvancuijk.nl.

 

]]> 2021-05-07T20:41:37 https://www.grave.nl/wat-als-je-vermoedt-dat-je-kind-alcohol-drinkt-of-drugs-gebruikt-tips-van-het-centrum-jeugd-en-gezin
<![CDATA[Deelname aan gemeenteraadsverkiezingen Land van Cuijk]]> Bent u van plan om met een partij/lijst deel te nemen aan de herindelingsverkiezingen voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk? Dan is het goed om te weten welke stappen u daarvoor moet zetten. Daarom organiseren we op woensdag 12 mei 2021 van 19.00 uur tot 20.00 uur nogmaals een digitale informatiebijeenkomst.

Aanmelden

De bij ons bekende lijsten en partijen hebben al een link voor deze bijeenkomst gekregen. Nieuwe deelnemers nodigen wij van harte uit zich bij ons te melden.
U kunt dat doen via e-mailadres i-bi@boxmeer.nl. Na uw aanmelding ontvangt u meer informatie en een link om deel te kunnen nemen.

Vragen

Tijdens de bijeenkomst zal de heer Rob van der Velde - specialist op het gebied van verkiezingen - net als in de eerste bijeenkomst op 27 januari jl. ingaan op vragen als: hoe kunt u zich laten registreren als deelnemende partij of lijst? Wat komt er allemaal bij kijken? En welke deadlines zijn er? Ook kunt u uw vragen stellen.

]]> 2021-04-30T12:52:23 https://www.grave.nl/deelname-aan-gemeenteraadsverkiezingen-land-van-cuijk
<![CDATA[Dodenherdenking 2021 zonder publiek]]> De dodenherdenking 2021 vindt plaats zonder publiek. Dit in verband met de coronamaatregelen.

Op een niet nader bekend gemaakt tijdstip zullen leden van het college kransen leggen op de bekende locaties; bij de voormalig Joodse synagoge, het Historisch Stadhuis en op het Torenplein. Daarbij zal een overweging worden uitgesproken en door een leerlinge van De Raamdonk, Esmée Drentje, zal een gedicht worden voorgedragen. Er worden opnamen van deze dodenherdenking gemaakt die later terug zijn te zien op de website van de gemeente Grave www.grave.nl.

]]> 2021-04-30T12:26:44 https://www.grave.nl/dodenherdenking-grave-2021
<![CDATA[Beheersing eikenprocessierups 2021]]> De eikenprocessierups was in 2020 veelvuldig onderwerp van gesprek. Met brandharen die loslaten en bij aanraking jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen veroorzaken, zijn de rupsen op zijn zachtst gezegd niet populair. Als gemeente doen wij ons best om de overlast van de processierups zoveel mogelijk te beperken. Met preventieve maatregelen en actieve bestrijding. We kunnen uw hulp goed gebruiken.  

Wat doet de gemeente?

Wat doet de gemeente in het kader van beheersing? Om te beginnen spuiten we preventief op drukke locaties en worden er op verschillende plekken nesten afgezogen. Welke locaties dit zijn kunt u vanaf eind april 2021 vinden op www.cgmgis.nl/bomen. Ook zorgen we voor meer diversiteit bij de aanplant/herplant van bomen. We zaaien bloemenmengsels in bermen en planten bloembollen om natuurlijke vijanden aan te trekken. Op kleinere schaal plaatsen we insectenhotels en faciliteren we het ophangen van nestkasten.

Hoe kunt u bijdragen?

U kunt helpen met het beheersen van de eikenprocessierups door vogelhuisjes voor koolmezen en vleermuiskasten op te hangen in uw tuin. Ook kunt u zorgen voor meer bloeiende beplanting gedurende het hele jaar. Deze trekken namelijk de natuurlijk vijanden van de rups aan. Het is ook belangrijk dat u, wanneer in april/mei de eitjes van de rups uitkomen, stopt met het voeren van vogels. Dit maakt dat zij zelf actief op zoek gaan naar voedsel en daardoor meer rupsen opeten.

Wat moet u niet doen

Er zijn een aantal schadelijke geruchten in de omloop over het bestrijden van eikenprocessierupsen die we graag de wereld uit helpen. Er zijn bedrijven die folie of lijmstrips aanbieden en claimen dat de ‘gang’ van de rups hierdoor wordt onderbroken. Dit zou – volgens deze aanbieders - helpen tegen de overlast. Deze uitspraak is onderzocht door deskundigen en blijkt niet waar te zijn. De rupsen lopen over folie heen, zelfs wanneer die behandeld is met insecticide. Soms gebruiken ze het zelfs om hun nest van te maken.

Meer plastic in de natuur is ook geen goed idee. Het gebruik van lijm is zeer schadelijk voor flora en fauna. Lijm maakt immers geen onderscheid tussen de eikenprocessierups en andere insecten, vlinders en vogels. Deze blijven ook plakken en sterven daarmee een nare dood. Het gebruik van lijm is ook bij de wet verboden.

Dus wilt u zelf iets doen? Zorg dan voor meer bloeiende planten, vogelhuisjes en vleermuiskasten in uw tuin.

]]> 2021-04-15T15:54:32 https://www.grave.nl/eikenprocessierups-2021
<![CDATA[Gemeenten controleren panden op spookbewoning]]> Van 2 tot en met 9 april 2021 was er in de gemeenten van het basisteam Maas en Leijgraaf een actie om spookbewoning in kaart te brengen. In Grave, Mill en Sint Hubert, Cuijk, Sint Anthonis, Boxmeer, Landerd en Uden werden bij zo’n 60 panden onaangekondigd controles uitgevoerd. De gemeente Boekel had dit in januari al gedaan. 

Wat is spookbewoning?

Spookbewoning houdt in dat een woning op papier leeg staat, maar in de praktijk wel wordt bewoond. Dit wordt vaak ingezet door criminelen die onder de radar van de overheid willen blijven. Het kan ook voorkomen dat het pand wordt gebruikt voor bijvoorbeeld het vervaardigen van drugs of de opslag van illegale zaken. Daarnaast worden onder andere arbeidsmigranten misleid en uitgebuit door hen te huisvesten in dit soort panden. 

Wat levert het op?

Tijdens de controles waren vijf panden bewoond door mensen die er niet stonden ingeschreven. Het zou in deze gevallen kunnen gaan om woonfraude, overbewoning of fraude met uitkeringen of toeslagen. De personen die verkeerd staan ingeschreven moeten zich alsnog inschrijven. Op vier andere adressen werd niemand aangetroffen, maar waren wel signalen van bewoning. Daar gaan de controleurs nog terug. Op zeven adressen werd weliswaar bewoning geconstateerd, maar had men zich om verklaarbare redenen (nog) niet ingeschreven. Dit wordt in het systeem verwerkt. Zij ontvangen binnenkort een aanschrijving. Op drie adressen werden arbeidsmigranten aangetroffen

Bewustwording spookbewoning

De controles op spookbewoning hebben ook als doel om door de aandacht hiervoor de bewustwording te vergroten. Illegale bewoning kan gevaar opleveren voor bewoners en voor omwonenden. Bijvoorbeeld als er brand uitbreekt en de brandweer uitgaat van een leegstaand pand. Maar er kan ook sprake zijn van ondermijnende criminaliteit in de vorm van uitbuiting van arbeiders of doordat criminelen misbruik maken van leegstaande panden om drugs, wapens of gestolen goederen onder te brengen. 

Samen voor een veilige woonomgeving 

De acht gemeenten in Maas en Leijgraaf vinden een veilige woon- en leefomgeving voor de inwoners van groot belang. Dat geldt ook voor het welzijn van de mensen die er wonen en werken. Het is belangrijk dat ze zicht hebben op wie er wonen en wat de woonsituatie is. Door de controles hebben de gemeenten informatie en inzichten gekregen die worden gebruikt voor aanschrijvingen voor de Basisregistratie Personen (BRP).

Melden helpt! 

Bij het signaleren van spookbewoning is de rol van inwoners en ondernemers ontzettend belangrijk. Zij zijn de ogen en oren van de wijk. Signalen van spookbewoning kunnen altijd (anoniem) gemeld worden bij de gemeente via bijvoorbeeld de website. Bij de politie kunnen melders die criminele activiteiten vermoeden terecht via 0900-8844. Anoniem melden kan natuurlijk ook via de onafhankelijke partij Meld Misdaad Anoniem telefoon 0800-7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Hier is anoniem ook echt anoniem. 

Belangrijke signalen mogelijke spookbewoning

]]> 2021-04-14T09:01:44 https://www.grave.nl/controle-panden-op-spookbewoning
<![CDATA[GGD Hart voor Brabant nodigt 27.000 jongeren uit voor vaccinatie tegen HPV en/of Meningokokken ACWY]]> Eind maart 2021 ontvingen ongeveer 27.000 jongeren binnen het werkgebied van de GGD Hart voor Brabant een uitnodiging voor vaccinaties tegen HPV en meningokokken ACWY. De prikken biedt de GGD Hart voor Brabant dit jaar op de vaccinatielocaties waar de GGD in deze regio ook vaccineert tegen Covid-19. Deze locaties zijn geografisch goed verspreid over de regio: Tilburg, Den Bosch, Veghel, Boxmeer en Berghem. Op de locaties zijn speciale priklijnen voor de vaccinaties tegen HPV en meningokokken ACWY. Een goed voorbeeld van efficiënt gebruik maken van middelen.

Groepsvaccinatie maar wel met een eigen oproeptijd

De GGD nodigt jongeren uit op verschillende dagen in de periode tussen 6 en 30 april 2021. Om wachtrijen te voorkomen nodigen we jongeren in kleine groepjes uit. In het bijzijn van één begeleider kunnen jongeren de vaccinatie halen en na afloop de locatie direct verlaten. De host wijst de jongeren naar de juiste priklijnen. Samen met onze enthousiaste collega’s Jeugdgezondheidszorg zorgen we ervoor dat iedere jongere zich veilig voelt op de locaties. Op elke locatie is EHBO aanwezig en buiten leiden verkeersregelaars alle verkeer in goede banen.

Coronamaatregelen: ook nu

Zowel de bezoekers als medewerkers GGD dragen mondkapjes. Ook geldt er op onze locaties een hygiëneprotocol. Tenslotte wijzen wij bezoekers op de overige coronamaatregelen. We vragen genodigden thuis te blijven als zij klachten hebben die passen bij corona. Tenslotte is er ook bij aankomst een gezondheidscheck. Vanwege alle coronamaatregelen is het niet mogelijk om de afspraak te verzetten. Ben je verhinderd of ziek? Dan ontvang je in het najaar van 2021 een volgende kans om de vaccinatie te halen.

Meer informatie

Op de website www.ggdhvb.nl staat een overzicht van de meest gestelde vragen over de vaccinaties HPV en Meningokokken ACWY.

]]> 2021-04-09T14:45:12 https://www.grave.nl/start-vaccinatie-tegen-hpv-meningokokken
<![CDATA[4 weken gratis compost op de minimilieustraat]]> U kunt vier zaterdagen gratis compost afhalen op de minimilieustraten. De actie loopt van zaterdag 24 april tot en met zaterdag 15 mei 2021.

Gratis compost

Op de milieustraat in Haps kunt u het hele jaar door gratis compost halen. En nu kan dit vier weken lang ook bij de minimilieustraten in het hele Land van Cuijk en Boekel.

Waar en wanneer

Het gaat om de volgende zaterdagen in 2021:

De minimilieustraat in de gemeente Grave is aan de Appèlplaats in Velp. Deze is open op zaterdagen van 09.00 tot 13.00 uur. 

Natuurlijk kunt u op de genoemde dagen ook bij de andere milieustraten in het Land van Cuijk en Boekel terecht. Dit zijn de adressen van de andere milieustraten: www.afvalaanbieden.nl/milieustraten

Hoe werkt het verder

De compost is alleen voor particulieren bestemd en wordt los verstrekt. Aanhangers, emmers, kuipen en zakken kunt u zelf vullen met gratis compost. Neem hiervoor een eigen schop mee. Per keer mag u maximaal 1 m3 (1000 liter) meenemen.

Coronamaatregelen

Wij vragen u om de bestaande coronamaatregelen te handhaven:

Meer informatie

Meer weten over dit onderwerp of over het aanbieden van afval?

Bekijk de website www.afvalaanbieden.nl
Download de AfvalApp www.deafvalapp.nl
Stuur een e-mail info@afvalaanbieden.nl
Volg Twitter www.twitter.com/BCA_LvCB
Bel de Afvalinfolijn 0485-338352

Logo Afvalinzameling Land van Cuijk en Boekel

]]> 2021-04-08T16:35:01 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/4-weken-gratis-compost-op-de-minimilieustraat
<![CDATA[Land van Cuijk-raad besluit over aansluiten Grave per 1-1-2022]]> Op 7 april 2021 hebben de vier gemeenteraden in het Land van Cuijk in een gezamenlijke raadsvergadering besloten dat de gemeente Grave per 1 januari 2022 aansluit bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Om de nieuwe gemeente een vliegende start te geven, heeft de Land van Cuijk-raad bovendien besloten dat de mogelijkheden voor extra ondersteuning vanuit de Provincie en het Rijk actief verkend moeten worden. Het gaat dan om ondersteuning om kansrijke ontwikkelingen voor het Land van Cuijk om te zetten naar concrete projecten. In de gemeenteraad van Sint Anthonis is de motie over de extra ondersteuning niet aangenomen.

Eén krachtige en toekomstbestendige gemeente

Burgemeester Wim Hillenaar, voorzitter van de stuurgroep Land van Cuijk i.o., is blij met deze uitkomst. “Zowel voor de gemeente Land van Cuijk i.o. als de gemeente Grave is aansluiting per 1 januari 2022 het meest wenselijke scenario. Door de samenvoeging van Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis ontstaat al één krachtige en toekomstbestendige gemeente. Aansluiting van Grave versterkt deze positie alleen maar meer. Samen kunnen we de vele uitdagingen die er liggen voor gemeenten aan, én bereiken we meer voor al onze inwoners.” 

Met de aansluiting per 1 januari 2022 stapt Grave op een rijdende trein. Maar zowel voor de organisatie Land van Cuijk i.o., als voor de gemeente Grave is dit geen knelpunt. Toon van Asseldonk, waarnemend burgemeester Grave: “De inwoners en de raad hebben gekozen voor aansluiten bij Land van Cuijk, zo snel als mogelijk is. Nu het ernaar uitziet dat dit per 1 januari 2022 al kan, zetten we graag samen met de andere gemeenten onze schouders onder de verdere vormgeving van de gemeente Land van Cuijk.”

Besluit Eerste Kamer

De herindelingswet ligt momenteel ter bekrachtiging voor aan de Eerste Kamer. Door het starten van een zogenoemde novelle-procedure, kan voor de aansluiting van de gemeente Grave alsnog een aanvulling op dit wetsvoorstel worden gedaan. Uiteindelijk beslist de Eerste Kamer op basis van het huidige wetsvoorstel en de novelle-procedure of de gemeente Grave per 1 januari 2022 kan aansluiten bij de gemeente Land van Cuijk i.o.

Grave kiest voor aansluiten bij Land van Cuijk

In het referendum van 17 maart 2021 hebben inwoners van de gemeente Grave in ruime meerderheid gekozen voor de gemeente Land van Cuijk. In de raadsvergadering van de gemeente Grave is vervolgens op 23 maart 2021 een motie aangenomen en op 6 april een raadsbesluit genomen. Hierin wordt uitgesproken aan te willen sluiten bij de gemeente Land van Cuijk i.o. per 1 januari 2022.


Aansluiting per 1 januari 2022

Op verzoek van Grave heeft de stuurgroep Land van Cuijk i.o. zich daarna gezamenlijk ingespannen om een aansluiting van de gemeente Grave bij de gemeente Land van Cuijk i.o. per 1 januari 2022 mogelijk te maken. Een uitvoerige verkenning met de Provincie en het ministerie van Binnenlandse Zaken gaf procedureel gezien groen licht. Om in deze unieke situatie de besluitvorming hierover door de raden op een zorgvuldige wijze te laten plaatsvinden, zijn 31 maart en 7 april 2021 twee extra raadsvergaderingen georganiseerd. Na een korte, maar gedegen procedure is 7 april 2021 dus het besluit genomen om Grave per 1 januari 2022 te laten aansluiten

]]> 2021-04-08T12:13:35 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/land-van-cuijk-raad-besluit-over-aansluiten-grave-per-1-1-2022
<![CDATA[Online omgevingsdialoog Verhuisplan Litjens Escharen]]> Op maandag 12 april 2021 (19.30 uur) wordt een online omgevingsdialoog georganiseerd voor het verhuisplan Litjens/Graafschedijk 56 te Escharen. In verband met het coronavirus wordt geen bijeenkomst met presentatie gehouden, maar vindt de omgevingsdialoog online plaats.

Het plan

Litjens in Escharen verhuist binnenkort de bedrijfsactiviteiten naar de achterkant van zijn bedrijf. De stenen links en rechts van de Graafschedijk ruimen het veld in ruil voor nieuw landschappelijk groen en natuur. Met deze ontwikkeling maakt Litjens de entree van Escharen fraaier en veiliger.

Omgevingsdialoog

Om dit plan mogelijk te maken, wordt een bestemmingsplan voorbereid. Voordat het plan als ontwerpbestemmingsplan wordt gepubliceerd, organiseert Areal een omgevingsdialoog. Met de omgevingsdialoog wil de initiatiefnemer alle betrokkenen en geïnteresseerden in een vroeg stadium een beeld geven van het plan en in de gelegenheid stellen om te reageren.

Het programma

Aanmelden

Wilt u de digitale bijeenkomst bijwonen, stuur dan een mailbericht naar info@areal-agro.nl. U ontvangt dan een link waarmee u kunt inloggen.

]]> 2021-04-02T08:25:52 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/online-omgevingsdialoog-verhuisplan-litjens-escharen
<![CDATA[Uitslag inwonersraadpleging bekend]]> In de gemeente Grave gingen de inwoners op 17 maart 2021 niet alleen naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Zij konden ook hun stem uitbrengen voor de inwonersraadpleging over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Grave.

Tijdens de raadpleging werd de volgende vraagstelling voorgelegd: Bent u voor het behoud van de gemeente Grave?

Uitslag

Bekijk hier de Definitieve uitslag inwonersraadpleging.

]]> 2021-03-18T01:50:36 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/uitslag-inwonersraadpleging-bekend
<![CDATA[Wethouders Grave en Cuijk vertellen over de Raamvallei in 2021]]> In de vorige nieuwsbrief keken oudgedienden Jos van den Boogaart - wethouder van gemeente Mill en Sint Hubert - en Ernest de Groot - dagelijks bestuurder van waterschap Aa en Maas - terug op de geboekte resultaten van het gebiedsplan in 2020. Ditmaal nemen wethouder Lemmen van gemeente Grave en wethouder Sölez van de gemeente Cuijk ons mee in wat er op de planning staat voor de Raamvallei in 2021.

Wethouder Lemmen

Eerst even voorstellen

Theo Lemmen (VVD) nam op 16 april 2020 het stokje over van Ben Peters als wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling voor de gemeente Grave. Met een lange carrière in het bedrijfsleven, hoofdzakelijk in de afvalgerelateerde sector, is hij naar eigen zeggen geen raspoliticus, maar een pragmaticus die van aanpakken houdt. Als inwoner van Escharen was hij al voor zijn ambt bekend met de Raamvallei en maakt hij geregeld een wandeling langs de Raam. In mei 2020 trad David Sölez (ABC) aan als wethouder bij de gemeente Cuijk, als opvolger van Gerard Stoffels. Vanuit intrinsieke motivatie was hij al jaren een actief lid van ABC voor hij benaderd werd om wethouder te worden. Sölez ziet zichzelf als een verbinder en gelooft dat veel mooie zaken beginnen bij een goed gesprek. Voor zijn ambt als wethouder was hij als ondernemer werkzaam in de juridische sector. Hij is opgegroeid in Cuijk en veel in de Verborgen Raamvallei geweest, al realiseerde hij zich dat destijds nog niet.

Recreatie en toerisme

Voor de gemeenten liggen de kansen in 2021 vooral op het gebied van recreatie en toerisme. Wethouder Lemmen: “Ons doel in de Raamvallei is om koppelkansen optimaal te benutten, zodat het resultaat groter is dan de som der delen. Denk aan activiteiten met lunchen of dineren en overnachtingen. Daarmee zorg je ervoor dat mensen niet alleen deze kant op komen, maar ook langer willen blijven. Je moet dan wel het grote geheel zien. De Raam begint niet in Grave en eindigt daar ook niet. Daarom doen we dit samen.” Dit beaamt wethouder Sölez: “Op recreatief-toeristisch gebied zoeken we naar verbinding, letterlijk en figuurlijk. Door koppelkansen te benutten, maar ook door in 2021 het recreatieve netwerk onder de loep te nemen. Het fietsknopensysteem zit goed in elkaar, dus daar wil je naadloos op aansluiten. Daarnaast willen we het aantal wandelknooppunten intensiveren. Daarmee zorgen we niet alleen dat het gebied zelf goed bereikbaar is, maar ook dat je binnen het gebied eenvoudig van de ene naar de andere trekpleister komt. De Kraaijenbergse Plassen vormen bijvoorbeeld een belangrijke publiekstrekker. Door dit veelzijdige gebied te koppelen aan de Raamvallei, creëren we een grotere meeropbrengst.” Ook op kleinere schaal heeft verbinding de aandacht. Wethouder Sölez: “Bij de Zevenhutten worden in 2021 percelen omgezet in natuur. Daarbij heb ik voorgesteld een struinpad aan te leggen, zodat de vele hardlopers in dat gebied voortaan een complete ronde kunnen maken. En vergeet de landgoederen niet. Zij spelen eveneens een belangrijke rol. Als gemeente doen wij ons uiterste best om ruimte te bieden aan creatieve initiatieven, door constructief mee te denken en waar mogelijk planologische medewerking te verlenen.”

Natuurontwikkeling

Een andere belangrijke opgave voor 2021 is het realiseren van een Ecologische Verbindingszone (EVZ) bij de Graafsche Raam. De oevers worden daar nieuw ingericht met beplanting en poelen. Ook komt er een vispassage en een dassenloopbuis. De belangrijkste speler in dit geheel is waterschap Aa en Maas. Wethouder Sölez vertelt: “Het inrichten van EVZ’s is een regionale opgave om ervoor te zorgen dat dieren zich makkelijker kunnen verplaatsen voor voedsel en voorplanting. Door het menselijk handelen kunnen zij soms geïsoleerd raken. Dat gaat tegen de natuur in, en bedreigt het voortbestaan van bepaalde soorten. Dat moeten we zien te voorkomen.” Wethouder Lemmen vult aan: “We zijn het er allemaal over eens dat we verantwoord moeten omgaan met de natuur, maar ik zie het ook als mijn taak om kritisch te blijven op de plannen die we maken. Als advocaat van de duivel vraag ik bijvoorbeeld: en hoe zorgen we er dan voor dat de populaties onder controle blijven, als het zo goed gaat met die dieren? De oplossingen van nu moeten niet de problemen van later worden. Natuurontwikkeling is belangrijk, maar we hebben meer belangrijk opgaves liggen. Het samenwerkingsverband zal in 2021 weer doen wat het moet doen, namelijk zorgen dat de verschillende belangen zorgvuldig tegen elkaar worden afgewogen. Wij vinden agrarische belangen net zo belangrijk als natuurontwikkeling. En die botsen nogal eens. We moeten zorgen dat we niet afhankelijk worden van andere landen voor onze voedselvoorziening en dat is wel het langetermijnrisico als je doorslaat naar één kant. Lokaal produceren en consumeren heeft de voorkeur, want de lokale economie is van levensbelang. Alleen al voor de cohesie in een gemeenschap.”

Waterberging

De laatste prominente opgave van de Verborgen Raamvallei in 2021 is het regelen van waterberging, om de veiligheid van stad Grave te waarborgen. Dit is een complexe opgave met belangrijke rollen voor de Raam, de dijkverzwaring en de meanderende Maas, die nu haar eindfase ingaat. Wethouder Lemmen: “In 1995 dreigde er een soort watersnoodramp. Ik woonde toen in Culemborg en was een van de 200.000 Nederlanders die moest evacueren. Ik heb dus die dreiging van dichtbij meegemaakt. Ik heb zelf gezien dat het water 3-4 cm onder de dijk stond, en toch heb ik gek genoeg nooit een gevoel angst gehad. De meeste Nederlanders hebben die angst overigens niet. Dat zit in onze Hollandse nuchterheid, maar waarschijnlijk ook in vertrouwen in het Waterschap. Zij houden zich met het water bezig, wij maken de uitvoering mede mogelijk.” Dat geldt ook voor de gemeente Cuijk, vertelt Sölez. “De waterveiligheidsopgave is hier minder urgent dan in Grave, maar heeft uiteraard hoge prioriteit. Daarnaast faciliteren wij de maatregelen die onze buren behoeden voor problemen op dat gebied.”Beiden wethouders zijn ervan overtuigd dat de plannen voor 2021 het gebied echt gaan ophalen. Een belangrijke stap richting de toekomst.

]]> 2021-02-18T13:19:46 https://www.grave.nl/wethouders-grave-en-cuijk-vertellen-over-de-raamvallei-in-2021
<![CDATA[Statement voorzitters Brabantse veiligheidsregio’s over carnaval]]> Carnaval komt steeds dichterbij, en het risico van het coronavirus is nog alom aanwezig. 12 januari 2021 hebben de drie voorzitters van de veiligheidsregio’s in Brabant al iets gezegd over carnaval 2021. Er gaat definitief een streep door. Zoals de Brabantse Carnaval Federatie en alle verenigingen al zagen aankomen.

We lezen net als u in de media over de zorg van de carnavalsfederatie en verschillende carnavalsverenigingen. Wij hebben natuurlijk ook contact met deze partijen. Tegelijk zien we in onze regio’s een enorm begrip en bereidwilligheid om samen het coronavirus eronder te krijgen. Veel inwoners vinden het uiteraard jammer dat deze carnavalsdagen anders beleefd gaan worden dan voorgaande jaren.

We moeten voorkomen dat enkele signalen nu ineens alle aandacht krijgen. Ons beeld is namelijk dat veel carnavalsvierders carnaval thuis en in eigen huishouden zullen vieren. Met mogelijkheden die er dan zijn, zoals bijvoorbeeld een online aanbod via lokale televisie of carnavalsverenigingen. En volgens de corona- afspraken die we in Nederland op dat moment kennen. Wat we in Brabant doen, net als de rest van Nederland, is ons door deze coronaperiode heenslaan, met veerkracht en creativiteit.

Verder willen hierop nu niet vooruitlopen. Het kabinet moet nog besluiten over het maatregelenpakket dat in de voorjaarsvakantie van kracht is. Desalniettemin is onze boodschap nog net zo duidelijk als in januari. Deze maatregelen blijven nodig zodat we samen corona eronder gaan krijgen!

Denk na, en organiseer niet een groot feest en ga er ook niet heen. Neem je verantwoordelijkheid. Ook in deze tijd. Zodat we hopelijk volgend jaar weer echt met zijn allen voluit carnaval kunnen vieren.

]]> 2021-02-04T09:59:13 https://www.grave.nl/statement-voorzitters-brabantse-veiligheidsregio-s-over-carnaval
<![CDATA[Ondernemers en zzp'ers]]>

De Nederlandse regering heeft vergaande maatregelen ingesteld om verspreiding van het Corona-virus te voorkomen. We zijn ons ervan bewust dat dit ook grote gevolgen heeft voor ondernemers en zzp'ers. Het kabinet heeft inmiddels een pakket maatregelen aangekondigd voor ondernemers en zzp'ers. Ook lokaal heeft de  gemeente enkele maatregelen getroffen. Op deze pagina vindt u hierover meer informatie. Ook voor sportverenigingen en accommodaties heeft deze tijd veel gevolgen. Zij kunnen op deze pagina meer informatie vinden.

Heeft u ondanks onderstaande informatie toch nog vragen, of wilt u als ondernemer uw zorgen delen met de gemeente? Stuur dan een e-mail naar economischezaken@cgm.nl. Wij beantwoorden uw e-mail binnen twee werkdagen.

Bent u specifiek op zoek naar informatie over de Tozo (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers)? De Tozo bestaat uit twee onderdelen: Uitkering voor levensonderhoud en Lening voor bedrijfskapitaal. Kijk hier voor beide onderdelen van de Tozoregeling.

]]> 2021-01-28T13:04:00 https://www.grave.nl/corona-ondernemers-en-zzp-ers
<![CDATA[Regeling Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK)]]> Ondanks de verschillende steunmaatregelen die reeds door het kabinet zijn genomen, dreigen er mensen tussen wal en schip te vallen. Bent u ondernemer/zzp-er, werknemer of werkzoekende en heeft u financiële problemen door de coronamaatregelen? En kunt u daardoor noodzakelijke kosten zoals woonkosten niet meer betalen? Dan kan de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten (TONK) u misschien helpen. De regeling TONK biedt een tegemoetkoming voor noodzakelijke kosten voor ondernemers, die door de coronacrisis te maken krijgen met terugval in inkomen.

Voor wie

U komt mogelijk in aanmerking voor de Tonk wanneer u door de Coronamaatregelen een (aanzienlijke) lager inkomen heeft dan voor de Coronacrisis. Voorwaarde is wel dat u daardoor de noodzakelijke (woon)kosten niet meer kunt betalen. Ook moeten er geen andere regelingen zijn waar u gebruik van kunt maken. U kunt hierbij denken aan een uitkering van het UWV, de SVB, maar ook huur- of zorgtoeslag.

In de volgende situaties komt u mogelijk in aanmerking:

Voldoet u niet aan een van de bovengenoemde situaties, maar denkt u toch in aanmerking te komen voor Tonk, neemt u dan contact met ons op. Dat kan door een e-mail te sturen naar vragentonk@cgm.nl.

Noodzakelijke (woon)kosten

Noodzakelijke woonkosten zijn:

Woonkosten tot een bedrag van €430,00 komen niet voor vergoeding in aanmerking. Wij gaan er vanuit dat u deze kosten zelf uit een (minimum-)inkomen kunt betalen.

De voorwaarden

Periode uitkering

De Tonk loopt van 1 januari 2021 tot en met 30 juni 2021. U kunt dus maximaal voor zes maanden een uitkering krijgen. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. U kunt een aanvraag doen voor de maanden dat u niet in staat bent om uw woonkosten te betalen. De Tonk kan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021 worden toegekend. Als u bijvoorbeeld op 1 mei 2021 een aanvraag indient, dan kun u de uitkering toch in laten gaan op 1 januari 2021. U kunt tot 1 augustus 2021 een aanvraag indienen. Na 1 augustus 2021 is het niet meer mogelijk om een aanvraag voor Tonk te doen.

Hoogte uitkering

De hoogte is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen (uw draagkracht) en de hoogte van uw woonkosten. En is dus voor iedereen verschillend. De vergoeding bedraagt maximaal € 570,00 per maand. U mag de TONK-uitkering meestal houden. In sommige uitzonderlijke gevallen kan de uitkering als lening worden verstrekt, bijvoorbeeld als u weet dat u binnenkort een groot bedrag ontvangt.

Inlichtingenplicht (artikel 17 Participatiewet)

Als u wilt deelnemen aan de Tonk moet u zich houden aan de inlichtingenplicht. Deze verplichting houdt in dat u ons de juiste informatie geeft bij de aanvraag. Zo verklaart u met het indienen van de aanvraag dat uw (gezins-) inkomsten gedaald zijn als gevolg van de Coronacrisis en u daardoor de noodzakelijke (woon)kosten niet meer kunt betalen. Ook bent u bijvoorbeeld verplicht om ons, als de uitkering is toegekend, op de hoogte te stellen wanneer er wijzigingen zijn in uw (gezins-) inkomen of persoonlijke situatie.

Controles achteraf

Wij kunnen achteraf controleren of de juiste informatie is verstrekt en de hoogte van de uitkering goed is berekend. Als uit dit onderzoek blijkt dat u ons niet de juiste informatie heeft gegeven en/of er teveel uitkering is verstrekt, dan zal de uitkering (deels) worden teruggevorderd. Daarnaast loopt u dan het risico dat wij u ook nog een bestuurlijke boete op moeten leggen. Deze boete is minimaal € 150,00 en maximaal het bedrag dat wij van u moeten terugvorderen.

Als u twijfelt of u iets aan ons moet melden of niet, neemt u dan contact met ons op. Daarmee voorkomt u dat u uitkering moet terugbetalen of zelfs een boete krijgt.

Aanvragen

U heeft een DigiD nodig om de aanvraag te kunnen doen. Als u een partner heeft, dan moet ook uw partner inloggen met zijn of haar DigiD. Als u alles heeft ingevuld wordt u gevraagd om bewijsstukken te uploaden. De bewijsstukken mogen per bewijsstuk maximaal 1 MB groot zijn. Als het niet lukt om de stukken te uploaden of ze zijn groter dan 1 MB, mailt u de stukken dan naar tonk@cgm.nl. Wij adviseren u om dit op een veilige manier te doen via veiligdelen.cgm.nl. Zet u in het onderwerp uw naam en geboortedatum.

Zodra u het aanvraagformulier volledig heeft ingevuld zult u een overzicht krijgen van welke bewijsstukken u moet uploaden.

Nog vragen

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben over de Tonk. Als u na het lezen van deze informatie toch nog vragen heeft, dan willen wij u vragen om deze per e-mail te stellen. U kunt uw vragen mailen naar vragentonk@cgm.nl. Omdat het beleid inzake de Tonk nog niet is vastgesteld, kan het zijn dat wij nu nog niet op al uw vragen antwoord kunnen geven. Wij vragen om uw begrip.

]]> 2021-01-28T12:52:55 https://www.grave.nl/regeling-tijdelijke-ondersteuning-noodzakelijke-kosten-(tonk)
<![CDATA[Voorwoord wethouder Anja Henisch]]>

Beste ondernemers van de gemeente Grave,

Ook in 2021 staan er, naast onze inzet ten behoeve van de voortdurende coronacrisis, weer verschillende economische ontwikkelingen op onze agenda. Zo werken wij samen met de stakeholders aan een nieuwe detailhandelsvisie, wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een nieuwe toeristische visie en starten we na de zomer met de opmaak van een nieuwe economische visie in samenwerking met het Economisch Platform Grave.

Onze focus ligt nu bij het stimuleren van lokale aankopen, ondersteunen van ondernemers en het behoud van een levendige binnenstad en succesvolle bedrijventerreinen. Als gemeente willen wij binnen onze mogelijkheden de ondernemers in crisis zoveel mogelijk helpen. Wij roepen iedereen dan ook op om aankopen en horeca bestedingen vooral lokaal te doen! Alleen samen komen we door deze moeilijke tijd heen.

Binnenkort starten we met het evalueren van de tijdelijke afsluiting van de Maasstraat. Horeca ondernemers willen hun terrassen graag op een verkeersveilige manier optimaal kunnen benutten. Zeker nu zij de crisis ten volste ondergaan. Hierover zullen wij een vragenlijst onder alle betrokkenen gaan verspreiden. Ook ontvangt u na de lockdown een 2e digitale coronacrisis enquête. Binnen de gemeente kunnen wij aan de hand van de gegevens van Werk & Inkomen onder andere monitoren hoe hard de coronacrisis onze gemeente raakt. Via de enquête vernemen wij graag van u op welke wijze de gemeente u nog beter kan faciliteren en ondersteunen in deze moeilijke tijd. Heeft u nu al vragen, ideeën en/of opmerkingen, neem dan contact op met het Ondernemersloket. Wij zijn er voor u!

Via deze nieuwsbrieven houden we u op de hoogte en zetten we de laatste economische nieuwsfeiten voor u op een rij. Ook informeren wij u over regelingen en subsidiemogelijkheden.

Blijf gezond, houd afstand en zorg goed voor elkaar!

Anja Henisch, wethouder Economie

]]> 2021-01-27T14:02:11 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Anja Henisch met kader.png https://www.grave.nl/economisch-nieuws/voorwoord-wethouder-anja-henisch
<![CDATA[Vraag TVL aan: loket sluit op 29 januari om 17:00 uur]]> Wilt u als ondernemer subsidie Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen voor Q4 2020? Dit kan nog tot 29 januari 2021, 17.00u!

Met de adviestool is in 3 stappen te zien of u  in aanmerking komt voor TVL, een opslag en welk bedrag u mogelijk kunt aanvragen.

Wacht daar niet mee. Na 29 januari 17:00 uur is TVL Q4 niet meer aan te vragen. Meer informatie

]]> 2021-01-27T11:16:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/Vraag TVL aan Grave.png https://www.grave.nl/economisch-nieuws/vraag-tvl-aan-loket-sluit-op-29-januari-om-17-00-uur
<![CDATA[Winkel dicht? Behoud uw omzet!]]> Hoe kunt u uw zaak ontwikkelen en omzet blijven draaien nu uw winkel gesloten is?

De maatregelen tijdens deze 2e lockdown zijn niet mis. Alle niet-essentiële winkels zijn gesloten, maar hier en daar verschijnen berichten van ondernemers die binnen de letters van de wet toch open blijven of zich aanpassen en met creatieve oplossingen komen. Zo behouden ze toch een deel van hun omzet én, misschien wel net zo belangrijk, blijven ze in staat om hun klanten te bereiken. Hoe wisten zij hun creatieve idee zo snel om te zetten in een concreet plan? Lees hier meer over de tips.

]]> 2021-01-27T11:14:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/Winkel dicht Grave.png https://www.grave.nl/economisch-nieuws/winkel-dicht-behoud-uw-omzet!
<![CDATA[Ondersteuning voor mkb-bedrijven in Noordoost-Brabant om te bouwen aan een nieuwe toekomst]]> Wilt u uw bedrijf aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid? Heeft u behoefte aan ondersteuning om ‘fit for future’ te worden? Dan kan ons gratis ondersteuningsprogramma u helpen om uw businessmodel aan te passen en in te spelen op de veranderingen in de markt. Meer informatie

]]> 2021-01-27T11:13:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/Future Fit Grave.png https://www.grave.nl/economisch-nieuws/ondersteuning-voor-mkb-bedrijven-in-noordoost-brabant-om-te-bouwen-aan-een-nieuwe-toekomst
<![CDATA[Meld u aan voor één van onze Design Thinking Workshops]]> Wilt u als ondernemer meer zekerheid in deze onzekere periode? Een concreet actieplan voor uw bedrijf? Ervaringen uitwisselen en kennisdelen met andere ondernemers in de regio? Schrijf u dan gratis in voor één van onze Design Thinking Workshops! In een online sessie van 3 uur leert u alles over de basisprincipes van Design Thinking en krijgt u handvaten voor de toekomst van uw bedrijf. Meer informatie

]]> 2021-01-27T11:13:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/Design Thinking Wrokshop Grave.png https://www.grave.nl/economisch-nieuws/meld-u-aan-voor-een-van-onze-design-thinking-workshops
<![CDATA[Het Talentenbureau en Sterk Techniek Onderwijs]]> Afgelopen zomer is gestart met een nieuw project ‘Sterk Techniek Onderwijs’. om de groeiende behoefte naar technisch geschoolde mensen (deels) te kunnen invullen. Het doel van dit project is meer middelbare scholieren te laten uitstromen naar het technisch vervolgonderwijs door ze te inspireren met techniek en mogelijkheden.

Een zestigtal ondernemers heeft zich reeds aangemeld om actief deel te nemen aan dit project om het technisch vak beter op de kaart te zetten bij studenten. Dit kan onder andere de volgende manieren:

In de bijlage vindt u de nieuwjaarsgroet van het project waarin u leest wat er in 2020 is bereikt en wat de doelen zijn voor 2021!

Ontvangt u graag meer informatie over dit project en deelname hiervan? Neem dan contact op met Karen Louwers – projectcoördinator Het Talentenbureau óf met uw bedrijven contactfunctionaris Monique Schaap.

]]> 2021-01-27T11:13:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/Het talentenbureau Grave.png https://www.grave.nl/economisch-nieuws/het-talentenbureau-en-sterk-techniek-onderwijs
<![CDATA[Land van Cuijk eerste regio met digitale vakantiebeurs]]> Op 29 januari 2021 opent officieel de Land van Cuijk Vakantiebeurs de digitale deuren. In de week ervoor mag een aantal genodigden, waaronder de deelnemers zelf, al de online beursvloer bekijken. Het Land van Cuijk is de eerste toeristische regio in Nederland die een eigen online vakantiebeurs organiseert.

Inmiddels hebben zich 20 ondernemers en organisaties aangemeld, die zich tijdens de online vakantiebeurs gaan presenteren. Nieuwsgierig welke ondernemers meedoen ? Lees hier meer.

]]> 2021-01-27T11:12:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/Vakantiebeurs Grave.png https://www.grave.nl/economisch-nieuws/land-van-cuijk-eerste-regio-met-digitale-vakantiebeurs
<![CDATA[SDE+ toegekend en niet mogelijk om dit jaar te installeren ? Uitstel aanvragen kan]]> Alle projecten met een SDE+-beschikking kennen een realisatietermijn. Dit is een uiterste datum waarop het project moet zijn gerealiseerd. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een project niet tijdig wordt gerealiseerd. U kunt uitstel aanvragen van 1 jaar via een ontheffing. De ontheffing dient te worden aangevraagd bij RVO.nl.

Heeft u SDE aangevraagd voor uw zon-op-dak-project? Het bedrijf Connectic neemt contact met u op namens de gemeente om te informeren tegen welke knelpunten u aanloopt bij het realiseren van uw zon-op-dak project. We willen graag dit jaar kijken hoe we u kunnen ondersteunen om die knelpunten op te lossen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met team Duurzaamheid, mevrouw Marlous Goeman, via 0485-396600.

]]> 2021-01-27T11:10:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/SDE Gravr.png https://www.grave.nl/economisch-nieuws/sde-toegekend-en-niet-mogelijk-om-dit-jaar-te-installeren-uitstel-aanvragen-kan
<![CDATA[Proefveld AgroProeftuin de Peel zoekt pionier: Schrijf deze maand in]]> Voedselveranderaars die op zoek zijn naar testvelden voor innovaties in kringlooplandbouw kunnen hiervoor deze maand een voorstel indienen bij Agro Proeftuin de Peel. Op de proeflocatie aan de Middenpeelweg (Zeeland) zijn nog proefvelden beschikbaar.

Op deze proeflocatie kunnen bijvoorbeeld alternatieve teeltmethoden worden getest. Of andere praktijkproeven die erop gericht zijn om de landbouw te verduurzamen. De proeflocatie is 35 hectare groot en heeft percelen van elk ruim 2 hectare.

Hebt u een vernieuwend idee? Dien uw voorstel in voor 1 februari 2021 Meer informatie.

]]> 2021-01-27T11:01:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/Proefveld Grave.png https://www.grave.nl/economisch-nieuws/proefveld-agroproeftuin-de-peel-zoekt-pionier-schrijf-deze-maand-in
<![CDATA[Financiering voor projecten met impact: lokaal, duurzaam en toekomstbestendig]]> Voor alle ondernemers met duurzame ambities is er het BNG Duurzaamheidsfonds. Dit fonds financiert zakelijke projecten die een bijdrage leveren aan een duurzame samenleving.

Het devies: alles is mogelijk, als het maar maatschappelijke impact heeft. Investeren in een van de verschillende thema’s zoals mobiliteit, energie, leefomgeving, geeft je bedrijf een boost en heeft een positief effect op uw imago.

Daarnaast levert het ook direct een besparing op die vaak snel is terugverdiend. U blij, de wereld blij. Een mooie win-win. Meer informatie.

]]> 2021-01-27T10:54:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/Financiering Grave.png https://www.grave.nl/economisch-nieuws/financiering-voor-projecten-met-impact-lokaal,-duurzaam-en-toekomstbestendig
<![CDATA[Links Coronaregelingen voor u op een rij]]>
 • KVK Coronaloket
 • Check hier je regelingen
 • Veelgestelde ondernemersvragen
 • rvo.nl/coronavirus
 • Coronavirus en ondernemerschap
 • Liquiditeitenbeheer voor ondernemers: je betalingsverplichtingen onder controle
 • Coronaregelingen en financiële planning: coronaregelingen en financiële planning
 • Branches over de 1,5 meter economie: Branches over de 1,5 meter economie
 • NOW: NOW regeling
 • TOZO: TOZO regeling
 • BMKB-C: BMK-C regeling
 • TVL: TVL
 • KKC krediet: KKC
 • ]]> 2021-01-27T10:28:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/2021-01/Grave/Links Coronaregelingen Grave.png https://www.grave.nl/economisch-nieuws/links-coronaregelingen-voor-u-op-een-rij
  <![CDATA[01-2021]]>

         Vragen? Neem contact op via uw Ondernemersloket

  ]]> 2021-01-21T08:00:00 https://www.grave.nl/economisch-nieuws-grave-01-2021/voorwoord
  <![CDATA[Statement voorzitters Brabantse veiligheidsregio's n.a.v. landelijke persconferentie]]> Ook wij hebben vandaag naar de persconferentie van het kabinet gekeken en geluisterd. En ook wij hebben op ons moeten laten inwerken wat er gezegd is. De zorg om de mutaties van het virus is groot, bij de experts en bij het kabinet. Die zorg delen wij. We zien in landen om ons heen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Portugal en Spanje, wat de impact van de Britse variant is: piekende besmettingen, ziekenhuizen die de continue stroom van patiënten niet aan kunnen met keuzes voor artsen en verpleegkundigen op de intensive care tot gevolg. Ook andere mutaties zijn aan een opmars bezig. En er is maar één manier om te voorkomen dat dit zwarte scenario zich ook in Nederland, in Brabant voltrekt. Het aantal besmettingen moet naar beneden. Niet mondjesmaat, niet gestaag. Maar acuut en zo snel mogelijk.

  De afgelopen maanden hebben wij veel van u gevraagd. En wij zijn er trots op hoe Brabanders zich overeind blijven in deze crisis. Het merendeel van u houdt zich aan de regels. U bent zich bewust van uw handelen, van wat u doet en wat u beter kunt laten. Toch vragen wij opnieuw om uw hulp en inzet. De besmettingscijfers, de opnamecijfers in de ziekenhuizen en op de intensive care afdelingen moeten rap naar beneden. Dat kunnen we alleen samen! En let daarbij op mensen in uw omgeving.

  Brabanders, De toon vandaag is somber en ernstig. Er is echter, zoals gezegd, ook licht aan het einde van de tunnel. We zijn gestart met vaccineren. Rond de zomer zal de meerderheid van de volwassen Nederlanders ingeënt zijn. De druk op de zorg zal de komende maanden langzaam maar zeker afnemen. Maatregelen zullen versoepeld worden. Maar niet nu. Nu vragen we u opnieuw om de mouwen op te stropen en met ons dit virus te lijf te gaan. Alleen samen krijgen we corona onder controle.

  ]]> 2021-01-20T18:00:00 https://www.grave.nl/statement-voorzitters-brabantse-veiligheidsregio-s-n-a-v-landelijke-persconferentie
  <![CDATA[Statement voorzitters Veiligheidsregio's over verlenging lockdown]]> Beste Brabanders,

  Wat hadden wij het nieuwe jaar anders willen beginnen. Allemaal hoopten wij dat 2021 van start kon gaan met versoepelingen van de coronamaatregelen. Helaas; de realiteit is dat het aantal besmettingen nog steeds te langzaam daalt, evenals de opnames in de ziekenhuizen. Ondanks de lockdown die sinds 16 december 2020 geldt, ondanks de inzet van zoveel van u. We snakken allemaal naar meer ruimte, letterlijk en figuurlijk, maar het zit er op dit moment simpelweg niet in.

  Het kabinet heeft aangekondigd de huidige lockdown te verlengen met nog eens drie weken. En ook al weten we inmiddels hoe het werkt, en is het wellicht niet een totale verrassing, het valt je toch weer rauw op het dak.

  Hoe langer deze crisis duurt, hoe lastiger het wordt om de moed er in te houden. Er wordt al maanden veel van ons gevraagd en dat begint zijn tol te eisen. Wij zien uw vermoeidheid, wij zien uw worstelingen. Maar er is ook licht aan het eind van deze coronatunnel: de vaccinaties zijn vorige week begonnen. Het begin van het onder controle krijgen van deze pandemie. Maar zover is het nog niet. Het opduiken van mutaties van het coronavirus zoals de zeer besmettelijke Britse variant baren zorgen. Als je de berichten uit het Verenigd Koninkrijk hoort en ziet, dan begrijp je waarom het bittere noodzaak is om vol te blijven houden. En dat betekent, u kunt het inmiddels wel dromen, naast de hygiëne maatregelen: hou afstand, blijf en werk thuis en beperk het aantal sociale contacten.

  Een verlenging van drie weken betekent definitief een streep door carnaval 2021. Zoals de Brabantse Carnaval Federatie en alle verenigingen al zagen aankomen. Het is dus niet onverwacht maar evengoed een grote teleurstelling voor velen van u. Het enige dat wij nu kunnen doen, is doorbijten. Vol blijven houden met de blik gericht op beter tijden. Want die komen. Ook deze storm zal gaan liggen. En dan kunnen wij Brabanders weer leven zoals wij dat het liefste doen: dicht bij elkaar.

  ]]> 2021-01-13T10:36:06 https://www.grave.nl/statement-voorzitters-veiligheidsregio-s-over-verlenging-lockdown
  <![CDATA[Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO)]]> Vanaf 1 maart 2020 kunnen zelfstandig ondernemers een beroep doen op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Deze regeling is bedoeld om ondernemers die als gevolg van de Coronacrisis tijdelijk geen inkomen hebben, van een inkomen te voorzien. Daarnaast kan er, als er sprake is van liquiditeitsproblemen, een lening voor bedrijfskapitaal worden aangevraagd.

  Update januari 2021: Uitstel terugbetaling Tozo lening voor bedrijfskapitaal

  Voor de Tozo was oorspronkelijk geregeld dat zelfstandig ondernemers met een lening voor bedrijfskapitaal per 1 januari 2021 zouden starten met aflossen. Veel zelfstandig ondernemers zijn echter nog niet in staat om al per 1 januari 2021 aan hun aflossings- en renteverplichtingen te voldoen. Het ministerie van Sociale zaken en werkgelegenheid heeft daarom besloten dat de aflossingsdatum verschoven wordt naar 1 juli 2021. Daarnaast wordt de renteopbouw in de periode van 1 januari 2021 tot 1 juli 2021 stopgezet. De looptijd van de lening wordt verlengd van 3 naar 3,5 jaar. Wie toch per januari 2021 of sneller dan binnen 3,5 jaar wil aflossen, kan dat uiteraard nog steeds doen.

  De ondernemers die een lening voor bedrijfskapitaal hebben ontvangen, ontvangen binnenkort een brief met meer informatie.

  ]]> 2021-01-07T16:00:00 https://www.grave.nl/corona-tozo
  <![CDATA[Winnares EnergieBespaarPoster-actie verrast]]> winnares energie actie

  De gelukkige winnares van de EnergieBespaarPoster-actie voor gemeenten Cuijk, Grave en Mill & Sint Hubert is bekend: mevrouw Chavanu uit Langenboom! Afgelopen donderdag stond een monteur bij haar op de stoep om haar cv-installatie ‘waterzijdig in te regelen’. Een prijs ter waarde van €500, waarmee mevrouw jaarlijks zo’n €100-150 euro gaat besparen op haar energierekening. Daarom is haar, namens de drie gemeenten en Brabant Woont Slim, ook een (be)spaarvarken en een bos bloemen overhandigd. Hoewel waterzijdig inregelen erg onbekend is, is het voor heel veel huishoudens interessant.

  De EnergieBespaarPoster-actie

  In september 2o2ohebben gemeenten Cuijk, Grave en Mill & Sint Hubert in samenwerking met Brabant Woont Slim een voucheractie georganiseerd. In deze actie kregen woningeigenaren een brief op de mat met een voucher ter waarde van €45 om duurzame producten te kopen in de webshop van Brabant Woont Slim. Deze actie was een groot succes; de voorraad was eind september al op. Bijna 2500 huishoudens hebben hun voucher verzilverd. Bij de brief zat ook een EnergieBespaarPoster met tips en maatregelen om snel geld te besparen op de energierekening. Deelnemers die deze poster invulden, ophingen en deelden met Brabant Woont Slim maakten kans op het inregelen van hun cv (installatie) door een gecertificeerde installateur.

  Blij verrast

  De winnares had nog nooit van waterzijdig inregelen gehoord, maar was blij verrast met de prijs: “Ik vond het ontzettend leuk. Ik heb meegedaan, omdat ik erg geïnteresseerd ben in duurzaam wonen en benieuwd was naar wat wij in dit oudere huis allemaal kunnen doen. De monteur heeft me uitgelegd hoe waterzijdig inregelen werkt en het lijkt mij heel zinvol. Een mooie aanvulling op wat we al gedaan hebben.” Mevrouw Chavanu is geen onbekende met duurzame maatregelen. In haar vorige woning in Grave was ze naar eigen zeggen de eerste in de hele gemeente met zonnepanelen op haar dak. In haar huidige woning in Langenboom heeft ze ook zonnepanelen, spouwmuurisolatie, duurzame beglazing, en nu dus een perfect afgestelde cv-installatie. Maar waarom zou je je cv waterzijdig laten inregelen? Wat houdt dat in? 

  Waarom waterzijdig inregelen

  In 80% van de gebouwen is de cv-installatie niet ingeregeld. Dit betekent dat de warmte van de cv-ketel niet gelijkmatig verspreid wordt over de verwarmingselementen (denk aan radiatoren, convectoren of vloerverwarming). Dit heeft twee negatieve gevolgen:

  1. Het kost u geld. De cv-ketel moet meer gas gebruiken om uw woning te verwarmen, en dat resulteert in een hogere energierekening.
  2. U levert in op comfort, omdat de verschillende ruimtes in uw woning niet gelijktijdig op temperatuur komen. Wellicht is het u al opgevallen dat sommige ruimtes traag of onvoldoende opwarmen. Niet prettig.

  Waterzijdig inregelen vermindert deze problemen, waardoor u geld bespaart en comfortabeler woont.

  Hoe werkt waterzijdig inregelen

  Het principe van ‘waterzijdig inregelen’ is het beste uit te leggen met behulp van een voorbeeld. Stelt u zich een kraan voor met daaraan een horizontale leiding. Deze leiding heeft twee openingen naast elkaar. Onder beide openingen staat een emmer. Wanneer u de kraan openzet, zal de emmer die het dichtste bij de kraan staat het snelst gevuld zijn. De tweede emmer raakt pas later vol, terwijl de eerste emmer al overstroomt. Om de emmers even snel gevuld te krijgen, zal de doorstroom moeten veranderen. Ditzelfde geldt voor het warme water dat vanuit uw cv naar bijv. uw radiatoren wordt geleid. Waterzijdig inregelen stelt de radiatoren zo af dat ze ongeveer even snel warm worden. Zo heeft u ook een comfortabelere leefomgeving. Dit is voor veel mensen een belangrijke reden om hun cv af te laten stellen.

  Wat kost het

  De kosten van het waterzijdig inregelen van uw cv-installatie zijn situatieafhankelijk en variëren per aanbieder. Factoren die de prijs beïnvloeden zijn onder andere het aantal radiatoren, vloerverwarming en de aanwezigheid van dubbel instelbare radiatorkranen. Gemiddeld kost waterzijdig inregelen tussen de € 300,- en € 500,- per woning. De klus duurt ongeveer drie tot vier uur en heeft een gemiddelde terugverdientijd van 3 tot 5 jaar.

  Betrouwbaar advies

  Wilt u uw cv-installatie waterzijdig laten inregelen of heeft u andere plannen om uw woning te verduurzamen? Het energieloket Brabant Woont Slim kan u gratis advies geven en betrouwbare aanbieders aandragen. Plan snel een (online) adviesgesprek in via www.brabantwoontslim.nl/spreekuurgrave

  ]]> 2020-12-21T16:43:53 https://www.grave.nl/waterzijdig-inregelen
  <![CDATA[Statement voorzitters Veiligheidsregio's over de aangekondigde lockdown]]> Beste Brabanders,

  Wat hadden we met zijn allen gehoopt dit te kunnen voorkomen. Wat hebben we ons best gedaan om dit af te wenden. Maar we kunnen het niet ontkennen: de besmettingscijfers blijven oplopen, de ziekenhuisopnamen nemen nog elke dag toe. Het coronavirus dwingt ons eens te meer tot een pas op de plaats, op misschien wel het moeilijkste moment van het jaar: vlak voor de Kerstdagen. Het kabinet ontkomt er niet aan het stevigste pakket aan maatregelen tot nu toe op te leggen. Wij ontkomen daar niet aan.

  Dat is een hard gelag voor ons allen. Het coronavirus houdt ons nu al maanden in zijn greep. Al maanden staan onze zorgmedewerkers in de frontlinie. Dag in dag uit zorgen zij voor onze dierbaren, zonder dat zij ook maar de kans hebben gehad om op adem te komen van de eerste golf in het voorjaar. Wat daarbij zorgen baart is de toename van het aantal jonge(re) patiënten in het ziekenhuis. Het virus kan iedereen treffen. De reguliere zorg is in het gedrang, er zijn enorme achterstanden. Het moge duidelijk zijn: de zorg moet ontlast worden, de eindeloze toestroom van patiënten moet stoppen. Nu.

  De maatregelen die er nu liggen, hebben op ons allemaal een enorme impact. Het vraagt veel van ons allen, na een toch al intensief jaar. Maar het is geen kwestie van willen, het is een kwestie van moeten. We zien dat mensen soms de randen van de regels opzoeken. Dat is onacceptabel. De cijfers liegen er namelijk niet om: Brabant kleurt diep rood op de kaart.

  Wederom herhalen wij dus onze oproep: hou vol. Ook nu, juist nu. We moeten met zijn allen door de zure appel heen bijten, in de wetenschap dat er licht gloort aan het einde van deze tunnel. Volgend jaar wordt er gestart met vaccineren. Maar ook dan blijft het volgen van de maatregelen van belang. We hopen het virus in 2021 langzaam maar zeker onder controle te krijgen. Maar zover is het helaas nog niet.

  Brabanders,

  Het jaar loopt ten einde. Een jaar dat grotendeels in het teken heeft gestaan van een ongrijpbaar virus, waar wij met zijn allen tegen hebben gestreden. Nu wordt er van ons gevraagd er een extra schep bovenop te doen. Het komt er nu op aan.

  ]]> 2020-12-15T10:21:45 https://www.grave.nl/inwoners/overzicht-inwoners/nieuws-en-actualiteiten/nieuws/statement-voorzitters-veiligheidsregio-s-over-de-aangekondigde-lockdown
  <![CDATA[Regio Deal Noordoost Brabant laat zien dat samenwerken loont, ook in het Land van Cuijk]]> Kartrekker land van Cuijk Maarten Jilisen: “Leefbaarheid en aantrekkelijkheid voor Land van Cuijk verder vergroten” “Nu aan de slag met pijlers goed leven, fijn wonen en anders werken”

  Fijn wonen en werken in dorpen en het buitengebied. Vernieuwing en verduurzaming van de landbouw en voedselverwerking. Nieuwe bestemmingen voor lege stallen. Minder leegstand in winkelcentra. Meer groei- en ontwikkelmogelijkheden voor de banen van nu en de toekomst. Dit zijn een paar voorbeelden die mogelijk worden gemaakt door de Regio Deal Noordoost Brabant. Versneld, dankzij de extra investering in onze regio. De komende twee jaar investeren Rijk, provincie, regio en bedrijfsleven samen meer dan 40 miljoen euro extra in de leefbaarheid en welvaart in Noordoost-Brabant. Overheden, ondernemers, kennisinstellingen en inwoners zetten over de hele linie samen de schouders onder 17 regionale projecten. Ook in het Land van Cuijk!

  Aan de slag in het Land van Cuijk

  Ook in het Land van Cuijk wordt de Regio Deal dus actief opgepakt. “Onze regio kenmerkt zich door de vele dorpen en een uitgestrekt platteland”, aldus wethouder Maarten Jilisen, aanspreekpunt voor twee Regio Deal-projecten in het Land van Cuijk. “Het mag voor zich spreken dat we ons als vijf gemeenten in het Land van Cuijk hebben opgeworpen de kar te trekken voor het project Leefbaarheid in de dorpen. Zeker als we zien wat er zoal speelt op dit moment. Denk bijvoorbeeld aan het project Eigen Kweek in het dorp Langeboom of aan het welzijnsproject Een Goei Leven voor het gehele Land van Cuijk. Dit zijn prachtige initiatieven vanuit de samenleving”.

  “Met het programma Leefbaarheid in de dorpen willen we de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van onze regio verder vergroten. Dat doen we niet alleen, dat doen we samen met onder andere de provincie, de Vereniging Kleine Kernen, Stichting Goei Leven, andere gemeenten zoals Meierijstad, Heusden en Landerd en vele andere (vrijwilligers)organisaties. In dat beeld past ook dat het Land van Cuijk de voortrekker is voor het onderdeel Transformatie van de centra in middelgrote steden. Zowel Boxmeer als Cuijk zijn al jaren actief om hun centrum aantrekkelijk te houden voor zowel inwoners als bezoekers. Leren van elkaar met steden als Oss en Meierijstad kan iedereen helpen om centra aantrekkelijk te houden. “Maar het Land van Cuijk zal ook bij andere onderdelen van de Regiodeal betrokken zijn, zoals de aanpak van stallen en weerbaarheid van het buitengebied”, aldus Maarten Jilisen.

  Groeispurt samenwerking

  “Samenwerken loont!”, reageert een trotse Jack Mikkers, voorzitter van Regio Noordoost Brabant. “Wij zijn een economisch sterke regio, stad en land gecombineerd en hechte sociale verbanden. Tegelijk hebben we het besef dat we ons als regio moeten blijven ontwikkelen. Ook in deze coronatijd is het ons gelukt veel voor elkaar te krijgen. Samen. Dat typeert ons als regio. Binnen en buiten de regio werden bestaande banden aangehaald en nieuwe gesmeed. Ik durf te stellen dat de regionale samenwerking in de afgelopen maanden een groeispurt heeft doorgemaakt. Het is zo duidelijk geworden dat samenwerking loont. In het belang van de inwoners en bedrijven in onze regio willen we deze groei doorzetten, ook na deze Regio Deal.”

  Goed leven, fijn wonen en anders werken

  De partners van de Regio Deal Noordoost Brabant zijn Regio Noordoost Brabant, AgriFood Capital, Noordoost Brabant Werkt, de provincie Noord-Brabant en het Rijk. Voor de totstandkoming van deze Regio Deal stelt het Rijk 10 miljoen euro beschikbaar. Gemeenten, waterschappen en de provincie leggen zelf zo’n 18 miljoen euro in. Samen met de bijdrage van bedrijfsleven wordt er ruim 40 miljoen euro extra in de toekomst van de regio geïnvesteerd. Binnen de drie pijlers ‘Goed leven, fijn wonen en anders werken’ werken overheden, ondernemers, kennisinstellingen en inwoners samen in 17 projecten aan de verbetering van de leefbaarheid, verduurzamen van de leefomgeving en meer innovatie en ondernemerschap.

  Nu aan de slag! “Het definitief sluiten van de Regio Deal is een mooi moment”, aldus Jack Mikkers. “Maar nu gaat het belangrijkste beginnen: aan de slag voor goed leven, fijn wonen en anders werken. De 17 projecten staan in de startblokken om van start te gaan. Uiteindelijk moeten deze de leefbaarheid en brede welvaart voor de inwoners van onze regio verbeteren.”

  Over Regio Noordoost Brabant

  Regio Noordoost Brabant is de samenwerking van en door de 17 gemeenten en 2 waterschappen in Noordoost-Brabant. Samen pakken we uitdagingen op die te groot zijn voor een gemeente of waterschap alleen. Bijvoorbeeld omdat ze grenzen overschrijden, te ingewikkeld of te duur zijn. Regio Noordoost Brabant is daar het platform voor.

  www.regionoordoostbrabant.nl

  ]]> 2020-08-06T12:08:01 https://www.grave.nl/regio-deal-noordoost-brabant
  <![CDATA[Pas op voor criminele investeerders]]> Je kunt maar één keer nee zeggen

  Wordt jouw bedrijf ook hard geraakt door de coronacrisis? En heb jij een aanbod gekregen voor een lening of een investering? Of wil er iemand tegen betaling of onduidelijke voorwaarden je helpen bij het regelen van de steunmaatregelen van de overheid? Let dan op! Voor je het weet is jouw zaak het toneel van drugshandel of illegaal gokken.

  Hoe herken je een criminele investeerder

  Geen weg meer terug

  Wanneer je als ondernemer met criminelen in zee gaat, is er vaak geen weg meer terug. Je loopt grote risico’s. Je pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Je kunt juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van jouw onderneming gepleegd worden. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Je kunt maar één keer nee zeggen!

  Wat kun je doen

  Doe melding

  Vertrouw je het niet? Meld verdachte situaties bij de politie (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

  Klik op de afbeelding voor de infografic (PDF)

  Flyer pas op voor criminele investeerders

  ]]> 2020-07-23T10:45:43 https://www.grave.nl/pas-op-voor-criminele-investeerders
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Henisch]]>

  Beste ondernemers van gemeente Grave,

  Als college kijken we met een goed gevoel terug op de afgelopen 3 maanden. We hebben alle zeilen bijgezet om u als ondernemer door deze periode heen te helpen. Maar we zijn nog niet klaar. Er zijn namelijk nog steeds branches die niet of niet volledig aan de slag zijn. Ook daar moeten we oog voor blijven houden.

  Daarnaast hebben we nog geen volledig beeld over de gevolgen die ons nog te wachten staan. Samen met het Economisch Platform Grave hebben we daarom besloten een ondernemersenquête te versturen om de vinger aan de pols te houden. De eerste zestig reacties waren na drie dagen al binnen. Heel fijn, want op deze wijze kunnen we in blijven spelen op de actualiteit en u zo goed mogelijk blijven ondersteunen. Heeft u de enquete nog niet ingevuld? Dan zien wij uw reactie uiteraard nog graag tegemoet.

  Via deze weg blijven wij u informeren over de laatste ontwikkelingen. Ook de komende tijd.

  Blijf gezond, houd afstand en zorg goed voor elkaar!

  Anja Henisch, wethouder Economie

  Vragen? Neem contact op via uw Ondernemersloket

  ]]> 2020-07-03T17:06:00 https://www.grave.nl/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-06-07/voorwoord
  <![CDATA[Beste ondernemer,]]>

  ]]> 2020-07-03T17:06:00 https://www.grave.nl/economisch-nieuws-grave-20-11/voorwoord
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Henisch]]>

  Beste ondernemers van gemeente Grave,

  Ook in de gemeente Grave merken we dat we steeds meer op weg zijn naar het "nieuwe normaal". Op de weg naar en van de gemeente Grave is de "bedrijvigheid" weer flink aan het toenemen. Dat neemt niet weg dat we nog steeds alle zeilen bijzetten om u te ondersteunen daar waar mogelijk.

  De gevolgen van de coronacrisis zijn voor sommige ondernemers immers groot. De gemeente Grave wil weten welke invloed de coronacrisis heeft op uw bedrijf en in hoeverre de maatregelen van de rijksoverheid daarbij helpen. Wij hebben een digitale enquête opgesteld welke wij u binnenkort doen toekomen. Aan de hand van de uitkomsten van deze enquête en overige onderzoeken, bekijkt de gemeente wat zij de komende tijd kan doen om ondernemers nog verder te ondersteunen en faciliteren.

  Uiteraard gaan de reguliere zaken bij de gemeente ook gewoon door. Zo merken we bijvoorbeeld dat de bouwaanvragen niet teruggelopen zijn. Ook mogen we weer nieuwe initiatiefnemers in het centrum verwelkomen. De verschillende belangenverenigingen zetten zich in om u als ondernemer te ontlasten en verschillende acties in gang te zetten. Daar zijn we trots op. Zo maken we namelijk samen het verschil!

  Blijf gezond, houd afstand en zorg goed voor elkaar!

  Anja Henisch, wethouder Economie

  Vragen? Neem contact op via uw Ondernemersloket

  ]]> 2020-06-17T17:06:00 https://www.grave.nl/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-22-06/voorwoord
  <![CDATA[Hulp en contact bij eenzaamheid]]> Het kabinet roept Nederlanders op om sociaal contact zo veel mogelijk te mijden vanwege het coronavirus. Voor veel mensen is het plotselinge 'sociaal isolement' door het coronavirus best lastig. Het is vooral belangrijk dat we daarom een beetje op elkaar letten. Als u klachten heeft wordt het u ten sterkste afgeraden op bezoek te gaan. Maar gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden om op elkaar te letten.

  Heeft u zelf behoefte aan contact? Landelijk en lokaal zijn er verschillende initiatieven waar u contact mee kunt opnemen voor een praatje of voor advies.

  Hulpvorm

  Vorm van contact

  ANBO hulplijn

  De speciale telefoonlijn van het ANBO is bereikbaar van 9.00 uur tot 21.00 uur.

  0348-466666

  Corona Quarantaine Contact van de KRO-NCRV

  Samen met de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid, brengt de KRO-NCRV mensen samen via het Corona Quarantaine contact.

  Meer informatie vind u op de website www.kro-ncrv.nl/corona.

  www.kro-ncrv.nl/corona

  Corona Loket

  Als je angstig, gestrest of somber bent vanwege het coronavirus kan je tussen 8.30 en 17.00u bellen.

   

  020-2444888

  Hulplijn voor Mantelzorgers in Covid19 crisis

  Als mantelzorger wil je natuurlijk weten waar je rekening mee moet houden in de zorg voor jouw kwetsbare dierbare. Wat kan wel en wat kan niet?

  Kijk voor meer informatie op www.mantelzorgelijk.nl/mantelzorg-en-coronacrisis/.

  088-5054331

  Jongeren Appke

  Jongeren kunnen dagelijks tussen 9.00 en 21.00u contact opnemen met een jongerenwerker met alle vragen via whatsapp.

  06-20260829

  Mooiland Kletslijn

  Mooiland heeft de kletslijn opgezet voor mensen die behoefte hebben aan sociaal contact. Medewerkers van Mooiland nemen twee keer per week telefonisch contact op. Voor meer informatie kunt u mailen naar kcc@mooiland.nl met in de titel: Kletslijn.

  kcc@mooiland.nl

  Online platform

  Door de maatregelen rondom het coronavirus is het niet vanzelfsprekend dat inwoners alles nog kunnen of mogen doen. Heeft u bijvoorbeeld hulp nodig bij het doen van boodschappen of het uitlaten van uw hond? Of heeft u zelf wat tijd over om anderen te helpen? Biedt u als ondernemer aangepaste diensten aan? Juist nu is het belangrijk dat onze inwoners elkaar weten te vinden. Als gemeente ondersteunen wij een digitaal platform dat speciaal voor deze situatie is opgezet. Met de website www.samengrave.nl is er een centraal punt waar iedereen tijdens de coronacrisis een hulpvraag kan plaatsen of een aanbod kan doen om mensen te helpen.

  www.samengrave.nl

  Rode Kruis hulplijn

  De Rode Kruis hulplijn kan gebeld worden bij behoefte aan een luisterend oor, advies of extra hulp omdat u in quarantaine of thuisisolatie zit.

  De hulplijn is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 uur tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur. 

  070-4455888

  Sociom Maatschappelijk werk

  Stress, gevoelens van eenzaamheid of andere problemen in het dagelijks leven zoals boodschappen, medicijnen, een praatje of eenzaamheid voor zichzelf of anderen. Maatschappelijk werk van Sociom is op werkdagen bereikbaar via het centrale
  telefoonnummer .

   0485-700500

  Zilverlijn Nationaal Ouderenfonds

  De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen. U kunt zich aanmelden of meer informatie opvragen via de website www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn of door te bellen.

  ]]> 2020-06-08T12:53:00 https://www.grave.nl/corona-hulp-contact-eenzaamheid
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Henisch]]>

  Beste ondernemers van gemeente Grave,

  Het is fijn om te melden dat vanaf 1 juni 2020 de versoepeling van de maatregelen van start is gegaan. De verschillende vraagstukken die daarbij op u en ons afkwamen zijn praktisch en creatief opgepakt.

  We zien dat de Graafse Ondernemers niet bij de pakken blijven neerzitten en er flink de schouders onder zetten om nieuwe wegen te vinden in deze “crisistijd”, zoals het een ondernemer betaamt. Wij zijn trots op u dat u in een dergelijke situatie de zaken zo voortvarend, binnen de mogelijkheden en vaak ook gezamenlijk blijft oppakken. Chapeau!

  Vorige week heb ik de raad van Grave geïnformeerd over de ondersteuning die wij als gemeente aan u geven. In de afgelopen weken hebben we ernaar gestreefd dit zo goed mogelijk voor u te kunnen doen. Nu er andere tijden aanbreken, stoppen we daar niet mee. Op korte termijn vragen we samen met de belangenverenigingen u naar uw ervaringen en behoeften voor de komende tijd. We zien uw reacties graag tegemoet om u ook in de komende periode zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen.

  Blijf gezond, houd afstand en zorg goed voor elkaar!

  Anja Henisch, wethouder Economie

  Vragen? Neem contact op via uw Ondernemersloket

  ]]> 2020-06-03T17:06:00 https://www.grave.nl/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-08-06/voorwoord
  <![CDATA[Stop criminele weldoeners in de horeca]]> Veel horecaondernemingen hebben grote financiële problemen door de coronacrisis. Daarom is het juist nu voor criminelen interessant om in de horeca te investeren. De grote contante geldstromen die in de horeca normaal zijn, maken het mogelijk om geld wit te wassen en bijvoorbeeld drugshandel of illegaal gokken te faciliteren. Ze bieden ondernemers in nood een ‘reddingsplan’ met snel contant geld, wat aantrekkelijk lijkt, maar je loopt een groot risico als er vervolgens dit soort illegale activiteiten in jouw zaak plaatsvinden.

  Zo kun je juridisch aansprakelijk worden gesteld voor de strafbare feiten die in jouw pand of onder de vlag van jouw onderneming gepleegd worden. Je pand kan worden gesloten en de vergunning ingetrokken. Ook deinzen criminelen niet terug voor geweld en bedreiging. Bedenk altijd: je kunt maar één keer nee zeggen!

  Ongevraagd contact

  Komen er mensen ongevraagd jouw horecazaak binnen of nemen ze telefonisch contact met je op?

  Investeerders

  Wil je gaan samenwerken met een investeerder of jouw bedrijf verkopen?

  verdachte situaties

  En als je het niet vertrouwt?

  Zie je verdachte situaties in jouw omgeving, herken je de signalen die worden beschreven of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie bij de wijkagent of via 0900-8844. Anoniem melden kan via Meld Misdaad Anoniem of via 0800-7000.

  Infographic

  Bekijk hier de infographic Pas op voor criminele investeerders in de horeca (PDF).

  ]]> 2020-05-26T16:26:31 https://www.grave.nl/stop-criminele-weldoeners-in-de-horeca
  <![CDATA[Samenwerken, omdenken en zorgen voor elkaar - #DASLIEF]]> Geweldig om te zien hoe Brabanders niet bij de pakken neer gaan zitten maar hartverwarmende acties op poten zetten om elkaar de coronacrisis door te helpen. Brabanders die, nu meer dan ooit, doen waar we in Brabant goed in zijn. Laat u inspireren ! Hierbij een greep uit alle mooie, bijzondere maar vooral hartverwarmende initiatieven.

  ]]> 2020-04-10T07:00:00 /bestanden/shared/afbeeldingen CGM/Nieuwsbrieven corona/samenwerken.jpg https://www.grave.nl/economisch-nieuws/samenwerken,-omdenken-en-zorgen-voor-elkaar-daslief
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Henisch]]>

  Beste ondernemers van gemeente Grave,

  Ook deze week ontvangt u een nieuwsbrief vanuit uw gemeente. Wij willen u actief blijven informeren over de lokale, regionale en landelijke ondernemersregelingen rond de Coronacrisis. Maar ook aandacht geven aan initiatieven die kunnen bijdragen om zo goed mogelijk door deze tijd heen te komen of straks, als er weer een versoepeling van regels komt, een goede start te maken en de economie weer zo snel mogelijk op gang te krijgen.

  Samen slaan we ons hier doorheen!

  Blijf gezond, houd afstand en zorg goed voor elkaar!

  Anja Henisch, wethouder Economie

  Vragen? Ga naar Ondernemersloket

  ]]> 2020-04-02T17:06:00 https://www.grave.nl/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-20-04/voorwoord
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Henisch]]>

  Beste ondernemers van gemeente Grave,

  De persconferentie van de minister-president van vorige week  is door eenieder verschillend ontvangen. Duidelijk is dat we nog steeds samen de volksgezondheid voorop moeten zetten en de strijd aan moeten blijven gaan tegen het coronavirus. Ondertussen maken we ons klaar voor de ander-halve-meter maatschappij. Allerlei campagnes worden ontwikkeld en bedrijven worden klaargemaakt om straks weer te kunnen starten in de ander-halve-meter economie.

  Blijft u vooral lokaal inkopen doen! Steun de winkeliers, zodat we een bruisend centrum of gezellige buurtwinkel samen in leven houden. Het zijn deze ondernemers die veelal de festiviteiten in onze gemeente sponsoren. Nu kunt u iets terugdoen voor hen. Raadpleeg uw brancheverenigingen en organisaties als VNO-NCW, MKB Nederland en het KvK Coronaloket om alle kennis en geboden hulp, die u mogelijk nodig heeft, tot u te nemen. Ook uw gemeente wilt u zoveel mogelijk faciliteren en ondersteunen. Ons ondernemersloket staat klaar om u vragen en verzoeken te beantwoorden. 

  Samen slaan we ons hier doorheen! Blijf gezond, houd afstand en zorg goed voor elkaar!

  Anja Henisch, wethouder Economie

  Vragen? Ga naar Ondernemersloket

  ]]> 2020-04-02T17:06:00 https://www.grave.nl/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-27-04/voorwoord
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Henisch]]>

  Beste ondernemers van gemeente Grave,

  Met de versoepeling van de maatregelen komen er weer verschillende vraagstukken op u als ondernemer af. Als gemeentelijke organisatie streven we er naar om hier praktisch mee om te gaan, zonder de gezondheidsrisico’s uit het oog te verliezen. Veel creatieve oplossingen worden binnen onze gemeente bedacht om toch weer zo goed mogelijk te kunnen ondernemen. Enkele branches hebben het erg zwaar, ook hier hebben we oog voor. Samen met de Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Grave zijn wij bijvoorbeeld in nauw overleg om te kijken welke mogelijkheden er voor de horeca ondernemers zijn. Ook voeren wij intensief gesprekken met de ondernemende leden van het Economisch Platform Grave. Samen bundelen we krachten en zoeken wij de verbinding met ondernemend Grave. Samen slaan we ons hier doorheen!

  Blijf gezond, houd afstand en zorg goed voor elkaar!

  Anja Henisch, wethouder Economie

  Vragen? Neem contact op via uw Ondernemersloket

  ]]> 2020-04-02T17:06:00 https://www.grave.nl/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-18-05/voorwoord
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Henisch]]>

  Beste ondernemers van gemeente Grave,

  Door het coronavirus is ook in gemeente Grave het leven in een rap tempo veranderd. Dit betekent veel voor onze inwoners en onze bedrijven, grote en kleine ondernemers en zzp-ers in alle sectoren. Voor u hebben we in de afgelopen weken klaar gestaan om vragen te beantwoorden en te kijken waar we u met bestaande of nieuwe regelingen kunnen ondersteunen. Inmiddels hebben we als gemeente ruim 800 aanvragen ontvangen. Een team van medewerkers staat voor u klaar om deze crisis in goede banen te leiden en te zorgen dat we samen deze crisis doorkomen. In deze nieuwsbrief vindt u de doorverwijzing naar de landelijke en lokale regelingen waar u gebruik van kunt maken en waar we u als gemeente mee ondersteunen. Onze website wordt steeds bijgewerkt met de laatste maatregelen. Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen deze crisis het hoofd kunnen bieden, door elkaar te helpen waar mogelijk, flexibel te zijn en ondernemerschap in te zetten. Ik wens u veel sterkte en hou uzelf en uw naasten gezond. Samen gaan we deze periode door.  

  Anja Henisch, wethouder Economie

  ]]> 2020-04-02T17:06:00 https://www.grave.nl/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-coronacrisis/voorwoord
  <![CDATA[Voorwoord wethouder Henisch]]>

  Beste ondernemers van gemeente Grave,

  We zijn nu al weer enkele weken verder in de strijd tegen het coronavirus en kunnen al spreken van verschillende succesvolle ondernemersacties in deze crisisperiode in gemeente Grave. De verschillende belangenverenigingen zetten zich enorm in met hun acties richting haar leden om samen deze crisis het hoofd te bieden. Ook Pasen staat al weer voor de deur. Normaal voor veel ondernemers een moment om een hele goede omzet te behalen of juist een tijd van bezinning, samen met het gezin, te hebben. Maar ook deze gewoonte is in deze crisis niet gewoon. Er zijn nu wel andere zaken die aandacht nodig hebben en we worden op dit moment zo opgeslokt door de waan van de dag, dat het deze periode in het jaar haast doet  vergeten.  

  Niet alleen in uw bedrijf worden nu alle zeilen bijgezet. Ook bij de gemeente is dat het geval. Onze teams staan u nu graag terzijde en zetten de schouders er flink onder. Inmiddels zijn er voor gemeente Grave honderden aanvragen afgehandeld. Ook is het werken op afstand voor een gemeente geen dagelijkse kost. Toch is dat binnen de organisatie heel snel opgepakt om de dienstverlening van de gemeente goed overeind te houden en u zo snel mogelijk te voorzien van de benodigde middelen. We blijven als gemeente onze faciliterende rol pakken, zodat we lokaal ons steentje kunnen bijdragen. In deze nieuwsbrief treft u meer lokale acties aan, die u kunnen helpen deze crisis door te komen.

  Ik wens u veel sterkte en houd uzelf en uw naasten gezond. Alleen samen krijgen we Corona onder controle.  

  Anja Henisch, wethouder Economie

  ]]> 2020-04-02T17:06:00 https://www.grave.nl/economisch-nieuws-grave-nieuwsbrief-13-04/voorwoord
  <![CDATA[Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert: Uitstel betaling gemeentelijke belastingen]]> Landelijk kunnen ondernemers en zzp-ers een beroep doen op (inkomens)ondersteuning. Maar ook lokaal willen de gemeenten Cuijk, Grave en Mill en Sint Hubert de helpende hand bieden. Bent u als ondernemer of zzp-er in  financiële problemen gekomen door de gevolgen van de coronacrisis, dan kunt u voor gemeentelijke vorderingen schriftelijk uitstel van betaling aanvragen. Wij gaan daar tijdens deze crisis flexibel mee om en willen samen met u kijken wat nodig en mogelijk is.

  Bij uitstel van betaling kunt u denken aan onroerendezaakbelastingen (OZB), rioolheffing, reinigingsrecht, afvalstoffenheffing, reclamebelasting en toeristenbelasting.

  Wilt u gebruik maken van deze mogelijkheid dien dan uw verzoek in:

  ]]> 2020-03-26T12:38:59 https://www.grave.nl/oud-nieuws/2020/cuijk,-grave,-mill-en-sint-hubert-uitstel-betaling-gemeentelijke-belastingen
  <![CDATA[Call ACCTTiVAte open voor MKB-ers met crossover innovaties]]> MKB-ers uit vijf Europese landen, waaronder Nederland, kunnen tot 5 september van dit jaar voorstellen indienen voor ‘crossover innovatieprojecten’. Dit zijn projecten gericht op technologie-transfer tussen de sectoren agrifood, health, ICT en/of aerospace. Kijk hier voor meer informatie over Call ACCTTiVAte.

  ]]> 2017-06-19T09:10:38 https://www.grave.nl/economisch-nieuws/oud-nieuws/call-accttivate-open-voor-mkb-ers-met-crossover-innovaties
  <![CDATA[Aandacht voor boerenbedrijf in 'Over de vloer bij de Boer']]> Onder aanvoering van FoodInspiration is op 12 juni 2017 'Over de vloer bij de Boer' van start gegaan. Deze nieuwe campagne zet de spotlights op de agrarische sector. Boerenbedrijven maken op hun beurt kans op een complete make-over van hun winkel via de actie Pimp My Farmshop. Winkels kunnen tot 1 augustus 2017 worden aangemeld. Kijk hier voor meer informatie over 'Over de vloer bij de Boer'.

  ]]> 2017-06-19T09:05:39 https://www.grave.nl/economisch-nieuws/oud-nieuws/aandacht-voor-boerenbedrijf-in-over-de-vloer-bij-de-boer